Så fick bedragaren flera i fällan
Förra året skulle Malin och hennes familj flytta från Motala till Norrköping. I en bostadsgrupp på Facebook hade hon fått syn på en annons om en central lägenhet som skulle hyras ut i andrahand.
– Jag tog kontakt och fick komma på visning och några dagar senare var vi tillbaka i lägenheten och skrev kontrakt. Det var inget som kändes konstigt då, säger hon.
Malin, som inte vill ha med sitt efternamn, betalade in två förskottshyror på sammanlagt 16000 kronor till den 23-åriga kvinnan. Men när nycklarna skulle hämtas dök kvinnan aldrig upp.
– När vi hade väntat en timme så fattade jag att vi blivit lurade. Jag ringde fastighetsägaren som inte kunde göra något, han berättade att det var flera som hade drabbats och bad oss ringa polisen. Det var jättejobbigt både ekonomiskt och praktiskt. Vi hade precis fått dagisplats i Norrköping men hade ingenstans att bo, säger Malin.
Till polisen i Norrköping strömmade det in flera liknande fall som Malins under förra året.
– Det har varit folk från olika platser i landet, någon till och med från Estland. Det är folk som sagt upp sina bostäder och någon har till och med stått med sitt flyttlass utanför och så passar inte nyckeln, berättar Inger Bååv, som utrett fallet hos polisen i Norrköping.
Polisens utredning visade att kvinnan lyckats lura 33 personer att betala in cirka 400 000 kronor i förskottshyror för falska bostadskontrakt. Enligt polisen har bedrägerierna varit ovanligt utstuderade.
– Det som sticker ut är att hon varit så ambitiös. Hon har till och med visat tvättstugan för folk. Jag hade nog själv gått på det här, säger Inger Bååv.
Visningarna arrangerade kvinnan i olika lägenheter som hon fått låna tillfälligt av familj eller bekanta. 23-åringen ska även utgett sig för att vara personer som stått på förstahandskontraktet eller bott i samma trapphus. I en del fall har hon även lämnat ut nycklar, men som inte gått till lägenheterna. Hon ska även använt hyresvärdens kontraktspapper och även visat förfalskade intyg om att uthyrningen varit godkänd.
Genom att spåra pengarna kunde polisen identifiera den 23-åriga kvinnan och som i stora delar erkänt gärningarna. Tingsrätten dömde henne till fängelse i ett år och tre månader för bland annat grovt bedrägeri, urkundsförfalskning och olovlig identitetsanvändning.
Ett samtal till fastighetsägaren om uthyrningen var tillåten hade varit ett sätt att syna bluffen. Ett annat hade varit att granska dokumenten, berättar polisen.
– Kollade man kontrakten mer noggrant så kunde man kanske ana något. De var slarvigt påskrivna och med blyerts, säger Inger Bååv.
• Kontrollera att uthyraren bor på den aktuella adressen. Be att få se förstahandskontraktet.
• Kontrollera med fastighetsägaren att uthyraren har tillstånd att hyra ut
bostaden i andra hand.
• Kontakta kommunen eller lantmäteriet om du vill veta fastighetsägaren.
• Betala hyran via transaktion, ej i kontanter, för att den ska kunna vara spårbar.