Så driver rekordhöga hyreshöjningar upp inflationen – lika stor effekt som matpriserna

Nyheter Inflationen stiger igen och de höga matpriserna får mycket av skulden. Men bakom siffrorna visar det sig att hyreshöjningarna är en nästan lika stor bidragande faktor.
Foto: Getty / Montage
Det är inte bara höga matpriser som påverkar inflation, nästan lika stor effekt har de höga hyreshöjningarna.

Höga matpriser möts av högljudd kritik och protester. Under mars höll finansminister Elisabeth Svantesson ett möte med livsmedelsjättarna för att diskutera situationen.

De högre matpriserna är den största orsaken att inflationen stiger på nytt. Den näst största orsaken? Hyreshöjningarna.

Läs ocksåTvisten om Uppsalahems hyror löst: ”Vart det så jäkla högt?”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand som håller i sedlar. Den till höger föreställer en 60-årig kvinna med rödbrunt axellångt hår med sidbena och glasögon. Hon tittar allvarligt in i kameran.

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB ökade hyrorna i februari med 6,3 procent jämfört med förra året. Det är högre än snittet i årets förhandlingar, som ligger runt 4,8 procent, men kan delvis förklaras av att fler hyror är klara tidigt i år jämfört med förra året.

– De har gått upp ovanligt mycket och saken är att många hyresvärdar höjde sina hyror i januari, så brukar det inte vara. Det brukar komma med jämna och ojämna mellanrum under året, nu kom nästan allt i januari, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Så mycket påverkar hyrorna inflationen

I SCB-statistiken framgår hur stor påverkan olika varor och tjänster har på inflationen. Matpriserna, som ökade med 3,9 procent, bidrog med 0,6 procentenheter till februaris inflationssiffra.

Hyrorna, som alltså ökade med 6,3 procent, bidrog med 0,5 procentenheter till februaris inflationssiffra.

Det är de två faktorer som har störst påverkan på inflationen i februari. Med en stor skillnad: De höjda matpriserna drabbar alla, hyreshöjningarna bara landets hyresgäster.

– Nu ökar priserna på det som är mest grundläggande för vår överlevnad, mat och husrum. Alla måste äta, och alla måste bo, så den här utvecklingen krymper våra marginaler och vår handlingsfrihet. Det gör också att den här lågkonjunkturen kommer att bita sig fast, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåLista: 1,3 miljoner hyror klara – så stor blir höjningen 2025
Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen
Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, tycker inte att hyresgästerna ska behöva drabbas av sämre underhåll.

Låga räntor gör bostadsrätten billigare

I statistiken från SCB framgår att räntekostnader både för egnahem och bostadsrätter i stället har negativ effekt på inflationen, att de alltså drar ner den. För egnahem är påverkan -0,8 procent och för bostadsrätter -0,5 procent.

Jämfört med februari förra året är räntekostnaderna för en bostadsrätt 20,3 procent lägre i år, enligt SCB:s statistik.

– Till skillnad från bolånteräntorna så kommer inte hyrorna att sjunka. Att en tredjedel av befolkningen får permanent högre utgifter för boende, och urholkade inkomster, spelar stor roll för synen på framtiden, och möjligheten att skapa sig ett bra liv, säger Martin Hofverberg på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåStriden om nästa års hyror har redan startat – hyresgästbasen: ”Vansinnigt”Rikard Ljunggren är vd för Fastighetsägarna GFR. Marie Linder är förbundsordförande för Hyresgästföreningen.
Fakta: Så påverkas inflationen av olika varor och tjänster

Källa: Statistiska Centralbyrån

Läs också Här får hyresgäster största hyreshöjningen på 30 år: ”Det är en sorglig historia" Högsta hyreshöjningen kommer från skiljeman – tvister leder till högre hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.