Annons

Så blir de nya hyrorna efter renovering av Vita Björn

Göteborg Det blir inget nollalternativ vid renoveringen av Majornakvarteret Vita Björn i Göteborg. Men hyresgästernas kamp har ändå gett resultat. Lägsta hyreshöjningen kan bli drygt sju procent i snitt.

Mitt i sommaren damp så beskedet till slut ner i de närmare 450 brevinkasten i kvarteret Vita Björn. Förhandlingarna om nya hyror efter Wallenstams omfattande renovering är äntligen klara.

Det har varit många turer. Till en början talade värden om hyreshöjningar på 25–60 procent. Hyresgästerna protesterade, och krävde ett nollalternativ. De fick till ett samråd med Wallenstam.

Läs ocksåKämpar mot dyr renovering

Under processen sjönk hyresnivåerna till ungefär 11–36 procent, i tre olika renoveringsnivåer som varje hushåll kunde välja mellan. Men samtalen kärvade. I vintras gav hyresnämnden Wallenstam klartecken att börja renovera enligt plan.

Men hyresgästernas motstånd har fortsatt göra avtryck. Uppgörelsen mellan Hyresgästföreningen och Wallenstam innebär att hushåll som väljer den lägsta renoveringsnivån får en genomsnittlig hyreshöjning på 7,4 procent. Hyresgäster som önskar maximal renovering får i genomsnitt 34 procents högre hyra (se faktaruta nedan).

Det motsvarar i snitt 600–2 800 kronor mer i månaden per hushåll. Hur stor höjningen blir beror framför allt på vilken ombyggnadsnivå varje hushåll väljer, och om man gör tillval. Men det spelar också roll vilken standard och hyra hushållets lägenhet har sedan tidigare.

Läs ocksåHyresnämnden säger ja till renovering av Vita Björn

Dessutom är det ännu oklart om en majoritet hyresgäster vill ha en mer omfattande upprustning av husens gemensamma utrymmen. I så fall höjs hyran ytterligare.

Annons

Malin Borin bor i en fyra på Bangatan med man och två barn. Hon har förgäves försökt bena ut vad familjens nya hyra i praktiken kommer att bli, utifrån den senaste informationen. Hon och maken tänker välja minsta möjliga renovering, utan tillval. De tycker att lägenheten är okej som den är.

Ändå räknar de kallt med en hyreshöjning i den övre delen av spannet för denna mininivå, alltså uppemot 11 procent. Detta eftersom de tror att lägenhetens standard bedöms som förhållandevis låg. Men det har det hittills inte varit lätt att få besked om. Telefonsamtalet med Wallenstam gav inte mycket kött på benen.

Läs ocksåUppgörelse klar på Långströmsgatan

– Det var väldigt vaga svar. Och när det gäller tillvalen i gemensamma utrymmen är man helt blind. Det hade verkligen underlättat för folk som är oroliga att få veta hur mycket det handlar om. Beskeden är svåra att tolka, säger Malin.

Familjen Borin ”ligger inte risigast till”, som hon säger. Men två deltidsjobb, i kombination med varierande inkomster från makens egen firma, gör det ändå ofta tufft att få ihop vardagsbudgeten. Då gör en tusenlapp stor skillnad.

– Folk med fasta heltidstjänster tycker inte att det här är så mycket att orda om. Men för oss blir det väldigt tajt. Vi känner att hyran upptar en väldigt stor del av vår inkomst, säger Malin Borin.

Annons

Renoveringen pågår redan. Nästa vecka har några av de boende ordnat ett gemensamt möte för de grannar som berörs i nästa etapp, Bangatan 29–35. Då hoppas de kunna besöka den färdigrenoverade 39:an, där hyresgästerna valt bort extra tillval i gemensamma utrymmen. Grannarna ska också diskutera olika alternativ med varandra, för att bättre kunna bedöma hur den egna hyran kan komma att påverkas.

De nya hyrorna gäller under hela nästa år, enligt uppgörelsen. Hyrorna kommer alltså inte att höjas förrän tidigast 2019. Det finns också tre olika rabattsystem att välja på för befintliga hyresgäster.

LÄS MER OM VITA BJÖRN:
Kämpar mot dyr renovering
Vänsterledaren besökte protesterande hyresgäster
Hyresnämnden säger ja till renovering av Vita Björn

Fakta: Hyresnivåer i Vita Björn

Varje hushåll kan välja mellan tre renoveringsnivåer.

Mini: Enbart stammar, el och badrum. Genomsnittlig hyreshöjning 7,4 procent (spann på 3–11 procent beroende på tidigare standard), eller 601 kronor i månaden.

Midi: Stammar, el, badrum och kök. Genomsnittlig hyreshöjning 29 procent (spann på 24–34 procent beroende på tidigare standard), eller 2 351 kronor i månaden.

Maxi: Stammar, el, badrum, kök och övriga rum. Genomsnittlig hyreshöjning 34 procent (spann på 30–41 procent beroende på tidigare standard), eller 2 798 kronor i månaden.

  • Ny månadshyra för en tvåa (63-69 kvadratmeter): 7 125–8 992 kronor
  • Ny månadshyra för en trea (81-84 kvadratmeter): 8 298–10 431 kronor
  • Ny månadshyra för en fyra (96-106 kvadratmeter): 9 810–12 366 kronor

Varje hushåll får också välja ett av tre rabattsystem när de nya hyrorna ska fasas in.

Renovering av allmänna utrymmen ingår. Som tillval finns ny tvättstuga, förrådsburar och nytt passersystem (Aptus). Varje tillval medför ytterligare hyreshöjning, men införs bara om en majoritet av de boende i huset röstar ja till det.

Renoveringen berör adresserna Bangatan 21–39, Djurgårdsgatan 26–40 och Amiralitetsgatan 2–6. Mer info hittar du här.

Fakta: En het fråga

Frågan om de boendes inflytande vid renoveringar blir allt hetare. I våras slog regeringens särskilda utredare fast att hyresgäster behöver få mer att säga till om vid renoveringar. Det har Hyresgästföreningen länge arbetat för.

Region Västra Sverige har bland annat tecknat ombyggnadsavtal med flera stora hyresvärdar i Göteborgsområdet. Syftet är att ge hyresgäster större insyn och inflytande i processen.

Regionen strävar också aktivt efter ett nollalternativ vid varje renovering i Storgöteborg. Det innebär att hyresgästen kan välja minsta möjliga renoveringsinsats, mot oförändrad hyra. Frågan väckte debatt vid regionens senaste årsmöte i våras. Då höjdes röster för att ett nollalternativ borde vara ett absolut krav vid renoveringsförhandlingar. Det slutade med en kompromiss: regionstyrelsen ska senast i höst ta fram ett dokument om hur organisationen ska arbeta med ett nollalternativ som mål.

Även Göteborgs kommunalråd Ulf Kamne (MP) har sagt att nollalternativet kan bli verklighet hos stadens kommunala hyresvärdar senast nästa år.

Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.