Annons

Röksaneringen krossade Monicas ekonomi – nu hoppas hon på stiftelsehjälp

Nyheter Maken gick bort. Värden krävde nästan 50 000 kronor för röksanering vid flytten. Monica Lindberg tog ett lån med hög ränta och så hamnade hon i en skuldfälla hon inte kommer ur. Drömmen är att bli beviljad skuldsanering. Men i dag söker hon pengar för ett par nya glasögon.
Monica Lindberg, Fondbyrån, Skärholmen
Foto: Magnus Liam Karlsson
Flytten blev dyr. När Monica Lindberg skulle flytta från en trea till en etta krävde värden nästan 50 000 kronor för röksanering. Det startade hennes ekonomiska nedåtspiral.

Monica Lindberg går med rollator och har lite krämpor. Yrkeslivet som vårdbiträde inom hemtjänsten har slitit på kroppen. Men hon jobbade på tills hon var 65 år. Nu är Monica inne på sitt åttonde år som pensionär. Hon är en av dem som sitter utanför Skärholmens kyrkas expedition och väntar på sin tid när Fondbyrån håller öppet.

Värden krävde röksanering

Hon har inget emot att svara på Hem & Hyras frågor men är noggrann med att inte missa sin tid. Det är ett pusslande med många papper för att få ihop en korrekt ansökan och värdefullt att få hjälp med det, förklarar hon.
Den ekonomiska nedåtspiralen började när Monicas man gick bort för drygt 15 år sedan. Hon ville flytta från trean till en etta för att få ner boendekostnaden. Men vid utflytt krävde kommunala värden Botkyrkabyggen att hon skulle betala för röksanering.

– Vi rökte inomhus. Man gjorde det då! Jag tog ett lån på närmare 50 000 kronor med hög ränta för att ha råd med saneringen. Rätt vad det var så hade jag mer utgifter än inkomster, säger Monica Lindberg.

Skulden gick så småningom till Kronofogden. Så hamnade hon i den skuldfälla som hon inte kommer ur.

– Det är hopplöst. Ett tag växte skulden eftersom räntorna är så höga.

Annons
ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Behöver nya glasögon

Sedan 2017 lever hon på existensminimum. Numera bor hon i en friggebod på sin sons villatomt i Segeltorp. Monica Lindberg hoppas att hon ska beviljas skuldsanering så att hon kan börja om.

Monica Lindberg, Beat Lindberg, Fondbyrån, Skärholmen.
Nästa på tur. Diakonen Beat Lindberg tar emot Monica Lindberg, som ska få hjälp med att söka hjälp från stiftelser.

Men just i dag är förhoppningen att Fondbyrån ska hjälpa Monica Lindberg att söka hjälp ur stiftelser och fonder för att få pengar till ett par nya glasögon. Hon har tidigare fått fondhjälp till att gå till tandläkaren. Diakonen Beat Lindberg öppnar dörren och tar emot Monica.

Vi önskar Monica Lindberg lycka till och lämnar henne där. Att få hjälp från stiftelser är oftast inget som går snabbt. Några månader efter att vi träffats har hon fortfarande inte fått besked.

Läs ocksåI behov av hjälp? Tänk på det här när du söker stiftelser och fonderminiräknare, fondhjälp

Fotnot: Hem & Hyra har varit i kontakt med Botkyrkabyggen. Det kommunala bolaget har inga handlingar kvar från 2008, men bekräftar att röksaneringar kan vara mycket kostsamma och att det förekommer att värden krävt tidigare hyresgäster på belopp i den storleksordningen som Monica Lindberg har fått betala.

Annons

Stiftelser och fonder för behövande
Läs också FVO – föreningen som delar ut 40 miljoner om året till behövande Hundratals stiftelser och fonder: Här kan du med tunn plånbok få välbehövlig hjälp Fondpengar ger Susanne en guldkant Rika bor i fattigas hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.