Så är Hyresgästföreningen uppbyggd
De fyra nivåerna är: Lokal hyresgästförening, Hyresgästförening, Region och Riksförbund.
Alla nivåer styrs av förtroendevalda medlemmar, men på region- och riksnivå finns även anställda tjänstemän
Behöver du som medlem komma i kontakt med föreningen är det oftast lättast att börja med den nationella rådgivningen på telefon 0771 – 443 443. Därifrån kan du sedan kopplas till rätt plats i organisationen.
I ditt kvarter
Den minsta byggstenen i pyramiden är lokal hyresgästförening (LH). En LH kan omfatta ett bostadsområde eller bara ett kvarter.
Främst sysslar den lokala hyresgästföreningen med sociala aktiviteter för hyresgästerna, som gårdsfester, julfester, resor till Ullared eller liknande. Men en LH kan också fungera som hyresgästernas språkrör mot värden i frågor som rör förvaltning och boendeinflytande.
Skulle det bränna till om någon lokal fråga så kan LH dessutom vara en kanal för kommunikationen mellan hyresgästerna och Hyresgästförening/Region.
Finns det inte en lokal hyresgästförening kan det i stället finnas ett husombud. Då är det en enskild person som tar på sig att vara kontaktpersonen mellan hyresgästerna och fastighetsägaren.
Husombuden deltar i de samlingar som arrangeras för lokala hyresgästföreningar.
I din stadsdel eller kommun
Hyresgästförening är den grundläggande enheten inom hela den rörelse som också går under namnet Hyresgästföreningen. Det här kan verka lite förvirrande men har att göra med organisationens historia.
I början på 1900-talet startades enskilda hyresgästföreningar på olika håll i landet. Så småningom gick de ihop och bildade ett riksförbund.
Idag omfattar en hyresgästförening antingen en del av en större stad (till exempel Norra Göteborg) eller en hel kommun. Ibland kan en förening till och med spänna över flera kommuner, och heter då något i stil med Södra Bohuslän.
En hyresgästförening arbetar mer bostadspolitiskt än en LH och är inblandad i debatt, dialog och förhandling med bostadsbolag, politiker och andra samhällsaktörer.
Hyresgästföreningarna har också ansvar för att utveckla det lokala engagemanget inom organisationen. Det är härifrån de flesta förtroendevalda kommer som styr även på de högre nivåerna.
I din landsända
Hyresgästföreningarna i de olika delarna av landet har gått ihop och bildat nio olika regioner.
Det är tjänstepersoner från regionerna som tillsammans med förtroendevalda hyresgäster förhandlar hyrorna med olika hyresvärdar.
Regionerna är relativt självständiga. Deras relation till riksförbundet påminner lite om hur delstaterna i en federal stat som USA förhåller sig till centralregeringen.
Regionerna är:
• Södra Skåne
• Norra Skåne (omfattar även Halland upp till och med Falkenbergs kommun)
• Västra Sverige (Storgöteborg, från Varberg upp till Stenungsund)
• BohusÄlvsborg-Skaraborg (Västra Götaland-regionen utom Storgöteborg)
• Sydost (Blekinge, Kalmar, Jönköpings, Kronobergs och Östergötlands län)
• Mitt (Värmlands, Dalarnas, Södermanlands och Örebro län)
• Stockholm (Storstockholm utom Norrtälje, samt Gotland)
• Aros-Gävle (Västmanlands, Gävleborgs, Uppsala län och Norrtälje kommun)
• Norrland (Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län)
I hela landet
Hyresgästföreningens riksförbund är den landsomfattande organisationen.
Den styrs av Förbundsstämman, som är Hyresgästföreningens högsta beslutande organ.
Förbundsstämman genomförs vartannat år och består av 150 ombud och den sittande förbundsstyrelsen. Ombuden utses av de olika regionerna.
Förbundsstämman beslutar om en övergripande inriktning och fastställer Hyresgästföreningens program, stadgar och organisation.
Stämman väljer förbundsordförande och förbundsstyrelse för kommande två år och behandlar även motioner som lämnas in från medlemmarna.
LÄS MER:
Så kan du själv påverka hyresförhandlingen