Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden
Vad är hyresnämnden?
Hyresnämnden är en förvaltningsmyndighet med domstolsliknande uppgifter. Runt om i Sverige finns åtta hyresnämnder och deras främsta uppgift är att pröva hyres- och bostadsrättstvister i sina respektive regioner.
En ”tvist” betyder att det är två eller fler parter som inte kommer överens, och i hyresnämnden handlar de flesta tvister om hyresgäster och hyresvärdar som har svårt att komma överens. Det kan tillexempel handla om att de är oeniga om vem som ska stå för en reparationskostnad, hur stor hyreshöjningen ska bli eller att hyresvärden vill tvinga hyresgästen att flytta ut.
Så funkar hyresnämnden
Det är gratis att ta upp sitt mål i nämnden. Däremot får du själv betala för dina egna omkostnader i samband med tvisten, oavsett om du vinner eller förlorar. Detta kan vara kostnader för ombud eller för förlorad arbetsförtjänst under tiden som du deltar i förhandlingarna.
I vanliga fall kommer tvisten till nämndens kännedom genom att en av parterna skickar in en ansökan till hyresnämnden. I ansökan ska det framgå så tydligt som möjligt vad saken gäller och vilka de olika parterna i konflikten är. Det ska också tydligt framgå vad den som skickar in ansökan yrkar på, det vill säga vad denna part vill uppnå i hyresnämnden.
Därefter granskar hyresnämnden ansökan och en kopia av ärendet skickas då även ut till motparten. Om hyresnämnden beslutar sig för att ta upp ärendet försöker de medla mellan de olika parterna så de kan komma överens. Om detta lyckas kallas det för en ”förlikning” och hyresnämnden kan då stadfästa denna, det vill säga skriva ned den så den får samma juridiska tyngd som en dom. Men om parterna inte kan komma överens kallas de i nästa skede till en förhandling i hyresnämnden.
Vilka deltar i hyresnämndens förhandling?
Om du blivit kallad till en förhandling i hyresnämnden, kan du antingen välja att delta själv eller skicka ett ombud, det vill säga någon som har rätt att representera dig. Samtliga parter är i vanliga fall antingen själva på plats eller representerade av ett ombud.
Själva nämnden består av en ordförande som är jurist, och två intresseledamöter. En av ledamöterna är eller har tidigare varit hyresgäst och den andra ledamoten har erfarenhet av att förvalta hyreshus. På så vis är båda parter representerade.
Så går det till – detta är bra att veta om processen
Förhandlingen inleds av ordföranden som inleder mötet med att båda parter får möjlighet att berätta lite mer och lägga till detaljer om fallet. Efter detta kan eventuella vittnen få svara på frågor och i vissa fall sker även en besiktning av lägenheten. Till sist får båda parter ytterligare en chans att säga något avslutande innan ordföranden avslutar mötet. Nämnden kan därefter antingen fatta sitt beslut direkt på plats eller återkomma med det senare.
Så gör du om du vill skicka in en ansökan till hyresnämnden
Ansökan ska vara skriftlig och kan skickas in antingen digitalt eller fysiskt. Här kan du läsa mer om hur du gör för att skicka in en ansökan: Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengarna.
Hjälp jag har fått en kallelse till hyresnämnden, vad gör jag?
Det är viktigt att du svarar på kallelsen. Om du inte hör av dig till hyresnämnden och inte heller dyker upp till förhandlingen kan det tolkas som att du inte har något att säga till ditt försvar. Om varken du eller ett ombud för dig finns på plats kommer ingen heller att ifrågasätta din skuld. Det finns då en överhängande risk att den som skickat in ansökan också vinner ärendet i hyresnämnden och du blir då skyldig att agera utifrån deras beslut.
Vem representerar mig i hyresnämnden?
Vem som representerar dig i hyresnämnden beror lite på. Om du är hyresgäst och medlem i Hyresgästföreningen, kan du få hjälp där. Om du inte är medlem kan du antingen representera dig själv eller ta hjälp av en jurist privat. Om du är hyresvärd kan du också välja om du vill representera dig själv eller hyra in en jurist.
Så gör du för att protestera mot ett beslut i Hyresnämnden
Tycker du att hyresnämnden har fattat fel beslut? I sådant fall är det viktigt att du protesterar mot beslutet så snart som möjligt. Från det att beslutet har fattats har du nämligen bara tre veckor på dig att överklaga beslutet. Överklagan ska då skickas in till hyresnämnden om den tas upp prövas den därefter i Svea hovrätt.
Källa: Hyresgästföreningen, Sveriges domstolar
- Skriv nämndens namn och ärendenummer.
- Förklara varför du tycker att beslutet ska ändras och vilken ändring du vill ha.
- Tala om vilka bevis du vill hänvisa till.
- Förklara vad du vill visa med varje bevis.
- Skicka med skriftliga bevis som inte redan finns i ärendet.
- Lämna namn och personnummer eller organisationsnummer.
- Lämna aktuella och fullständiga uppgifter om var du kan nås: postadresser, e-postadresser och telefonnummer.
- Om du har ett ombud, lämna också ombudets kontaktuppgifter.
- Skriv under överklagandet själv eller låt ditt ombud göra det.
- Skicka eller lämna in överklagandet till nämnden. Du hittar adressen i beslutet.