Annons

Så fick miljonprogrammet ansiktslyftning i Helsingborg

Helsingborg Renoveringen på Närlunda har tagit en herrans massa år men nu finns ett resultat. Helsingborgshem och hyresgästerna Laila Carlsson och Ingvar Blomdell guidar runt i området söder om stan.
Foto: Petra Martinsson
Ingvar Blomdell och Laila Carlsson har båda bott i området i över 20 år. De gillar sin balkong som nu blivit större. Men nu är det svårt att komma åt att putsa alla fönsterglas och det har hänt att det regnat in.

Först, så här gick det till. En sammanfattning med Helsingborgshems projektledare Anders Eriksson:

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

På Närlunda, och i sann miljonprogramsanda, har alla lägenheter balkonger som ser rättvist lika stora ut. Härifrån femte våningen har Laila Carlsson och Ingvar Blomdell fått en ny utsikt.
– Vitare, innan var det betong à la öststatsmodell, konstaterar Ingvar ­Blomdell och tittar ut på grannhusen.
Redan i slutet av 2014 kunde de följa hur arbetsbaracker sattes upp på parkeringen nedan. Först nu, i slutet av 2018 är de borta och hyresgästerna i de fyra nio­våningshusen på Närlunda kan pusta ut.

Laila Carlsson gillar de nya entréerna bättre än de gamla.

Under stamrenoveringen har lägen­heterna fått nya badrum, fönster och breddade balkonger.
Vi går ut i trapphuset och en sensor aktiverar ett klart och vitt lampsken. Sedan vidare in i hissen som har blivit något mindre men fått en liten stol att fälla ner. Samma klara sken aktiveras i källarförrådet. Här har paret blivit av med en liten matkällare men det är ­inget de sörjer.
– Nu är jag inte längre rädd för att gå ner här, säger Laila Carlsson och Ingvar Blomdell fortsätter:
– Det var mörkt och otäckt och man fick ha med sig en tändsticka att peta in vid lysknappen så att ljuset inte plötsligt slocknade.

Laila Carlsson och hennes sambo tycker inte längre det är obehagligt att gå ner i källaren. Det klara ljuset betyder mycket.

Vi åker upp med hissen till den ombyggda entréplanen, som Lailas dotter liknat vid en hotellfoajé. Här finns nya postboxar och vid ytterdörrarna har ­betongblock luckrats upp och gatu­numret växt i storlek och tydlighet. På utsidan kan de titta in i väl upplysta ­lokaler. I entréplanet bokas tvättider elektroniskt på en skärm på väggen. Med ett nytt passagesystem slipper Ingvar Blomdell numera också släpa upp sin rullator till lägenheten i rädsla för att den annars blir stulen.

Annons

Bara de som har anmält att de har barnvagn eller rullatorer har tillgång till förrådet. Detsamma gäller för ­cyklar och elmopeder.

Bara de som hyr en cykelplats har tillgång hit.

Gångstråk, garage och parkeringar har också fått förstärkt ­belysning.
– Det lyser upp som mitt på dagen, säger Ingvar Blomdell. Det krävdes översyner och förstudier innan Helsingborgshem kunde sätta i gång med arbetet. De fyra husen med nio våningar fick extra omtanke.

Anders Eriksson, projektledare Helsingborgshem.

– De är så stora och påverkar hela området. Vi bedömde att de krävde en stor insats. Vi har jobbat mycket med intrycket av husen, att de ska upp­levas lättare. Vi ville också få in rörelse i bottenvåningarna. Det syresätter hela området, säger projektledare Anders Eriksson.

Förutom ny fasadfärg har Helsingborgsteglet i botten och smala avlånga fönster fått ge vika för fönsterväggar. Loftgångarnas och balkongernas ­räcken i betong har bytts ut mot genomskinligt rutnät av stål respektive glasfronter. I december 2018 är höghusen så gott som klara men arbetet fortsätter runtomkring.

Annons

Laila Carlsson och Ingvar Blomdell kan konstatera att upp­fräschningen inte var gratis.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

2014 var hyran knappt 7 000 och nu 8 800 ­kronor och ska fortsätta öka i två år. Enligt ­Helsingborgshem höjs hyrorna i snitt med 30 procent vilket fasas in ­under fem år.

Fakta: Närlunda - söder om Helsingborg
Foto: Helsingborgshem
  1. Hyreshusen på Närlunda bygges 1970-1972 av Helsingborgshem under miljonprogrammet. Här finns idag 630 bostäder.
  2. Vanligast under miljonprogrammet var att bygga trevåningshus men flervåningshus i betong har ­kommit att representera bygg­stilen.
  3. Området har upplevts isolerat och segregerat, både inom de egna kvarteren och från stan. 2011/2012 startades bygget av ”Höjdpunkten” på Närlunda, norra Skånes högsta bostadshus. I samband med det togs ett helhetsgrepp i området.
  4. Inga större renoveringar har gjorts sedan husen byggdes. De har haft stora problem med vattenskador.
Läs också Hyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter Sökes: hyresgäster – från byggboom till brist på inflyttare på bara några år Hyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.