Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen
Enligt hyresvärden klagar grannarna på mannens rökning. Det luktar illa och röken sprider sig ut i trapphuset. Också hyresvärdens personal har konstaterat att hyresgästen röker i sin bostad, enligt handlingar som är inlämnade in till hyresnämnden.
Det finns inget i hyreslagen som direkt förbjuder att man röker i sin bostad – däremot får man inte störa sina grannar.
Mannen hyr två rum och kök i nordvästra Skåne. Enligt hyresvärdens ordningsregler är rökning förbjudet i och runtomkring lägenheterna. När hyresgästen blir varnad i augusti förra året skriver hyresvärden:
”Det framgår tydligt av ditt hyresavtal att det inte är tillåtet att röka i din lägenhet eller fastighetens gemensamma delar. Du måste respektera detta”.
Slutsats: Okej röka i lägenhet
I takt med att samhällets syn på rökning förändras inför allt fler hyresvärdar rökförbud, vilket bland annat Hyresgästföreningen noterat.
Det finns dock inga lagparagrafer som direkt förbjuder rökning. Den enda kända rättsliga prövningen av ett rökförbud är från 2016. Då blev slutsatsen att man får röka i sin lägenhet. En man var uppsagd men hyresnämnden i Göteborg konstaterar: ”Rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet.
För Hyresgästföreningen är det en viktig princip att hyresgäster ska få göra vad man vill i sitt hem som bostadsrättsinnehavare och villaägare – man ska dock inte störa andra. Enligt hyreslagen får en hyresgäst inte utsätta sina grannar för störningar som kan vara ”skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö på ett sätt som inte skäligen bör tålas”.
Allergihus och nyproduktion
Frågan är vad som gäller rättsligt när en hyresgäst röker trots förbud. I allergihus är omständigheterna så tydliga att den som röker högst troligt kan bli vräkt. Bland annat för att här gäller samma villkor för alla boende: de vänder sig till allergiker, samt har strikta regler kring sådant som dofter, pälsdjur och rökning.
– Detsamma skulle kunna gälla nyproduktion där hela huset från början är rökfritt. När rökförbud införs för nyinflyttade i hus där det redan finns rökare är det mer tveksamt. Där skulle vi gärna se en rättslig prövning, säger Ellinor Rapp på Hyresgästföreningen.
I det aktuella fallet bor mannen i ett så kallat trygghetsboende. Det ska inte förväxlas med särskilt boende där det finns tillgång till vård. Trygghetsboendet har gemensamma ytor, vänder sig till äldre och ska främja gemenskap och trygghet.
Värden har pratat med hyresgästen, gett en varning och har nu också sagt upp honom men han flyttar inte. Det formella motivet för uppsägningen är ”Störning på grund av rökning”.
Hyresvärden har vänt sig till hyresnämnden i Malmö och skriver i sin ansökan att eftersom det handlar om ett trygghetsboende finns det regler för att främja hälsa och gemenskap. En av reglerna är att man inte får röka och alla ska ”kunna utgå ifrån att andra boende också håller sig till dessa regler”.
Mannen som nu riskerar vräkning har själv inte yttrat sig till nämnden.
Ärenden är uppsatt till förhandling i slutet av april.
- Rökförbud införs i allt fler hyreshus.
- I hyreslagen finns inget förbud mot rökning i sin bostad– dock står att en hyresgäst inte får utsätta sina grannar för störningar som kan vara ”skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö på ett sätt som inte skäligen bör tålas”.
- En hyresgäst som vill röka trots rökförbud kan vända sig till hyresnämnden och begära villkorsändring av hyresavtalet.
- Attitydförändringen mot rökning kan vara en förklaring till varför ingen hyresgäst tar strid mot bostadsbolagens rökförbud. Bostadsbolagen i sin tur ser att det fungerar och att folk accepterar att skriva på hyreskontrakt med rökförbud.