Annons

Så går köfusket till – och här är värdarnas knep för att avslöja det

Göteborg 1 500 tips om bostadsfusk strömmar årligen in till Störningsjouren i Göteborg. Myglet startar redan i kön. Hem & Hyra listar de vanligaste försöken att runda reglerna i jakten på en hyresrätt.
Bostadsförmedlaren Malin Dahlgren på Boplats Väst har bra koll på hur köfusket ser ut.
Foto: Tomas Ohlsson
Malin Dahlgren är bostadsförmedlare på Boplats Väst. Hon konstaterar att köfusket blir allt mer utstuderat.

– Man blir förvånad över vad folk kan hitta på. Luras och ljuga och sälja sin mamma. Det är helt otroligt.

Malin Dahlgren skakar på huvudet. Som bostadsförmedlare för den kommunala bostadskön Boplats Väst i Göteborgsområdet har hon sett det mesta.

Läs ocksåHan för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”Karl Larsson leder arbetet mot misstänkt bostadsfusk på Störningsjouren i Göteborg.

– Så det blir vår uppgift att luska. Man har såklart lärt sig vad man ska lyssna och fråga efter.

Så ser vanligaste köfusket ut

Några tillvägagångssätt är särskilt tydliga.

  • Referensfusk

Boplats tar referenser på sökande med förstahandskontrakt eller bostadsrätt, men inte på inneboende. De som vill mörka tidigare störningar eller försenade hyror uppger därför ofta att de bor inneboende. Har personen bott på samma adress i flera år brukar det ändå föranleda kontroll, eftersom det är ovanligt att vara inneboende en längre tid.

  • Skenseparation

En bostadssökande får en lägenhet på grund av påstådd separation, men har aldrig tänkt flytta. I stället bor paret kvar tillsammans och hyr ut den nya lägenheten svart. Eller flyttar till den nya och hyr ut sin tidigare bostad.

Annons
  • Söker för sina barn

Förälder med många köpoäng och attraktivt, ägt boende för miljoner anmäler intresse för en misstänkt liten lägenhet. Folkbokföringen avslöjar hemmavarande barn i flyttfärdig ålder. Ködagarna är personliga, och den som använder sin kötid måste också flytta in i den nya lägenheten. Men föräldern har inte tänkt sälja sitt hem, utan vill hjälpa sitt barn att ordna egen bostad.

Köfusket blir allt mer avancerat

För att förebygga fusk följer Boplats en checklista med kontrollfrågor. Förmedlaren tar kreditupplysning, kontrollerar folkbokföring och ringer upp den som står först i kön. Ibland googlar man adressen i jakt på aktuell fastighetsägare för att dubbelkolla att det inte finns något eget förstahandskontrakt.

Hyresgästen som ska flytta in får skriva på ett intyg om att själv bo i lägenheten. Äger man sitt nuvarande hem lovar man samtidigt att sälja inom ett halvår. Värden kan använda intyget som bevis om fuskmisstankar uppstår längre fram.

Malin Dahlgren och kollegerna på Boplats Väst använder checklistor och intyg för att komma åt köfusket.
Malin Dahlgren och kollegerna på Boplats Väst använder checklistor och intyg för att komma åt köfusket.

Sätten att försöka lura systemet skiftar ständigt och har blivit allt mer avancerade över tid.

– Det är kopplat till att bristen på bostäder är så akut för många. Man hittar andra metoder. Eller så är det vi som blivit bättre på att upptäcka dem. Vi stoppar fler i alla fall, säger Malin Dahlgren.

Enda straffet – spärrad i ett halvår

Om du medvetet försöker fuska i den kommunala kön hos Boplats Väst blir du idag spärrad i ett halvår. Därefter kan du söka igen, med bibehållen köpoäng.

Joacim Bernvid är vd för Boplats Väst. Han utesluter inte skärpta regler för att stoppa fusket.

Annons
Läs ocksåUppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid

– Tendensen är att man försöker, lär sig och försöker igen. Vi vill inte komma till det läget att man lär sig alla tricks och på så sätt tar sig igenom här.

Joacim Bernvid är vd för Boplats Väst.
Joacim Bernvid är vd för Boplats Väst.

”Har inte i uppdrag att leka polis”

Samtidigt vore det orimligt hårt att exempelvis stryka all kötid för någon som bara råkat göra fel, menar han.

– Vi har inte i uppdrag att leka polis. När folk gör fel måste vi i så fall kunna säkerställa att det har gjorts med flit. Men jag tycker inte att det är vårt uppdrag att bedöma det.

Läs ocksåBlev utelåst på fyllan och försökte ta sig in med vinkelslip – nu vräks mannenBilden visar en skadad dörr, efter att hyrergästen försökt ta sig in genom låset.

Boplats Väst har hittills inte gjort en enda polisanmälan om misstänkt köfusk. Däremot har man polisanmält några situationer som uppstått i andra sammanhang, till exempel hot i kundmottagningen.

LÄS MER På jakt efter bostad? Här får du tips på vägen

Fakta: Då blir fusket brottsligt
  • Bedrägeri: Om du lurar eller vilseleder någon för att du själv eller någon annan ska tjäna på det, och motparten förlorar pengar eller annat av värde. Straffet är fängelse i upp till två år.
  • Förfalskning: Om du tillverkar ett falskt dokument för att det ska framstå som ett riktigt intyg eller bevis. Då riskerar du fängelse i upp till två år. Vid lindrigare fall är straffet böter eller fängelse i max ett halvår.
  • Osant intygande: Om du lämnar falska uppgifter i ett intyg eller annat skriftligt dokument, till exempel om vem du är. Då riskerar du böter eller fängelse i upp till ett halvår. Hit hör även om du använder ett falskt dokument om ett avtal eller liknande.
Fakta: Så funkar den västsvenska bostadskön
  • Bostadssajten Boplats Väst förmedlar varje år tusentals lägenheter i Göteborg, Härryda, Kungälv, Mölndal, Partille och Öckerö. Drygt 80 procent av lägenheterna finns hos kommunala hyresvärdar. Den genomsnittliga kötiden är sju år.
    Strikt kötid avgör vem som får lägenhet här. Alla som anmält intresse för en viss lägenhet och uppfyller hyresvärdens krav rangordnas efter antal dagar i kön. Boplats Väst får inte ta personlig hänsyn till behov.
    Boplats Väst drivs av det kommunala bolaget Boplats Göteborg AB. Köplatsen kostar 200 kronor per år.
  • Kungsbacka har en egen kommunal bostadsförmedling. Anmälningsavgiften är 500 kronor, årsavgiften 300 kronor. För att få skriva kontrakt på en lägenhet måste du betala ytterligare 800 kronor. Genomsnittlig kötid är 6,3 år.
  • Många privatvärdar väljer i stället att fördela sina lägenheter via bostadssajten HomeQ. Här kan du ibland få bostad via köpoäng, men värdarna kan också välja hyresgäster enligt först-till-kvarn eller efter eget tycke. Att registrera sig på HomeQ är gratis.
  • Privata hyresvärdar har ofta en egen kö. Du anmäler dig dit genom att kontakta respektive värd.
Läs också JO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel person Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.