S-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 år

Östersund Styrelseledamoten Thomas Hägg (S) bor i villa i Åre kommun och tyckte det var praktiskt att ha en hyresrätt i Östersund också. Upplägget strider mot hyreslagen – men upptäcktes inte förrän efter 25 år.
Vänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.
Foto: Åsa Eriksson
Thomas Hägg (S) tänkte aldrig på att solidariskt överlämna bostaden, som han sällan nyttjade, till någon annan mer behövande.

Socialdemokraten Thomas Hägg har en lång karriär inom politik och offentlig förvaltning, främst i Jämtlands län och Åre kommun. Han har exempelvis varit styrelseordförande för Norrtåg AB och Länstrafiken i Jämtlands län AB.

Idag är han ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Åre, och även ordförande i tekniska utskottet.

Läs ocksåHyresgäst odlade cannabis i förråd – vräktes från sin lägenhetPolisen hittade flera plantor cannabis i mannens lägenhet.

Thomas Hägg har varit folkbokförd på samma adress i 30 år. En villa sex mil från Östersund.

Men i 25 år har han även haft en hyresrätt i centrala Östersund. Ettan på 32 kvadrat har nyttjats som övernattningslägenhet fem sex gånger i månaden, av honom eller familjen.

En vy ur fågelperspektiv över Östersunds innerstad.
Lägenheten som Hägg hyrde ligger mitt i centrala Östersund. Hyran för ettan är idag 3 900 kronor i månaden.

Att ha en komplementsbostad utöver sin permanenta bostad strider mot hyreslagstiftningen. I vart fall när pendlingsavståndet endast är sex mil, lägenheten används mindre än tre gånger i veckan och inte är nödvändig för arbete eller studier. Såsom i Thomas Häggs fall.

Därför reagerade nuvarande hyresvärden Rikshem AB när de i en rutinkontroll upptäckte hur det förhöll sig. De skickade då ett brev till Thomas om att lägenheten skulle lämnas tillbaka.

– För ett par år sedan fick jag det första brevet från dem. Jag svarade då att jag inte hade för avsikt att säga upp lägenheten. Och i fjol kom det ett till brev med en uppsägning, berättar Thomas Hägg.

På grund av politiska och ideella uppdrag i Östersund har han alltid ansett sig behöva en lägenhet i stan, eftersom han efter sena möten slapp köra de sex milen hem. Idag har han inte samma övernattningsbehov.

Läs ocksåFel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande"siluetten av en man, pengar och en hand som håller en penna i begrepp att skriva i ett kontrakt

– Jag tycker att jag haft nytta för lägenheten, men de senaste fyra åren har jag inte bott i den så mycket.

Du tycker ändå att det var rätt att behålla lägenheten?

– Jag tyckte det var konstigt att jag blev uppsagd eftersom jag haft den så länge. Jag har haft flera olika hyresvärdar och ingen har sagt nåt så jag visste inte om att det fanns de här reglerna.

Läs ocksåHela vinden var full av mögel – värden ber om ursäkt

När förstod du det då?

– När första brevet från Rikshem kom för ett par år sedan.

Varför lämnade du inte tillbaka den då?

– Jag ville se hur långt det kunde drivas. Jag ville att det skulle avgöras i hyresnämnden.

Tänkte du aldrig under de här 25 åren att någon annan kanske behövde den mer än du, någon som kunde bo där permanent?

– Jag har inte ens tänkt i de banorna. Alltså det här är ingenting jag funderat över förrän det där brevet kom. Jag vet inte om det ligger på mig att hålla rätt på det heller.

En interiörbild på väntsalen i Sundsvalls tingsrätt och hyresnämnd som delar lokaler. Väggar och soffor går i rött.
Hyresnämnden i Sundsvall beslutade om att utflyttning skulle ske senast 3 februari 2025.

Hyresnämnden fann att Thomas Hägg inte har ett verkligt behov av lägenheten och att den istället ska ställas till bostadsmarknadens förfogande.

Dessutom har han idag bara en mils bilresa mellan hemmet och styrelseuppdragen inom Åre kommun.

Lägenheten är tömd och en ny hyresgäst har flyttat in.

Hur känns det att någon med ett faktiskt behov av bostad fått lägenheten?

– Det är väl bra, men jag tycker inte att det här är en stor grej, men sen om andra tycker det det vet jag inte. Rikshem har ju infört den här policyn så det är ju bara att acceptera.

Det är ingen policy, det står i hyreslagstiftningen.

– Ja kanske det, men det är inte alla privata hyresvärdar som följer det.

En medelålders man med skägg.
Niklas Strandberg, fastighetschef Rikshem AB i Östersund.

Nuvarande hyresvärd Rikshem har ägt huset sedan 2015.

Fastighetschef Niklas Strandberg, hur kommer det sig att det tog så lång tid innan ni krävde tillbaka Thomas Häggs lägenhet?

– Sådana här kontroller görs i mån av tid och tidigare när det fanns många lediga lägenheter så var det inte lika viktigt eftersom det inte fanns någon brist på bostäder. Nu jobbar vi lite mer löpande med så kallade oriktiga hyresförhållanden, som det här är ett exempel på.

– Men oftast handlar det om olovlig andrahandsuthyrning, att man flyttat men behållit lägenheten för att hyra ut den.

Hur reagerar lägenhetsinnehavare när de blir uppsagda på grund av oriktiga hyresförhållanden?

– Reaktionen är nästan alltid densamma. Att man inte ser det man gjort som ett fel utan snarare att man utnyttjat en möjlighet. Och det är ju klart att man kan tycka att det är lönsamt att behålla en lägenhet, särskilt om den har låg hyra.

Fakta: Då kan hyresvärden säga upp dig!
  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • Att en lägenhet inte används kan vara grund för uppsägning. Det regleras i Jordabalken. Men hyresvärden måste bevisa att lägenheten står tom.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt, eller om du inte har behov av lägenheten.
Läs också Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell Stordalens bolag ska betala tillbaka 173 000 – hyresgästerna kräver rätt att få bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.