Ryggsäcken är Behrang Miris hem
I hans bidrag, den flerspråkiga låten ”Jalla, dansa, sawa” samsas svenskan på lika fot med franska, arabiska, persiska, spanska, serbokratiska, bosniska och turkiska.
– Det är inget exotiskt, det är normalt. Det är så Sverige och Malmö kan låta idag, säger Behrang när Hem & Hyra träffar honom.
Låten missade den svenska finalen med en hårsmån. Men Behrang tycks lika glad för det.
– Jag är så himla tacksam över allt stöd och alla kärlek jag har fått. Låten verkar ha gått hem hos alla och det vvar det som var tanken, att alla skulle känna sig inkluderade. Jag är så trött på vi och dom-tänkandet i samhället.
Vi möte på ett soldränkt kafé nära gågatan i Malmö efter att Behrang i sista stund vänligt med bestämt avböjt att träffas hemma hos honom i hans lilla enrummare på Hermodsdal.
– Det är jätterörigt. Lägenheten är mer en övernattningslokal för mig. Jag har aldrig riktigt byggt upp ett hem. Därför känner jag inte heller att mitt boende reflekterar mig som person, förklarar han.
Rappare, debattör, pedagog, ideell eldsjäl. Titlarna är många för Behrang som delar sin tid mellan Malmö och Stockholm.
– Mitt hem är min ryggsäck. Där har jag tandborste, bärbar dator och lite kläder. Jag är alltid på väg till nästa engagemang.
Han växte upp i Lund med sina föräldrar som flydde från Iran när han var tre år gammal. Musiken blev tidigt en överlevnadsstrategi för honom.
– Jag kände mig som mycket mer än en kille från Iran och Sverige, jag var Behrang. Jag ville inte placeras in i ett fack. Hiphopen blev ett sätt för mig att skapa en identitet.
Och i hiphopen kom hans flerspråkighet för första gången till gagn.
– Nu är jag världsmedborgare, säger han med ett brett leende.
Ålder: 29 år.
Bor: I en etta på Hermodsdal i Malmö, inneboende i Stockholm.
Yrke: Rappare, debattör, pedagog, skådespelare med mera.
Familj: Fyraårig dotter. Föräldrar och släkt.
Aktuell med: Låten ”Jalla, dansa, sawa”. Släpper sin andra skiva i höst.