Annons

Så byggs Tidaholmsmodellen: ”Ska bli tryggast i Sverige”

Tidaholm Bostadsbolaget Tidaholmsbostäder arbetar för att deras hyresgäster ska bli tryggast i Sverige. I samarbete med kvinnohuset Tranan har de utbildat både sin egen personal, kommunens politiker och flera föreningar i civilkurage som kan rädda liv.
Foto: Tidaholms Bostads AB
I Tidaholm arbetar det kommunala bostadsbolaget för ökad trygghet. Bakom Tidaholmskurage står Mattias Andersson och Linda Göransson, som samarbetar med kvinnohuset Tranan.

Tidaholms Bostads AB har vidareutvecklat konceptet huskurage med att först utbilda all den egna personalen.

– Bolagets vd Mattias Andersson sitter i styrelsen för kvinnohuset Tranan och brinner för de här frågorna, berättar Linda Göransson, HR-ansvarig.

Läs ocksåHyresvärdarna satsar på Huskurage - men metoden får också kritik

Det gjorde att bostadsbolaget först började med att dela ut en folder till sina hyresgäster och att utbilda den egna personalen i hur de ska agera om de misstänker att någon utsätts för våld i hemmet. Därefter utbildades hela koncernens 38 anställda.

Bostadsbolaget och kvinnohuset Tranan utvecklade den metod som de nu kallar för Tidaholmskurage. Det bygger mycket på det som metoden Huskurages grund, men här har man satt sin egen prägel.

– Vi har inte bara gått igenom hur man ska agera för hyresgästerna, utan även hur man kan se på kollegor som kanske far illa och hur man kan agera. Vad händer om man vill ingripa och vart vänder man sig? berättar Linda Göransson.

Läs ocksåSigrid flydde från våldet: ”Terapi att hjälpa andra”
Bostadsbolagets vd Mattias Andersson sitter i styrelsen för kvinnohuset Tranan och den kontakten användes nu i arbetet för ökat trygghet i Tidaholm. Han samarbetar med Linda Göransson, HR-ansvarig.

Allt startade för ett och ett halvt år sedan. Och intresset blev genast så stort att Tidaholmsmodellen nu spridits till betydligt fler i kommunen. Kommunfullmäktiges politiker har utbildats och intresset växer.

– Vi har haft utbildningar för kommunens föreningar, där vi jobbat tillsammans med Tranan och Sisu. Alla föreningar i Tidaholm bjöds in, ordföranden plus en person. Det var vitt skilda föreningar, berättar Linda.

Annons
Föreningslivet engageras

Hon säger att det har sporrat föreningarna att jobba vidare med jämställdhet och inte minst jargongen i idrottsföreningarnas omklädningsrum.

– Ja, jag är övertygad om att detta väcker många tankar som föreningarna jobbar vidare med, säger hon.

Nästa steg i Tidaholmskurage är ett samarbete med innebandyföreningen där bostadsbolaget är sponsor.

– Där ska vi träffa ungdomar och ledare och utbilda dem, säger Linda Göransson.

Läs ocksåExpert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas”Skjutningar gör att folk förblir otrygga

Hon säger att Tidaholmskurage inte bara arbetar med våld i hemmet utan för att påverka hela samhället.

– Men visst är det en viktig del att barn och ungdomar som upplever våld i sina hem ska veta var de kan vända sig, var de kan få hjälp och stöd.

Annons

En viktig del i Tidaholmskurage är att sprida medvetenheten.

– Ja, förhoppningen är att påverka och förändra värderingarna, att det inte är okej med grovt språk i omklädningsrummen. Det kan kanske påverka framtiden och väcka tankar om våld både i hemmen och ute i samhället, säger Linda.

Men kostnaderna, vem står för dem?

– Det kostar nästan inget, säger Linda Göransson. Vi lägger lite tid på det, men annars är det inget som kostar. Och vi menar att vinsten blir större om tryggheten ökar.

 

Läs också Fler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage Kalmarhem vill att hyresgäster ska agera mot våld i hemmet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.