Annons

Rökte i sovrummet – grannar tvingades fly lågorna och katten dog

Göteborg Paret vaknade av att sängen brann. I brandresterna fann polisen tändare och fimpar. I flera månader hade grannar i det rökfria huset klagat på cigarettrök och oroat sig för parets beteende. Nu får deras innerökande hårda konsekvenser.
Ett helt utbrunnet rum där paret nyss sovit. Fönstren har exploderat av värmen och ersatts av plywoodskivor.
Foto: Polisen
Ett helt utbrunnet rum där paret nyss sovit. Fönstren har exploderat av värmen och ersatts av plywoodskivor.

Klockan är strax efter 4 en junimorgon när mannen och hans sambo vaknar av att det brinner i deras säng. Lågorna börjar strax sprida sig ut i rummet.

– Jag försökte släcka med en filt men det gick inte, berättar mannens sambo senare i polisförhör.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Jag sa till honom att följa med ut men han ville inte. Han ville få släckt branden så jag fick dra ut honom ur lägenheten.

Lägenheten blev snabbt övertänd. Räddningstjänsten evakuerade grannarna i huset.
Lägenheten blev snabbt övertänd. Räddningstjänsten evakuerade grannarna i huset.

Samtidigt vaknar grannarna runt om i hyreshuset i östra Göteborg.

– Det lät som att någon slängde flaskor och det luktade starkt. Sedan började brandlarmet i lägenheten låta, vittnar en av dem för polisen.

Läs ocksåRökte inomhus i nybyggd lägenhet – får chocknota på 142 000 kronorRökare

Genom det sommaröppna fönstret har farlig brandrök börjat strömma in från lägenheten nedanför, där fönstren just exploderat.

– Vi kollade ut genom fönstret och såg brandmännen som skrek på oss att vi skulle gå ut.

Rökte vid sängen

Räddningstjänsten möts av en fullt utvecklad brand i den övertända lägenheten. Brandröken slickar fasaden och rökdykare evakuerar snabbt alla boende. Grannar som tvingats ut är chockade och ledsna. De pekar ut mannen som bor i lägenheten där det brinner. Han sitter på en byggställning utanför trevåningshuset.

Mannen, som är i 65-årsåldern, är tystlåten och säger inte mycket. Elden har svett hans skägg, och polisen som försöker prata med honom har svårt att få kontakt. Stundtals svarar han inte på tilltal alls.

Polisen frågar honom om han rökte i sängen. Han mumlar något ohörbart, men enligt polisens rapport är det tydligt att han bekräftar detta. Sedan börjar han gråta och slutar svara på fler frågor. Hans sambo, som också röker, säger att han inte får röka i sängen och att han ska sluta med det.

Annons

Katten har de inte fått med sig på vägen ut. Den hittar räddningstjänsten senare död inne i lägenheten.

Läs ocksåL-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök"Mette Johansson (L) vill få till en lagändring som förbjuder rökning i nybyggda flerbostadshus.

Rökte så att grannarna blev oroliga

Paret bor bara tillfälligt i huset. Hyresvärden har gett dem en evakueringslägenhet medan renoveringsarbeten pågår i deras vanliga hem. Men trots den korta tiden har grannarna redan hunnit bli oroliga för att just det här ska hända. I flera månader har de klagat på konstant cigarettlukt.

Bara någon dag före eldsvådan har en av dem kontaktat hyresvärden sedan brandlarmet börjat tjuta i hans lägenhet. Även då har det börjat brinna i parets lägenhet, och räddningstjänsten har kommit. Att paret röker inne och slarvar med sina glödande fimpar känns inte alls tryggt, tycker grannen.

Hyresvärden, kommunala Poseidon, håller med. Paret har dessutom vanvårdat sin vanliga lägenhet i flera år, och har klarat sig från ett tidigare uppsägningshot tack vare att socialtjänsten gått in med stöd. Men nu har situationen blivit ohållbar och senare under sommaren kommer uppsägningen.

Branden har startat vid sängen

Paret hävdar att de har försökt rätta sig efter reglerna i sitt tillfälliga boende. Men det har varit svårt, särskilt för mannen som varit inbiten rökare i 40 år.

– Vi rökte inne i lägenheten till en början, men sen fick vi ju reda på att lägenheten var rökfri så då försökte vi gå ut istället. Vi försökte så gott det gick, säger mannens sambo i förhör med polisen.

Mannen själv säger att han satt i soffan och rökte innan han gick och la sig den ödesdigra junikvällen. Cigaretten släckte han i askfatet intill, som i sin tur stod nära sängen. Han nekar till att ha rökt i sängen.

Polisens undersökning av den totalförstörda lägenheten talar ändå sitt tydliga språk. Av sängen finns bara metallfjädrarna kvar bland brandresterna. Kriminalteknikern har hittat två tändare och ett flertal fimpar. Sammantaget tyder allt på att branden har startat i eller vid sängen, genom att eld eller glöd har kommit i kontakt med brännbart material.

Frias från brottsmisstankar

När mannen åtalas för allmänfarlig vårdslöshet är hyreskontraktet redan uppsagt. Han anklagas för att ha sängrökt, somnat ifrån de glödande fimparna och orsakat brand som inneburit livsfara för grannarna och stora utgifter för hyresvärden.

Vid rättegången har mannen talsvårigheter och dras med skador efter branden. Men han nekar till att ha begått något brott. Polisens undersökning ger inte svar på exakt hur det gick till när eldsvådan startade. Det är inte heller helt säkert att det var just mannens cigarett som antände lägenheten, eftersom även hans fru röker.

Annons

Därför frias mannen från brottsmisstankarna.

Fimpar bland metallfjädrarna som är vad som blev kvar av parets säng. Bild från polisens förundersökning.
Fimpar bland metallfjädrarna som är vad som blev kvar av parets säng. Bild från polisens förundersökning.

Hans hyreskontrakt är däremot en annan historia. Värden håller fast vid att mannen själv har orsakat branden genom att vara oförsiktig och sängröka, trots rökförbud i huset.

Beteendet måste räknas som en särskilt allvarlig störning, menar Poseidon. Mannen anklagas också för att ha vanvårdat både sin vanliga lägenhet och lägenheten som paret fått låna under renoveringen. I flera år har deras hem varit en sanitär olägenhet, enligt hyresvärden. Krav om att de måste sköta sig bättre och hålla ordning på sitt hem har inte hjälpt.

Nu rivs kontraktet

Mannen är inte på plats när hyresnämnden avgör fallet ett år efter branden. Hans hälsa är för dålig.

Men hyresnämnden konstaterar att det inte spelar någon roll vem i paret som lagt ifrån sig den glödande cigaretten. Det är ändå mannen som ansvarar för vad som händer i lägenheten, eftersom han står på hyreskontraktet.

Därför ger hyresnämnden klartecken till uppsägningen. Poseidon ger paret uppskov till i höst, sedan måste de lämna lägenheten som mannen haft kontrakt på i närmare 20 år. Hans sambo får inte ta över det, eftersom hon också bidragit till situationen som uppstått.

Än är saken dock inte avgjord, eftersom paret har överklagat hyresnämndens beslut till hovrätten. Hem & Hyra har sökt mannen utan framgång.

LÄS MER:

Läs också Hundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot" Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock" Hotas av vräkning efter upprepade attacker - grannar blev misshandlade: ”Jag förväntade mig döden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.