Så blev pisstunneln en selfiedröm
Redan första dagen efter invigningen låg två tonåringar på knä med sina kameror och långa objektiv precis vid Passagens början. De såg ut som paparazzi och mitt inne i tunneln stod en lång tjej uppklädd till tusen och poserade.
När Jonas Rosenberg, kommunikationschefen för det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad, ABK, cyklade hem den kvällen log han. Synen av de fotograferande ungdomarna förstärkte hans känsla att de hade satsat rätt.
Före renoveringen var gångtunneln allmänt känd som ”pisspassagen”. När byggarbetarna började riva i materialet luktade det frän urin. De 34 metrarna som förbinder Östra Boulevarden med Östra Vallgatan i centrala Kristianstad blev ett tillhåll. Här gjordes skumma affärer, många kände sig otrygga och vågade inte gå igenom.
Nu har den trånga, låga och hårda gångtunneln från 60-talet gått igenom en total makeover. Den har försetts med spegeltak och ett pulserande ljus i både golv och tak som gör att rummets gränser suddas ut. Väggarna är målade i ett grafittimönster i olika nyanser av orange, som också är stadens färg.
Tunneln har döpts till Passagen för att markera att det är just en passage. För att skapa olika känslor, men också för att förtydliga att det inte är en vänthall, används olika elektroniska ljudslingor.
– Det är ingen avkopplande stråkmusik utan det är elektroslingor som har olika karaktärer med det gemensamt att de inte är superlätta att lyssna på. Det gör att vi skapar ett intressant ljud som man inte vill lyssna på för länge, säger Jonas Rosenberg.
Gångtunneln ägs av ABK och när de bestämde sig för att renovera ville de göra något utöver det vanliga. Tunneln skulle vara trygg, byggas av hållbart material och gå att stänga på kvällarna. Materialet skulle vara underhållsfritt och inte gå att sabotera. Uppdraget gick till Helena Nyholm och Lydia Koedoot på Sesam Arkitekter.
– En stor inspirationskälla för oss var konstinstallationer. Vi ville skapa en gratis konstupplevelse för dem som rör sig i stan, säger Helena Nyholm.
– Alla kanske inte åker till en utställning men man använder sitt stadsrum. Om vi ger människor som går i Passagen en upplevelse som väcker något i dem, då har vi lyckats.
Jonas Rosenberg berättar hur butikshandeln minskat i Kristianstad och att ABK:s utmaning varit att återupptäcka stadsrummet och fylla det med nytt innehåll.
– Vi hade kunnat välja att bara fräscha upp den gamla tunneln. Men vår ambition var att skapa en attraktiv miljö inte bara för de som bor i stan utan även för utomstående.
– Vi hoppas att vi kan inspirera. Konst är en mänsklig rättighet. Artikel 27 handlar om vår rätt att uppleva kultur.
Ur den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, artikel 27:
”Envar har rätt att fritt taga del i samhällets kulturella liv, att njuta av konsten samt att bli delaktig av vetenskapens framsteg och dess förmåner.”
Passagen är öppen mellan 07:00 och 19:00.
• Videoinstallationen ”Annorstädes” som visas på väggarna på perrongerna 1-4 vid Malmö centralstation.
• Spelande gångbro till Malmö Live, Birgit Nilssons Bro. Det specialkomponerade musikstycket som går att höra på bron heter ”Via”.
• Zlatans leende – ett konstverk i cykeltunneln vid Bennets väg, Rosengård i Malmö.