Annons

Så blir Bernt och hans grannar hemlösa när MKB rensar upp i Kinesiska muren

Malmö MKB:s köp av bostadsrättsföreningen skulle rädda de boende. Men frågan är vad de har köpt. Allt fler berättelser vittnar om hittills okända hyresgäster som i god tro bott i skandalhuset. Nu sparkas de ut av det kommunala bostadsbolaget. Lena, Lars-Göran och Bernt riskerar att hamna på gatan. ”Vi slängs ut som sopor”, säger Lena.
Lena Hansson, Bernt Nylund och Lars-Göran Hansson har inga giltiga hyreskontrakt, menar MKB. Nu åker de ut från Kinesiska muren.
Foto: Emil Malmborg
Lena Hansson, Bernt Nylund och Lars-Göran Hansson har inga giltiga hyreskontrakt, menar MKB. Nu åker de ut från Kinesiska muren.

Köpet av en av bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö skulle vara räddningen för de boende. Det var så det framstod när det i höstas blev offentligt att MKB, det kommunala bostadsbolaget, ville köpa föreningen för 80 miljoner kronor.

Men Hem & Hyra kunde kort efter berätta om ”räddningsaktionens” baksidor. Vi träffade fyrabarnsfamiljen Ghubari som enbart hade ett inneboendekontrakt och de tvingades att flytta.

Läs ocksåKritiken mot MKB: ”Hårt att driva detta mot någon som inte vetat bättre”Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen, och Frida Lind, fastighetschef på MKB.

Och nu visar det sig: de är inte ensamma.

LÄS OCKSÅ: Mångmiljonköpet förvandlar skandalförening till hyreshus – men familjen Ghubari blir hemlös

Ett virrvarr av uthyrningar i Kinesiska muren

Bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren har inte fungerat som det brukar: att ägarna av lägenheterna själva bor i huset. Hem & Hyras granskning visar att det snarare har varit ett virrvarr av blockuthyrningar, andrahandsuthyrningar och traditionella bostadsrätter. Det visar sig inte minst nu när MKB har tagit över. I endast ett tjugotal av lägenheterna, av totalt 79, bor det någon som får ett förstahandskontrakt hos den nya värden.

MKB:s tuffa regler om vem som har rätt till kontrakt slår hårt. Den som inte har ett godkänt kontrakt åker ut. Det gäller till exempel de som har bott i andra hand utan tillstånd, varit ”inneboende” eller skrivit kontrakt med ”fel” företag.

Dit hör grannarna Bernt Nylund, 71, och Lena, 56, och Lars-Göran Hansson, 63.

Lena, Bernt och Lars-Göran blir hemlösa när MKB rensar upp i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.
Lena, Bernt och Lars-Göran blir hemlösa när MKB rensar upp i Kinesiska muren.

De flyttade in i den numera sålda bostadsrättsföreningen i höstas. Flytten var kort – bara ett par trappor från grannföreningen. I själva huset Kinesiska muren, som utgörs av tre bostadsrättsföreningar, hade de då bott som hyresgäster i nära fyrtio år. Men de gjorde ett stort misstag. De skrev kontrakt med företaget Skånelängan Borätt AB som tidigare kontrollerat ett stort antal bostadsrätter i den förening som nu MKB köpt.

Trots att de tre grannarna skrev under hyreskontrakten och fick nycklarna till sina nya hem ett par månader innan MKB tog över får de inte bo kvar.

– Vi har varit mönsterhyresgäster och betalat hyran i tid i alla år och så händer detta. Jag kan inte sova. Det är fruktansvärt. Det är ångest. Vi har blivit lurade och nu slängs vi ut på gatan som sopor. Så känns det. Vi har inget värde över huvud taget, säger Lena Hansson.

– Det känns som om MKB betraktar oss som kriminella. Det är så de behandlar oss, säger Bernt Nylund.

