Annons

Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”

Helsingborg På den ena sidan hyresvärden som berättar om vad grannar sett och hört – på den andra hyresgästen med familj som intygar att inga fel har begåtts. Hyresnämnden går på bostadsbolagets linje.
Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.
Foto: Gry Ellebjerg/ Petra Martinsson
Johan Perup, jurist.

Kvinnan har bott i sin lägenhet i Helsingborg i snart 15 år. Förra sommaren fick hyresvärden indikationer på att hon inte bodde där utan i ett hus i grannkommunen Åstorp – vilket hon skulle ha gjort under flera år. Lägenheten hyrde hon ut i andra hand, bland annat till sina söner.

För att få hyra ut i andra hand krävs hyresvärdens tillstånd. Har man inte det har värden laglig rätt att riva kontraktet. Att ha inneboende har man som hyresgäst rätt till utan tillåtelse.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Kvinnan blev uppsagd i februari i år för ”otillåten andrahandsuthyrning och bristande behov av lägenheten”. Hon nekade till att ha gjort någonting fel. Ärendet drevs till hyresnämnden i Malmö.

Utdrag från digital tipstjänst

För nämnden berättade personal från Helsingborgshem om att de hade varit till lägenheten och där hade kvinnan inte varit. I stället hade andra personer öppnat. De berättade vidare vad de hade hört andra personer säga och vad som kommit in till deras anonyma tipstjänst. Som bevis för det visade de upp tjänsteanteckningar med noteringar om anonyma källor, samt utdrag från den digitala anonyma tipstjänsten.

Man som pratar i en mobiltelefon och tittar ut genom ett fönster.
Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen.

 

Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen och kvinnans ombud. Han har arbetet med fler liknade fall.

– Generellt kan jag som jurist tycka att det är beklagligt att hyresvärden låter representanter komma till nämnden med hörsägen. De berättar om andra och tredjehandsuppgifter, säger Johan Perup.

Annons

Kommunala Helsingborgshem började ett mer systematiskt arbete mot svartuthyrning redan runt 2015. Förutom rent utredningsarbete införde bostadsbolaget förra året en digital tipstjänst för misstankar om svartuthyrning. Här kan grannar anonymt via ett formulär ta kontakt om de misstänker att någon granne hyr ut sin lägenhet utan tillåtelse.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

Argumentet är att många sitter på information men är rädda för repressalier, berättade Hem & Hyra om förra våren.

Hårdare samhällsklimat

I ett hårdnande samhällsklimat kan det vara förståeligt att folk inte vågar träda fram i vissa fall, enligt Johan Perup. Men han menar att det blir problematiskt: Först har någon berättat en sak för hyresvärden som i sin tur berättar det för en domstol. Den ska i sin tur tolka uppgifterna. Motparten har ingen chans att ställa motfrågor.

– För rättssäkerheten hade det varit bättre om det funnits vittnen på plats.

Läs ocksåTvingas leva i förfallet hus – nu säljer värden: "Beter sig illa"

En uppslagen lagbok.

Kvinnan i Helsingborg hävdade att hon bodde permanent i lägenheten. Hon är dock sjuk och lider bland annat av kronisk smärta. För att få miljöombyte är hon ibland i det aktuella huset där delar av hennes familj finns. På grund av sin sjukdom behöver hon stöd och hjälp och av den anledningen bor ibland någon av hennes söner med henne i lägenheten.

Ord stod mot ord

På plats i hyresnämnden bekräftade sönerna och respektive att de i omgångar har bott i lägenheten för att stötta kvinnan.

Annons

Ord stod mot ord. Hyresnämnden går på hyresvärdens linje med motiveringarna:

  • En kvartersansvarig och två utredare vid Helsingborgshem har gett ”mycket trovärdiga intryck”. Det finns ingen anledning att ifrågasätta deras uppgifter.
  • En av utredarna har berättat att de vid ett besök i lägenheten träffat på en ung kvinna som uppgett att hon bodde där med sin sambo.
  • Utredarna har vittnat om anonyma tips som går ut på att kvinnan inte har bott i lägenheten utan unga par. De har även pratat med grannar som bekräftat detta.
  • Utredare har pratat med en granne till villan i Åstorp som berättat att kvinnan bor där.
  • Som skriftlig bevisning har värden lagt fram utdrag från värdens anonyma tipstjänst, samt tjänsteanteckningar med upplysningar från anonyma vittnen.

Åtta personer vittnade på plats

Hyresnämndens slutsats är att kvinnan har bott i Åstorp sedan början av 2020. I lägenheten har i stället söner och svärdöttrar bott. I sitt beslut skriver nämnden att kvinnans barn, svärdöttrar och vänner visserligen samstämmigt har bekräftat att hon har sitt permanentboende i lägenheten, men menar att ”deras utsagor bör värderas med viss försiktighet”. Anledningen är att berättelserna inte innehåller så mycket detaljer och är ”svepande”.

Sammanlagt åtta personer vittnade på plats i hyresnämnden.

Nämnden skriver också att det inte har presenterats något medicinskt underlag som visar att kvinnan är i behov av hjälp.

Kvinnan förlorar sitt hyreskontrakt. Hon behöver inte flytta på en gång utan får uppskov i tre månader.

Fakta: Skärp lagstiftning om otillåten andrahandsuthyrning

Det är inte tillåtet att hyra ut sin hyresrätt i andra hand utan värdens samtycke eller hyresnämndens tillstånd. Det är värden som ska bevisa om fel har begåtts. Allt fler hyresvärdar har börjat prioritera frågan.

2019 skärptes lagen. Den som hyr ut i andra hand utan tillstånd och dessutom tar ut en överhyra kan nu straffas hårt. I värsta fall väntar fängelse i upp till två år. Det är också lättare att förlora sitt kontrakt.

Läs också Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt Kvinna åkte rullstol på parketten – anklagades för vanvård Flyttade till London – krävde att syskonbarnen skulle få överta lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.