Så fungerar brandskyddet i din kommun
Hem & Hyras undersökning visar att tretton av fjorton tillfrågade bostadsbolag i Norrland har brandvarnare i samtliga lägenheter. I Umeå, Kramfors, Vilhelmina och Örnsköldsvik anpassar man dessutom antalet brandvarnare utifrån lägenhetens storlek. På Bergsbostäder uppges att brandvarnare endast monterats i före detta pensionärslägenheter.
Brandvarnare kan vara den avgörande skillnaden mellan liv och död. Det är därför viktigt att se till att den fungerar. Hos Vilhelminabostäder uppmanar man sina hyresgäster att testa sin brandvarnare varannan månad.
– Vi har i hyreskontrakten en klausul som innebär att hyresgästen förpliktar sig att ansvara för brandvarnaren, sköta funktionstest och genast anmäla bristande funktionalitet till oss, skriver Erik Lindahl i sitt svar.
Bengt Nilsson, Brandskyddsföreningen i Norrbotten hävdar att brandöversynen kan bli ännu bättre.
– Jag är övertygad om att vi skulle få se färre bränder om det monterades in brandsläckare och spisvakter i varje lägenhet. Sedan så anser jag att det måste informeras bättre om hur man ska agera vid brand, säger Nilsson.
Spisvakt är en dosa som ansluts till spisens elförsörjning. Spisvakten övervakar användningen av spisen och automattimern bryter strömmen om spisplattornas effekt inte ändras inom viss tid.
Det programmerbara spislåset slås automatiskt på eller av med plattornas egna vridknappar vilket ger ett bra skydd mot glömska, brådska, husdjurs/barns omedvetna påsättning eller för äldre personer som bor ensamma. Ett larmljud indikerar att strömmen bryts och att timern slås på.
Men hur säker är man då i sin lägenhet om det brinner hos grannen?
– Varje lägenhet är en egen brandcell. Det innebär att så länge du håller ytterdörren stängd klarar du dig minst 30 minuter i din lägenhet. Bor du i ett betonghus klarar du dig upp emot en timme. Och innan den tiden är uppnådd är brandkår på plats. Det är viktigt att du går ut på balkongen när brandkåren kommer så att de ser i vilka lägenheter det finns folk, säger Nilsson
För att upprätthålla brandsäkerhet måste både hyresgäster och hyresvärd hjälpas åt.
– Utrymningsvägar ska alltid hållas fria från lösa och brännbara föremål, säger Bengt Nilsson. Därför bör tillexempel barnvagnar, skohyllor, cyklar inte förvaras i trapphuset.
Annons
Annons
Fakta:
Vad säger lagen?
Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kap 2 § ska ”ägare eller nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand”.
Vill du veta mer om hur du kan förhindra hem och fritidsolyckor kan du vända dig till Brandskyddsföreningen i den region där du bor.
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.