Läs ocksåMalmö stad kräver tvångsförvaltning av misskötta huset: ”Långtgående vanvård”Kinesiska muren i Malmö.

Orosanmälde över 100 barn i Kinesiska muren

Kinesiska muren blev rikskänt efter Sydsvenskans avslöjande att boende i två bostadsrättsföreningar förlorat kontrollen och att den verkliga makten i stället låg hos personer och företag baserade i Stockholm. Resultatet av det märkliga ägarupplägget hade lett till omfattande misskötsel med en havererad ekonomi och utan fungerande värme, el, ventilation och hissar. Miljöförvaltningen hade slagit larm till socialförvaltningen med en grupporosanmälan, av rädsla för hur den dåliga miljön drabbade de över hundra barnen i huset.

Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Nu köper MKB en del av huset.
Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Mittendelen, bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2, är den som MKB har köpt.

En av de två misskötta bostadsrättsföreningarna, Taxeringsrevisorn 2, var nära att säljas på exekutiv auktion, när det kommunala bostadsbolaget MKB lade sitt bud. I december blev bostadsrättsföreningen ombildad till hyreslägenheter.

Men i grannföreningen, där Lena, Lars-Göran och Bernt bodde som hyresgäster, fortsatte problemen som vanligt under hösten. Underhållet var obefintligt och i Lenas och Lars-Görans lägenhet växte möglet. Så när fastighetsförvaltaren – en man vi ska återkomma till – en dag knackade på dörren och erbjöd flera grannar nya hyreskontrakt i den bostadsrättsförening som MKB snart skulle ta över tackade de ja. Det var ett lätt beslut. Efter många år som hyresgäster i en bostadsrättsförening lika misskött som den som nu MKB skulle köpa och som styrts enligt samma kaotiska ägarupplägg och med samma fastighetsförvaltare var de trötta. Äntligen väntade lägenheter i normalt skick och som dessutom snart skulle få en ny seriös hyresvärd. Det var vad de föreställde sig.

Läs ocksåNy dom - omskrivna skandalvärden tvingas betala 640 000 kronorKinesiska muren i Malmö.

Hastig och kort flytt inom Kinesiska muren

Lena och Lars-Göran fick bara två veckor på sig att lämna sitt hem sedan 38 år. Lena, som har både astma och kol såg fram emot nätter utan ständiga andningsproblem.

Annons

– Vi hade mögel i sovrummet. Jag kunde vakna mitt i natten med andnöd. Det kändes som om jag skulle kvävas. Vi fick ofta ringa efter ambulans, säger Lena Hansson.

För Bernt Nylunds del gick det så fort att han inte ens hann packa.

Bernt Nylund flyttade in i Kinesiska muren 1985. I höstas flyttade han från grannföreningen in i den delen som MKB har köpt.
Bernt Nylund flyttade in i Kinesiska muren 1985. I höstas flyttade han från grannföreningen in i den delen som MKB har köpt.

– Helt plötsligt stod fastighetsförvaltaren utanför dörren med flyttgubbar och sa att nu flyttar du.

Ett par timmar senare stod Bernt i sin nya trerummare bland svarta sopsäckar och flyttkartonger. I röran hade både insulinsprutor och diabetesmedicin försvunnit.

– Det var så klart fullständigt respektlöst men jag hade inget att sätta emot. Vad skulle jag göra?

MKB: ”Olovligt nyttjande av lägenheterna”

Vad ingen av de tre hade förstått var att företaget Skånelängan, som de undertecknat hyreskontrakt med, inte hade rätt att skriva några kontrakt alls. Det menar MKB. Skånelängan hade under lång tid inte betalat sina avgifter till bostadsrättsföreningen och i början av året gick företaget, som tidigare kontrollerat ett stort antal lägenheter i föreningen, dessutom i konkurs. Den tidigare styrelsen och vd:n avgick tidigt i höstas från bolaget.

