Så gör du om du får en felaktig faktura från värden
Sara blev förvånad när hon debiterades för en hel flyttstädning när hon gjort några missar i flyttstädningen. Melodys hyresvärd tyckte att hon och hennes kille städat dåligt och fakturerade paret med 7 000 kronor. Josef fick en faktura från sin hyresvärd på 95 000 kronor för nikotinsanering. Men det var inte han själv som hade rökt utan flickvännen till hans andrahandshyresgäst. Det är några av fallen som Hem & Hyra har skrivit om där hyresgäst och hyresvärd är oense om vem som ska stå för kostnaderna.
Förutom flyttstäd och rökning kan det handla om till exempel skador på lägenheten eller störningar.
Läs artikeln på arabiska här.
Betala inte!
Många hyresgäster blir rädda och stressade när de får ett betalningskrav av det här slaget. Det är lätt att tro att man måste betala fakturan för att slippa att den går till inkasso och därefter kanske vidare till Kronofogden. Men rådet från juristhåll är det motsatta. Om ett krav är felaktigt ska du inte betala, utan i stället bestrida kravet. Det finns dock ingen särskild lag som anger hur man bestrider fakturor.
En felaktig faktura behöver inte hamna hos inkasso eller Kronofogden.
– Att betala fakturan är detsamma som att acceptera den, säger Sead Kurtovic, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen i södra Skåne.
Hur bestrider man?
Att bestrida ett betalningskrav innebär att du skriver till hyresvärden och talar om att kravet är felaktigt. Det är viktigt att du anger vilka skäl du har för att inte betala. Bestrid kravet så snart som möjligt så att du undviker onödiga avgifter.
Bestrid felaktiga betalningskrav i skrift, till exempel genom att skicka e-post. Då har du bevis för att du har bestridit. Tänk på att spara kopia på kommunikationen. Om bara en del av fakturan är felaktig kan du bestrida den delen, men du måste betala för de delar av fakturan som stämmer.
Vad händer sen?
Värden kan gå vidare till inkasso eller Kronofogden eller driva ärendet till tingsrätten. Men så länge ditt bestridande är grundat på sakliga skäl och du följer tingsrättens beslut, riskerar du inte att få någon betalningsanmärkning även om du skulle förlora målet. Däremot kan du bli skyldig att betala kravet och eventuella rättegångskostnader (dina egna).
Betala ”under protest”
Ytterligare en möjlighet finns. Om du vill undvika att få ökade kostnader under tiden som värden förhoppningsvis utreder vem som har ansvar för att betala, kan du betala kravet samtidigt som du bestrider det. Ange då att du betalar ”under protest”. Det finns en nackdel – att du inte längre har möjlighet att hålla inne betalningen. Om du betalar in beloppet så är det du som kommer att behöva kräva tillbaka summan av hyresvärden om kravet var fel. Det kan i sin tur leda till att du måste driva en process mot hyresvärden för att få tillbaka dina pengar, om hen inte betalar tillbaka frivilligt.
Dokumentera genom att fotografera och filma
Det bästa man kan göra för att undvika att få en felaktig faktura är att dokumentera till exempel en flyttstädning genom att fotografera och filma. Materialet kan man sedan använda mot värden som bevis.
Det är viktigt att känna till sina rättigheter och skyldigheter när man flyttar in, men även när man flyttar ut. Man ska aldrig skriva på ett besiktningsprotokoll om man inte delar uppfattningen om det som står där, enligt Sead Kurtovic.
– Om man är medlem i Hyresgästföreningen rekommenderar vi att man hör av sig till oss för tips, råd och hjälp, säger han.
Inkasso
Inkassoföretag driver in skulder. Om en faktura inte har blivit betald kan ett inkassoföretag hjälpa till att driva in skulden. Inkassoföretaget tar över ärendet och ser till att betalningen sker. För att driva in pengarna skickar inkassoföretaget ut ett inkassokrav som extra påtryckning för att betalningen ska ske.
Kronofogden
Kronofogdemyndigheten, ofta kallad Kronofogden, är en statlig myndighet vars uppgift är att driva in obetalda skulder. Det kan handla om fakturor, hyror, parkeringsböter och skatter från till exempel företag och privatpersoner.
Betalningsanmärkning
Om du inte betalar dina räkningar i tid kan du få en betalningsanmärkning. Det är en uppgift hos ett kreditupplysningsföretag om att du inte har betalat en skuld i tid och kan leda till att du exempelvis får svårt att få ett lån eller hyra en lägenhet.