Annons

Roshan bytte bråk mot framtidsdrömmar – ska rita hus: ”Kommer göra lägenheter med lägre priser”

Göteborg Roshan Raza såg ingen poäng med skolan. En unik chans ändrade allt. Nu gör han läxorna i rummet han delar med två syskon. Han vet redan vad han ska fixa som vuxen arkitekt.
Roshan Razas mentor jobbar på bostadsbolaget Familjebostäder. Kontakten har redan gett honom skjuts mot drömjobbet som arkitekt.
Foto: Nora Lorek
Roshan Razas mentor jobbar på bostadsbolaget Familjebostäder. Kontakten har redan gett honom skjuts mot drömjobbet som arkitekt.

Ett nytt läsår har just börjat. För de skoltrötta och omotiverade väntar en lång höst. Roshan Raza, snart 14 år, brukade vara en av dem. Men när han började högstadiet på Bergsjöskolan i nordöstra Göteborg förra året vände allt.

– Förut bråkade jag mycket. Jag slogs med andra killar i skolan och hade F i allt. Men inte nu. Förra året hade vi den bästa läraren jag haft i hela mitt liv, Marina Magadieva. Hon var jättesnäll och kämpade så bra för oss. Och så är jag med i ett mentorprogram sedan sjuan, Nextar. De har hjälpt mig och gett mig en mentor. På sommaravslutningen blev jag Årets adept. Jag har haft jättetur.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Tänker bli arkitekt

Numera har Roshan Raza målbilden klar för sig.

– Jag vill bli arkitekt. För att tjäna para (pengar), haha. Nej, skriv inte det. Jag gillar att rita, och jag ska rita hus. Arkitekt är ett fint jobb. Min mentor känner en tjej som är arkitekt. Hon visade hur man gör. Jag fick huvudvärk! Hur ska jag klara det här, tänkte jag. Man ska räkna area, och så att det blir hållfast.

Hur skulle du bygga ett bostadsområde?

Annons
Läs ocksåBallonghundar och Ramonesskivor – Susanne bygger världar i miniatyrformatKvinna som står framför en hylla där dockhus och andra installationer i miniatyr finns uppställda. Kvinnan tittar ut från bilden, står med sidan mot hyllan.

– Jag kommer göra grejer så att barnen inte sitter vid datorn och tv:n. Många lekparker och fotbollsplaner. Och jag kommer göra lägenheter med lägre priser. Vi betalar 12 000 spänn för 90 kvadratmeter, utan el och vatten. Alltså, det är för dyrt. Så jag kommer att titta på om det går.

Hur är det där du bor nu?

– Vi har tre rum och ett kök. Jag, brorsan och en syster har samma rum. Vid ett bord där gör jag mina läxor. Jag umgås med min bror, min syster och några vänner. De bor ganska nära, i lägenheter i Bergsjön. Grannen mittemot är lika gammal som jag, ibland brukar vi köra fotboll. Det finns en plan utanför vårt hus men vår lägenhet är större än den, jag svär.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Bott i Sverige i fyra år

Roshan Raza är född och uppvuxen i Pakistan. För några år sedan tog familjen beslutet att flytta.

– Min farsa jobbar här. Han sa att Sverige är ett fint land, så vi åkte hit. Ingen visste att det var så mycket kriminalitet. Det är skottlossning i vårt område, vid min hållplats. Vem är inte orolig? Men det är bättre kultur och bättre studier här. I mitt hemland är det för strängt. Lärarna slår barnen. Vi bodde i Gujarat, nära Islamabad. Jag kom till Sverige i augusti 2020. Hemma pratar vi urdu och punjabi.

Annons

Hur tror du att du kommer att ha det när du är 25 år?

– Då kan jag köra bil, jag kan göra vad som helst. Jag kommer ha jobb och tjäna mina egna pengar. Kanske fru, kanske barn. Vi kommer att vara ute, grilla, vara i parker tillsammans, åka till andra länder. Det ser jag fram emot. Men jag kommer att bo kvar hemma. I vår kultur har man lärt oss att föräldrar är allt.

LÄS MER: Så blev hyresvärden vägen till drömjobben för Mouna och Israa

Fakta: Detta är Roshan Raza

Gör: Går i åttan i Bergsjöskolan. Ingår i ett tioårigt mentorprogram.
Ålder: 14 år.
Bor: I en hyrestrea i Bergsjön, Göteborg.
Familj: Föräldrar och tre småsyskon, varav en nyfödd.
Fritidsintressen: Fotboll, cricket, spela Fifa och Freefire.
Mål: Att bli arkitekt och få en egen familj.

Fakta: Så funkar Nextar
  • Nextar är ett Göteborgsbaserat företag som driver mentorprogram för ungdomar. Syftet är att hjälpa unga att hitta sina drömyrken, bygga nätverk och få hopp om framtiden. Nextar ordnar mentorer och kontakter med arbetslivet. Den som ingår i programmet behåller mentorsstödet i tio år.
  • Första kullen startade förra höstterminen. 40 ungdomar ingår sedan dess, bland annat på Bergsjöskolan i Bergsjön och Frejaskolan i Tynnered. Detta läsår omfattas ytterligare fyra skolor i Göteborg, samt en skola i Stockholm senare i höst. Planen är att starta även i Malmö i vår.
  • Skolorna väljer ut kandidater. För att få gå programmet ska eleven löpa stor risk att inte bli gymnasiebehörig. Man får inte vara aktivt kriminell, men man kan vara i riskzonen.
  • Mentorprogrammet finansieras via samarbeten och partnerskap med företag.
Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.