Och det här får nu enorma konsekvenser för Lena, Lars-Göran och Bernt. De tvingas lämna sina hem snarast möjligt. Enligt den nya hyresvärden MKB handlar det om ett ”olovligt nyttjande av lägenheterna”. Eller enkelt utryckt: en ockupation. De har fått skriftligt besked om att de inte rätt att bo kvar. Om de inte flyttar kommer MKB att begära handräckning för att få ut dem ur huset. MKB bekräftar för Hem & Hyra att inga undantag kommer att göras.

– Men hur skulle vi veta att vi gjorde fel? Vi skrev under kontrakten och fick nycklar till lägenheterna av fastighetsförvaltaren. Jag vet inte vad vi ska göra nu, säger Lena Hansson.

Lena Hansson med katten Truls hemma i den nya lägenheten i Kinesiska muren.
Lena Hansson med katten Truls hemma i den nya lägenheten i Kinesiska muren.

– MKB säger att det handlade om ett bulvanförhållande. Men när blev det så? Skånelängan har ju haft lägenheter här i många år. Och vi har betalat hyra till företaget, säger Bernt Nylund.

I den nyrenoverade trean på sjunde våningen där Lena och Lars-Göran bor lyser en knallröd soffa upp vardagsrummet. I fönstren står stora pastellfärgade porslinssvanar. Här är nymålat och på golvet ligger parkettliknande laminatgolv. Skillnaden är stor från trerummaren de lämnade. Där hade inget underhåll gjorts sedan de flyttade in 1984 och mögel växte på väggarna i sovrummet och på den inglasade balkongen.

– Jag har inte ringt efter ambulans en enda gång sedan jag flyttade in i den nya lägenheten. Här är mycket bättre luft, säger Lena Hansson.

Nyckelperson i Kinesiska muren lockade med nya hyreskontrakt

Fastighetsförvaltaren som de berättar om och som erbjöd dem hyreskontrakt heter Sapko Sinani och är en nyckelperson i Kinesiska muren. Han har suttit i båda de misskötta bostadsrättsföreningarna styrelser, hans eget bolag har haft ansvar för fastighetsskötseln och själv har han tjänat pengar på att hyra ut lägenheter i huset. Bland annat till Malmö stad via mellanhänder, som Hem & Hyra skrev om i granskningen Bostad till varje pris för tre år sedan. Ett stort antal lägenheter har han hyrt av Skånelängan.

Efter en utredning av Skatteverket straffbeskattades Sapkos Sinanis företag på 890 000 kronor för bland annat oredovisade hyresintäkter. Och härvan kring huset fortsätter: Sapko Sinani är en av flera som står åtalad för bokföringsbrott kopplat till föreningarna i huset. Rättegången inleds den här veckan.

Men även om Sapko Sinani pekas ut som den som har fått flera hyresgäster att skriva på ogiltiga kontrakt så är han idag själv folkbokförd i en av lägenheterna i samma trappa som Lena, Lars-Göran och Bernt. Personen som skrev under hyreskontrakten från Skånelängans sida har inte gått att nå.

Annons

Vi ringer på hemma hos Sapko Sinani men ingen öppnar. När vi till slut når honom via telefon och frågar om Skånelängan och hyreskontrakten avslutar han snabbt samtalet.

– Jag vet inte vad du syftar på, säger han innan det bryts.

”Vi har blivit utsatta för bedrägeri”

Lena, Lars-Göran och Bernt menar att de har blivit lurade av Sapko Sinani. Nu i efterhand tror de att han ville ha ut dem för att kunna renovera och sälja deras lägenheter. En sådan försäljning skulle ge ett ekonomiskt tillskott till den andra bostadsrättsföreningen. Det var därför det blev så bråttom med flytten, gissar de tre.

Men det här är en av media omskriven person som pekats ut som ansvarig för misskötseln i huset och dessutom står åtalad för bokföringsbrott. Hur kunde ni lita på honom?

