Annons

Rosor och ris till Wennergrens i Hjo

Hjo Vad händer när en kommun lägger ner sitt kommunala bostadsbolag och en privat aktör blir störst på hyresmarknaden? Svaret finns i Hjo.

I början av 2000-talet bestämde sig kommunledningen i Hjo för göra något ovanligt. De gjorde sig av med hela sitt kommunala bostadsbolag, Hjo Bostäder. Bakgrunden var kommunens ansträngda ekonomi i kombination med att bostadsbolaget var för dyrt i drift.

– Det handlade inte om ideologi. Vi gjorde det för att rädda ekonomin, säger Torbjörn Birgerson (FP), Hjo:s kommunalråd vid den tiden.
Hjo Bostäder hade krympt. Från 500 lägenheter, när det var som störst, till drygt 100, vid millennieskiftet.

Läs ocksåTvingas flytta på grund av nybygge

– Overheadkostnaderna blev för stora. För att undvika kommunala ägartillskott så valde vi att sälja, säger Birgerson.

I dag domineras hyresmarknaden i Hjo av Wennergrens. Ett lokalt bostadsbolag med över 80 år på nacken och närmare 1 400 lägenheter i sitt bestånd.
– Wennergrens är ett välskött bolag som tar ett stort samhällsansvar. Både genom att samarbeta med kommunens socialtjänst och genom att rusta upp och bevara gamla anrika trähus här i Hjo, säger Catrin Hulmarker, moderat kommunalråd sedan 13 år tillbaka.

Saknar ni aldrig ett kommunalt bostadsbolag?
– Visst har det funnits stunder då det varit frustrerande att inte själv kunna hålla i taktpinnen. Exempelvis när det gäller att få fart på byggandet av nya lägenheter. Men nu har Wennergren byggt flera nya hus, säger Catrin Hulmarker.

Annons
Läs ocksåGuldkroken i Hjo blev Ann-Cathrines hem

Hyresgästföreningen anser att en kommun utan allmännytta har förlorat sitt bästa redskap för att klara bostadsförsörjningen. Ändå är ordföranden i Hjo:s lokala Hyresgästförening, Kristoffer Qvist, ganska nöjd.

Kristoffer Qvist.

– Jag tycker att Wennergrens är både tillmötesgående och serviceinriktade. Men visst, deras dominerande ställning kan ställa till det. Vi har till exempel svårt att hitta jämförelseobjekt när vi ska förhandla om hyran, säger han.

En sak som skiljer Wennergrens från kommunala bostadsbolag handlar om hur man fördelar sina lediga lägenheter. Hos Wennergrens är det så kallat aktivt sökande som gäller, inte kötid.

Läs ocksåHistoriska hus i Hjo blir hyresrätter

Systemet har ifrågasatts. Hyresgäster uppger till Hem & Hyra att ”…Wennergrens väljer och vrakar bland de bostadssökande” och att endast de med rätt kontakter får de bästa lägenheterna.

Så här kommenterar Wennergrens vd Erik Eriksson kritiken:
– Den bilden delar jag inte. Men det stämmer att vi har haft ett svårhanterligt system som vi nu ser över. I dag har vi fler än 1 000 intressenter till våra lägenheter. Under 2019 kommer vi att sjösätta ett mer formaliserat sätt att hantera dem.

Annons
Erik Eriksson.

Majoriteten av hyresgästerna som Hem & Hyra talar med är nöjda med Wennergrens som hyresvärd.

Men det finns de som tycker att bolaget satsar för mycket på nybyggen och bevarande av anrika trähus. Medan underhåll av befintligt bestånd får stå tillbaka.
Exempelvis 70-talshusen på Källängen.

– Den bilden delar inte jag. Vi är noga med att underhålla alla våra fastigheter. Och utemiljön på Källägen står på tur för att renoveras under de närmaste åren, säger Erik Eriksson

Fakta: Tredje generationens vd

• Wennergrens startades 1937 som ett byggnadsföretag. I dag ägnar man sig helt åt fastighetsförvaltning.

• Vd:n Erik Eriksson är tredje generationen som driver
familjeföretaget vidare.
• Har 1 400 lägenheter i Hjo, Karlsborg, Skövde och Tibro.
Källa: Wennergrens

Fakta: Risk när man saknar allmännytta

• Kommunpolitikerna förlorar sitt bästa redskap för att uppfylla sitt ansvar att klara bostadsförsörjningen.
• De boende har inte samma möjligheter till inflytande som hos allmännyttiga bolag.
• Risken för kraftiga hyreshöjningar ökar.

Källa: Hyresgästföreningen 

Fakta: Rena rama Grönköping

• Uttrycket ”I Love Hjo” har utsetts till landets bästa kommunslogan.
• Hjo kallas ofta för trästaden vid Vättern.
• Hjo anses vara förebild till Grönköping i Grönköpings Veckoblad. Men enligt tidningens redaktion ligger Grönköping mellan Skövde och Hjo.

Läs också Husmanskost ger gemenskap i Hjo Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.