S vill stoppa alla ombildningar i Göteborg – även i utsatta områden
Företaget Restate uppger själva att de är störst i den svenska ombildningsbranschen. Som Hem & Hyras granskning har visat kan Restate kopplas till en rad ombildningar i Stockholm där kontroversiella, och i vissa fall potentiellt olagliga, metoder förekommit.
Bland annat har Restates vd Patrik Rosén låtit sju bekanta folkbokföra sig i en fastighet under några dagar, för att på så vis rösta igenom en ombildning som inte hade stöd av tillräckligt många boende. En händelse som nu polisanmälts.
– Jag erbjöd ett antal personer i min bekantskapskrets att bli hyresgäster. Så kunde ombildningen genomföras. Det var fel och givetvis dumt gjort, säger Patrik Rosén.
I andra fall har det förekommit lockerbjudanden, eller att hyresgäster som inte får lånelöfte av banken uppmanats att ta lån från kreditinstitut med höga räntor.
Men Patrik Rosén känner inte igen bilden av att hyresgäster skulle pressas till köp.
– Nej, det kan jag inte direkt påstå. Det krävs att två tredjedelar röstar ja vid en ombildning och precis som i andra demokratiska val så är det några som inte får sin åsikt igenom och blir nedröstade och kan känna sig överkörda, säger han.
I höstas drev Göteborgs borgerliga kommunstyre igenom ett beslut om fler ombildningar i allmännyttan. Sedan dess har Restate ökat sin aktivitet även i rikets andra stad. Företaget företräder hyresgäster som vill köpa sina lägenheter i stadsdelar som Haga och Järnbrott.
Jonas Attenius, kommunalråd för Socialdemokraterna, säger att Hem & Hyras granskning gör honom ”helt bedrövad”.
– Samtidigt är det förväntat. Ombildningskonsulter har ett affärskoncept där de oftast arbetar på provision. De har ett incitament att affären ska gå igenom. Det blir närmast övertydligt när vd:n för ett av Sveriges största företag själv erkänner att han fått igenom en ombildning genom bedrägligt beteende, säger Jonas Attenius.
Det kommunala beslutet i höstas innebär att ombildningar ska öka i alla områden i Göteborg där hyresrätter dominerar. S, V, MP och Fi röstade emot. Socialdemokraterna har dock haft en mer tvetydig inställning när det gäller ombildningar i socialt utsatta områden.
Nu säger Jonas Attenius att den linjen inte längre gäller.
– Vi kommer att gå till val på att stoppa fortsatta ombildningar. Vi känner att det finns ett brett folkligt stöd för det.
Gäller det även ombildningar i utsatta områden?
– Absolut. Vi ser inte att det är vägen framåt.
Men Socialdemokraterna har röstat för sådana ombildningar tidigare. Varför har ni ändrat er?
– Det stämmer att vi röstat så historiskt i vissa fall. Men vi har en ny gruppledare nu. Vi vill absolut ha blandad bebyggelse med fler småhus och bostadsrätter. Men som nyproduktion. Vi kan inte sälja ut äldre hyresrätter med rimlig hyra, då är de borta för alltid, säger Jonas Attenius.
Kommunfullmäktiges ordförande Axel Josefsson (M) har varit med och fattat beslutet om fler ombildningar. Han säger att han läst Hem & Hyras granskning ”lite snabbt”.
– Det ska inte gå till så som det framkommer här. Vi ska arbeta seriöst med detta, tillsammans med seriösa aktörer, så att det blir en bra process för alla parter.
Restate är ett av de största konsultföretagen i Sverige. Hur ska allmännyttan göra för att bedöma vad som är en seriös aktör?
– Bostadsbolagen måste kunna ta referenser, och även se till att arbeta upp fungerande samarbeten. Det måste finnas tydliga riktlinjer. Men i slutändan är det ju ett politiskt beslut om vi ska sälja eller inte. Om vi upptäcker att processen inte fungerat så kommer vi att omvärdera vårt beslut och inte tillåta ombildning.
Restate är ombud för flera bostadsrättsföreningar som vill köpa sina hyreshus av de kommunala värdarna. Hur ser du på det?
– Jag har svårt att värdera Restates förmåga att bedriva ombildningsprocesser. Det som framkommer i de här artiklarna talar inte för dem, men jag har inte hela bilden.
Finns det något i den här granskningen som får Moderaterna i Göteborg att ompröva sin linje när det gäller ombildningar?
– I grund och botten tycker vi det är bra att fler får möjlighet att äga sin bostad. Det är bra för den enskilde och bra för staden, säger Axel Josefson.
Men det är inte bara politikerna som har åsikter om vad som bör ske med kommunens hyresrätter.
Restates vd Patrik Rosén har också själv framträtt som en deltagare i den kommunpolitiska debatten i Göteborg. I höstas gick han i polemik med Hyresgästföreningen Västra Sverige och Fastighetsägarna GFR, bland annat på GP Debatt.
Rosén anförde att Fastighetsägarna försöker ”utnyttja människors oro för att säkra de framtida hyresintäkterna” och att Hyresgästföreningen ”vill hindra människor från att äga sin bostad”.
De båda organisationerna styrs av egenintresse, skrev Patrik Rosén. I själva verket finns det många skäl för hyresgäster att vilja ombilda. Både ekonomi, social trygghet och självbestämmande.
”Den möjligheten bör alla få, såväl i Majorna som i våra ytterområden” skriver Restates vd, själv bosatt i centrala Stockholm.