– Men vi var så väldigt trötta på att ha det som vi hade det. Det hade förfallit totalt under åren vi bodde där och så sa han att vill ni flytta så har ni chansen att få en fin lägenhet. Vi blev själaglada att slippa möglet. Ja, vi trodde på honom. Han sa att han hjälpte MKB gratis. Men han har ju lurat oss. Jag litar inte på honom för fem öre längre. Det vi har blivit utsatta för är bedrägeri, säger Lena Hansson.

– Det var inte bara vi. Vi var fem som nappade på erbjudandet. Jag fick höra att alla hyresgäster skulle slängas ut ändå för de planerade att renovera och sälja våra lägenheter. Nu vet jag att man inte kan göra så men då visste jag inte. Vi har blivit grundlurade, säger Bernt Nylund.

Bernt Nylund har fått sätta upp en egen handskriven lapp med sitt namn på postboxen för att kunna ta emot post i Kinesiska muren.
Bernt Nylund har fått sätta upp en egen handskriven lapp med sitt namn på postboxen för att kunna ta emot post i Kinesiska muren.

Har ingenstans att ta vägen

De anser sig ha agerat i god tro och att MKB borde ta hänsyn till det. I stället känner de sig trakasserade. På trappanslagen står inte deras namn och de har själva fått sätta upp namnskyltar på postboxarna.

– När jag satte upp mitt namn på postboxen plockade någon bort det. Men jag bor ju här. Jag har ett kontrakt och fått nycklarna i min hand. Och det är alltså ett kommunalt bostadsbolag som agerar så här, säger Bernt Nylund.

Var ska ni ta vägen nu?

– Jag har ingenstans att ta vägen. Det blir ut på gatan bara. De säger att jag ska vända mig till socialen men jag anser att det är det absolut sista man gör, säger Bernt Nylund.

– Vi har en kolonistuga på trettio kvadratmeter. Det är i alla fall tak över huvudet, säger Lena Hansson.

LÄS OCKSÅ: Affären som kan sätta familjer på gatan – MKB: ”Vi beklagar att vissa kommer i kläm”

Fakta: Detta har hänt i Kinesiska muren
  • December 2021: MKB tar över Taxeringsrevisorn 2.
  • Hösten 2021: Handelsbanken kräver tillbaka sina lån via kronofogden. Fogden har visning men MKB lägger ett bud på Taxeringsrevisorn 2. Ett par dagar innan den exekutiva auktionen säger föreningens stämma ja till budet.
  • Januari 2021: Miljöförvaltningen lämnar in en grupporosanmälan till socialförvaltningen för de över hundra barn som är skrivna i föreningarna av oro för hur miljön påverkar dem.
  • Februari 2020: Flera personer med kopplingar till de två misskötta bostadsrättsföreningarna åtalas för ekobrott. Däribland Sapko Sinani.
  • Våren 2019: Sydsvenskan avslöjar i en serie artiklar enorma missförhållanden i två av husets tre bostadsrättsföreningar.
  • 2014 och framåt: Problemen eskalerar: hissar står stilla, fukt- och mögelskador, avstängt vatten, strömavbrott, ingen värme, ingen ventilation, råttor.
  • 2014: Miljöförvaltningen får in de första klagomålen.
  • 2008: Taxeringsrevisorn 2 registreras som bostadsrättsförening.
  • 1971: Huset byggs av MKB. Görs om till kontor på 1980-talet innan de återigen byggs om till bostäder.

    Kinesiska muren i Malmö
    Huset, i folkmun kallat Kinesiska muren, består idag av två bostadsrättsföreningar. Den i mitten, den tredje, har MKB köpt.
Läs också Hyresgäster kan inte betala hyran – värden riskerar böter på 100 000 kronor Sätt på värmen eller betala böter – nya krav pressar skandalförening: ”Allvarlig risk för hälsan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.