S och M oense om kommunalt bostadsbolag i Nacka
Det är 21 år sedan som Moderaterna i Nacka drev igenom försäljningen av det kommunala bostadsbolagets Nackahems 4 000 bostäder. Det största beståndet i Fisksätra köptes av Stena Fastigheter, en del i Älta ägs idag av Wallenstam.
Socialdemokraterna var emot affären och har de senaste åren drivit på för att bilda ett nytt kommunalt bostadsbolag.
Khashayar Farmanbar,(S) och kommunalråd i opposition i Nacka, berättar att partiet satt av 180 miljoner kronor i sin skuggbudget för 2018 som en grundplåt. S vill också använda en del av de pengar som idag går till inköp av bostadsrätter till bolaget.
– Vi har också satt av en post i budgeten till räntekostnader så vi kan låna pengar. Sedan kan vi tänka oss att äga bolaget tillsammans med en annan aktör eller kommunalt bostadsbolag och då räcker 180 miljoner ganska långt, säger han.
Skälet till att S vill ha ett kommunalt bostadsbolag är att hjälpa grupper som inte har så lätt att få tag på en bostad eller har råd att köpa, ungdomar, nyanlända och äldre som vill flytta från villa till hyresrätt.
– Idag tvingas många unga bort från Nacka eftersom de inte har någon stans att bo, hävdar han.
Det byggs mycket i Nacka men enligt Khashayar Farmanbar är bara 17 procent av alla bostäder i kommunen hyresrätter.
– Vi vill ha ett bostadsbolag med hundratals lägenheter i början men på sikt flera tusen. Det ska ske genom både köp och genom nyproduktion, säger han.
Han har träffat representanter för de kommunala Stockholmsbolagen och vill använda deras koncept med lite billigare hyresrätter med namnet ”Stockholmshus”.
– Vi kanske kan göra om det till ”Nackahus” och bygga lite billigare hyresrätter här, säger han.
Khashayar Farmanbar menar att S i sin budget har räknat in del räntekostnader för lån till att starta ett bostadsbolag. Men att detta inte påverkar skola eller äldreomsorg.
– Skillnaden mellan oss och M är att vi inte sänker skatten 10 öre, säger han.
Han håller inte med M om att ett kommunalt bostadsbolag inte behövs.
– Även om det byggs en del så byggs det för få hyresrätter och vi vill använda ett kommunalt bostadsbolag för att bygga fler hyresrätter.
Mats Gerdau, (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka säger blankt nej till att starta ett kommunalt bostadsbolag.
– Det behövs inte, det byggs cirka 1000 hyresrätter i år och nästa år. Sedan är det dyrt, det skulle ta pengar från skolan och äldreomsorgen om kommunen skulle tvingas låna för att bygga upp ett kommunalt bostadsbolag, hävdar han.
S vill ha ett bostadsbolag för att kunna hjälpa vissa grupper som unga, äldre som vill flytta från villan och nyanlända med bostad, kommentar?
– Det viktigaste är att det byggs hyresrätter och det ser vi till att det görs. Jag vill inte bygga upp nya utanförskapsområden vilket ligger i socialdemokraternas förslag. De vill skapa ett bolag för människor som är utsatta eller inte har någon inkomst, det blir social housing.
Men unga och äldre som flyttar från villan till en hyresrätt kan ju ha en god inkomst. Kommentar ?
– Jag hör debatten i fullmäktige, det är människor som inte får bostad av olika skäl och då bygger man upp utanförskapsområden. Jag vill inte det.
Mitt i Nacka skriver om SCB-siffror som visar att antalet hyresrätter har minskat från 9883 till 7 521. Hur ser du på att det har minskat?
– Minskningen beror på att det har ombildats. Jag tycker att det är viktigt att det finns hyresrätter och vår ambition är att 30 procent av allt som byggs ska vara hyresrätter, säger han.
Du tycker att 30 procent räcker?
– En mix behövs och en tredjedel är en bra ambition. Många vill äga sitt boende även unga.
S menar att unga får flytta från Nacka för att det saknas bostäder, kommentar?
– Vi bygger så mycket vi kan och så fort det går för att erbjuda nya lägenheter. Vi tillhör de som bygger mest bostäder i Sverige.
Men första steget för att det ska bli något bostadsbolag i Nacka är att S lyckas rucka på den moderatledda kommunen i nästa val. Förra valet fick M 37 procent av rösterna medan S fick 18 procent.
– Men räknar vi ihop de olika blocken så ser det bättre ut för oss, säger Khashayar Farmanbar.