Så får man god grannsämja under sommaren

Kronoberg Grillfester på gården, stojande barn som leker ute sent och semesterbyte av bostaden. Inför sommaren dyker det ofta upp frågor kring vad man får och inte får göra som hyresgäst. I ett pressmeddelande svarar Ingrid Buskas, Hyresgästföreningens jurist på Gotland, på de vanligaste frågorna.

Under sommarlovet är det många barn ute sent och stojar. Det kan ibland upplevas som störande av grannarna. Men det är något man får räkna med som hyresgäst.

–Lekande barn räknas sällan som en störning rent rättsligt. Undantaget kan vara om det handlar om extrema störningar. Alla ska så klart visa hänsyn till sina grannar. Ett tips är att prata med barnens föräldrar och komma överens om vilka tider som gäller, säger Ingrid Buskas

Läs ocksåFrån pallverksamhet till knarkplantage – tolv kilo cannabis hittades i uthyrt husPolisens dokumentation av en cannabisodling

Under sommaren kan det vara frestande att ställa upp studsmattor eller rent av en uppblåsbar pool på gården. Det får man däremot inte.

– Har du en egen uteplats som du själv sköter om kan du sätta upp en pool eller studsmatta där. I hyran ingår i och för sig även rätten att utnyttja gemensamma lekplatser och gräsmattor, men där får man inte sätta upp studsmattor, pooler och liknande utan fastighetsägarens tillstånd.


Grilla hör också sommaren till. I hyreslagen finns inga särskilda bestämmelser om grillning. Där står att man inte får utsätta sina grannar och omgivningen för störningar. Om man grillar man på ett sätt som inte stör omgivningen, är det därför okej.

Läs ocksåKvinna döms till böter – sexofredade grannpojken i tvättstuganTvådelad bild. Ena bilden visar en del av gaveln på Örebro tingsrätt där det står just Örebro tingsrätt. En person ses gå förbi. Man ser inte vem personen är. På andra delen av bilden syns några luckor till tvättmaskiner

– Det gäller, som med allt annat, att använda sitt goda omdöme och ta hänsyn till omgivningen. Om man stör sina grannar allvarligt kan man bli av med hyresavtalet.


Man får röka inomhus och på uteplatsen eller balkongen i de flesta lägenheter. Undantaget är om man till exempel bor i ett hus anpassat för allergiker och har ett villkor i hyresavtalet att man inte får röka.

– Men även om det är tillåtet att röka ska man visa hänsyn till sina grannar. Man får inte störa sina grannar och rökning kan vara störande.

Läs ocksåAstrid bor i en av världens mest hållbara stadsdelar: ”Det bästa är att det inte finns några bilar”Tvådelad bild. Till vänster en byggnad med grönska på fasaden. Till höger en kvinna som ler.

Fotboll, kubb och andra ute-lekar ägnar man sig också gärna åt på sommaren. Om ett fönster råkar gå sönder när man spelar fotboll eller utövar andra typer av lekar ska utövaren ersätta hyresvärden för kostnaden för reparationen.

Under sommarens varmaste perioder kan innetemperaturen bli ett problem. Vad gäller då?

– Det ska, i de flesta fall, inte vara mer än 24 grader varmt inomhus. Är det varmare än så talar man om att det kan vara en olägenhet för människors hälsa. Då kan kommunens miljökontor ingripa och tvinga fastighetsägaren att göra något åt problemet. Men det finns undantag. Om det till exempel är fråga om en kortvarig värmebölja på sommaren kan man få acceptera att det är upp till 28 grader varmt inomhus.

Vill inte värden göra något åt problemen kan man kontakta kommunens miljökontor, som kan förelägga hyresvärden att vidta åtgärder om man bedömer att problemen innebär olägenhet för människors hälsa.

Idag blir det allt vanligare att hyresgäster byter eller hyr ut sin bostad med någon annan under semestern, exempelvis genom webbtjänsten Airbnb.

– Oavsett om det är pengar inblandat eller inte,  så är det  fråga om en andrahandsuthyrning. Den som tillfälligt bor i lägenheten använder den självständigt, vilket i praktiken innebär att man bor där själv och inte tillsammans med den som hyr ut. Då är det fråga om en andrahandsuthyrning och för det krävs hyresvärdens tillstånd.

Många hyr ut ett rum via Airbnb, samtidigt som man själv bor kvar i lägenheten. Då är det fråga om att ha inneboende och det får man ha utan att fråga hyresvärden om lov.

– Men det får självklart inte störa grannarna eller hyresvärden och heller inte vara så omfattande att det kan betraktas som näringsverksamhet, avslutar Ingrid Buskas.

 

Läs också Nekades bidrag – besökte flickvännen för ofta och handlade mat i fel kvarter Silvia blev sexofredad av grannen – anklagas för att ljuga när kontraktet står på spel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.