Annons

Så har Hageby blivit tryggare

Norrköping Punktmarkering av kriminella, mer polisnärvaro och utökat samarbete. Det är några av insatserna som gjort stadsdelen Hageby till ett tryggare område i Norrköping.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunens seminarium om vad som orsakat framgången i Hageby.

I juni i år plockades Hageby i Norrköping bort från polisens lista över utsatta områden i landet och i dag beskrivs stadsdelen som betydligt lugnare än på flera år. Vad som lett fram till resultatet belystes på ett seminarium arrangerat av kommunen i veckan.

–Vi har jobbat hårt och punktmarkerat kriminella personer, haft en högre närvaro och samverkat mer. Det tas mycket ideella initiativ, kommunen och skolan gör sitt. Det är en rad åtgärder som har gjort att det har blivit bättre, det är inte bara polisens förtjänst, säger Benjamin Prom, gruppledare för ordningspolisen i Norrköping.

Läs ocksåAllt färre brott i utsatta områden

Under seminariet berättade olika representanter från hyresvärdar, föreningar och kommunen om sitt arbete i stadsdelen. Flera föreningar har ordnat aktiviteter för barn och ungdomar, allt från basket, nattfotboll och rastvakter.

Klingsborgsskolan har det senaste året lyckats lyfta andelen gymnasiebehöriga elever i nian från 39 till 73 procent. Men även arbetslösheten har sjunkit, där mötesplatsen Portalen har hjälpt nyanlända ut i arbetslivet.

— En av de tydligaste förändringarna i Hageby är att förvärvsfrekvensen kraftigt har ökat. För några år sedan var det normala här i Hageby att man som vuxen var arbetslös. Portalen är en viktig förklaring till det, säger Lars Stjernkvist, (S) kommunstyrelsens ordförande.

Annons
Läs ocksåHageby stryks från polisens lista

Polisen berättade bland annat om att man ökat närvaron vid gallerian och skolgårdar och att man lagfört flera tongivande kriminella. Men även om läget i Hageby är lugnt för närvarande, kan situationen förändras snabbt.

–Just nu är det halvstabilt, men det kan räcka med en konflikt eller två–tre aktörer som kommer ut för att det ska bli väldigt rörigt igen. Därför är det viktigt att vi känner av eventuella förändringar och går dit med full kraft, säger Benjamin Prom vid polisen.

I dag samverkar polisen med kommunen, myndigheter och fastighetsägare för olika insatser. Under våren gjordes till exempel 25 gemensamma tillslag mot olika kriminella verksamheter.

Läs ocksåNattfotbollen vände trenden i Hageby

Navestad och Klockaretorpet i Norrköping klassas fortfarande som utsatta områden och målet är att både två ska bort från polisens lista. Men även om det lyckas så finns fortfarande mycket jobb kvar att göra, uppger polisen.

Annons
Benjamin Prom är gruppchef för ordningspolisen i Norrköping.

— Vi kommer aldrig vara klara, det är det viktiga. Vi kan inte se det som om att vi blir klara med något utan det är ett ständigt pågående arbete, där vi måste utveckla nya arbetssätt, metoder och samverkan. Det tror jag är medicinen, att vi ständigt är på tå, säger Benjamin Prom.

Det talas om ett antal tongivande kriminella, hur många rör det sig om i Norrköping?

— Det handlar inte om 100-tals personer. Ser vi till ett område som Klockaretorpet så handlar det om 15–20 individer som är mest drivande. Så att kalla det för social oro tycker vi är fel när det handlar om 15–20 personer som förstör för alla, säger han.

Läs också Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.