Annons

Så gör hon skäl för pengarna

Nyheter De kan tjäna miljoner, men vad gör de egentligen? Hem & Hyra hängde med Anette Sand en dag på jobbet. "En bra vd tjänar in vartenda öre av sin lön", säger hon och förklarar varför kvinnliga vd:ar har högre lön än män.
Foto: Kristina Sahlén
Anette Sands arbetsvecka börjar med måndagsfrukost med personalen på huvudkontoret.

8.17: KOLL PÅ LÄGET.

Hon kommer utforsande från trapphallen till Familjebostäders moderna entré i Hammarby sjöstad i Stockholm. Ursäktar att hon är ett par minuter sen, lotsar oss in i hissen, presenterar personal till höger och vänster och börjar berätta om sin arbetsdag.

Anette Sand ger ett energiskt intryck. Som vd för Familjebostäder basar hon över 300 anställda, 19 000 lägenheter och en ekonomi som omsluter 1,8 miljarder kronor per år.
Arbetsdagarna är fyllda av olika möten, säger hon. Men veckan inleds med måndagsfika – en chans att träffa några av de 100 anställda på huvudkontoret.

Läs ocksåBostadstopparnas miljonlöner - här är de vd:ar som tjänar mest

Anette Sand tar en skinkmacka, slår sig ner och frågar mannen vid bordet: ”Vad håller du på med nu?” Det blir en stunds samtal och ett och annat gapflabb som start på arbetsveckan.

9.00: KRAVEN UPPIFRÅN.

Två chefer från Stockholms stadshus AB har bänkat sig i ett luftigt mötesrum. Två gånger om året besöker de stadens 16 olika bolag för att diskutera ekonomiska nyckeltal och politiska direktiv.

En viktig del av vd:ns uppdrag är förstås att ha ansvar för företagets ekonomi. En annan är att se till att ägarens vilja får genomslag. Även om hon själv skulle vara av en annan uppfattning.

Läs ocksåKvinnlig bostads-vd tjänar tio procent mer än manlig

– Självklart är det ägaren som bestämmer. Det kan vara komplicerat att styras av politiker, men det är också väldigt spännande, för de har ju visioner! De kan komma med knäppa idéer ibland, men i efterhand kan man se att det blev bra. Jag tror det är därför allmännyttan ligger före de privata på många områden. Politikerna tvingar oss att utveckla oss, säger Anette Sand.

11.00: NYA VIKTIGA FRÅGOR.

Männen från Stadshus AB har lämnat mötesrummet och vd-stabens chef Susanne Tiderman står på tur.

Hon har med sig ett utkast till företagets hållbarhetsredovisning. Sedan i fjol måste många företag, utöver den ekonomiska årsredovisningen, också beskriv hur de arbetar med miljöfrågor, sociala frågor, mångfald, jämställdhet, arbetsmiljö, respekt för mänskliga rättigheter, antikorruption och mutor.

De diskuterar upplägg och formuleringar ett tag. Anette Sand säger:

– Jag vill ha mer värme och blod i texterna. Inte bara: Vi värnar om miljön, utan: Om vi inte bryr oss om detta kan vi ta ner skylten och gå hem.

Läs ocksåStockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

12.00: ANSVARET OCH BESLUTEN.

Anette Sand går igenom sin digitala kalender. Det mesta av tiden är intecknad av olika möten. De kan handla om personalfrågor, uppföljningar, samarbeten, utveckling. Ibland är det träffar med enskilda chefer.

Annons

– Om det är några knepigheter kan de vilja att jag ger min syn på frågan eller fattar beslut. Ibland kan det vara av policykaraktär, till exempel vilken standard vi ska ha i nyproduktion.

Det kan också handla om enskilda hyresgäster. Som nyligen: En mamma har inte betalt hyran på ett år. Sonen är jättestökig och stör grannarna. Men han är 17 år och 10 månader och därmed handlar det om en barnfamilj, som enligt stadens regler aldrig ska avhysas.

– Ibland räcker paragrafer och rutiner inte till. Det är inte säkert att jag har svaret, men jag måste alltid ta ansvaret och fatta beslut när det inte är någon annan som kan, vill, vågar eller får göra det.

Att vräka någon är ett fruktansvärt beslut, tycker Anette Sand, men ibland är det nödvändigt och även om allmännyttan har ett stort socialt ansvar så är vissa frågor socialförvaltningens ansvar.

14.00: UTVECKLINGEN FRAMÅT.

Med tvärbana och tunnelbana har Anette Sand tagit sig in till Stockholms city. Efter en sallad på Centralstationen har hon möte i Stockholms stadshus med kollegor i andra bostadsbolag.

De diskuterar gemensamma frågor, problem och idéer och lär av varandra. Efteråt konstaterar hon att Familjebostäder behöver arbeta mer med sin energianvändning.
Hon söker också samverkan med utomstående aktörer. Hyresgästföreningen förstås, men även forskare, elbolag, parkeringsbolag och andra.

– Om det är självklart? Nej, inte för alla killar, haha! Många blir förvånade när jag föreslår att vi ska hitta en samverkan som båda vinner på, i stället för att bara se vad vi kan göra i vår egen lilla box.

16.10: PERSONALEN.

Vintermörkret har börjat falla när Anette Sand är klar i stadshuset. I stället för att ta sig tillbaka till huvudkontoret har hon bett HR-chefen Therese Kjellgren att möta upp här. De går bort till ett kafé och börjar gå igenom några utsållade aspiranter till tjänsten som fastighetschef.

Vanliga rekryteringar lägger sig Annette Sand inte i, men dem i ledningsgruppen anställer hon. Det är avgörande att ha folk omkring sig som man litar på.

Fem av sex i Familjebostäders ledningsgrupp är kvinnor. Därför vill Anette Sand helst ha en ny manlig fastighetschef men hon vet inte om det går.

Annons

– När jag började i branschen i slutet av 70-talet var jag väldigt ensam som tjej. Nu – poff! – är det mest tjejer som söker och de har bättre cv:n än killarna. Högre utbildning och längre erfarenhet.

Det tror hon också kan vara en förklaring till att de kvinnliga vd:arna i Hem & Hyras kartläggning har högre medellön än de manliga.

– Naturligtvis finns det många killar som också är vassa, men de söker sig nog oftare till privata bolag. Där kan man tjäna mer pengar och uppdraget är endimensionellt: att uppnå högsta möjliga vinst. Jag tror kvinnor generellt vill ha mer komplexitet och engagemang.

18.00: ARBETSDAGEN ÄR SLUT.

Anette Sand promenerar till Slussen för att möta sin dotter och gå på en kurs i trädgårdsdesign innan hon går hem till sin hyresrätt i ett gammalt kulturhus på Hornsgatspuckeln på Södermalm.

– Jag fick den genom bostadsförmedlingen för 36 år sedan, bedyrar hon.

Vad gör då Familjebostäders vd med sin månadslön på 132 000 kronor? Det blir ridning fyra gånger i veckan och en och annan långresa, men annars inget särskilt, säger hon. Över en viss nivå är lönesumman egentligen inte så viktig, men visst är den ett mått på uppskattning.

Dessutom är det en plusaffär för hyresgästerna, menar Anette Sand.

– Jag är övertygad om att en duktig vd tjänar in sin lön åt bolaget många gånger om. Bara genom en smart upphandling kan man spara in mer än sin årslön. Som vd påverkar man bolaget väldigt mycket.

Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningens region Stockholm tycker att vd-lönerna har glidit i väg sedan 2011.

– Nu ska allmännyttan drivas enligt affärsmässiga principer och då blir det löneglidning också. Personligen tycker jag att de ligger ganska högt.

Fakta: Kartläggningen av vd-löner

Hem & Hyra har frågat alla vd:ar i alla kommunala bostadsbolag om deras lön och villkor 1 oktober 2017.

  • Totalt svarade 269 personer.
  • 219 av dem hade heltidstjänst i bostadsbolaget.
  • Deras medellön var 79 400 kronor i månaden.
  • En tredjedel hade en årslön på över en miljon kronor.
  • 71 procent kan få en årslön eller mer om de blir uppsagda.
Läs också Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Chockbeskedet: Familjebostäder vill höja hyran 90 procent för pensionärer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.