Så hittar du hem på äldre dar
När trapporna börjar kännas för tunga och kullerstensbackarna för halkiga börjar många längta efter ett lämpligare boende. I bostadsbristens Stockholm gäller det att planera. Det har hänt att föräldrar ställer sina barn i kön till äldreboende redan som bebisar.
Men det går att lösa sitt boende på äldre dar snabbare än så. Christer Fällman var över 50 när han startade den kooperativa hyresrättsföreningen Regnbågen. Bara några år senare slog de upp portarna i ett ombyggt äldreboende på Gärdet.
– Det föll i god jord. Jag hade de rätta kontakterna i och med mitt jobb på Sinnenas Trädgård och inom äldreomsorgen. Vi kom i rätt tid, säger han.
Som Europas första äldreboende för HBT-personer har hyresrättskooperativet blivit omtalat både i Sverige och utomlands. Här slipper man gå tillbaka in i garderoben, eller sitta ensam i lägenheten när arbetslivet är över.
– Vi är lite mer än grannar men också bara grannar. Många är nöjda med att bara bo. Men det finns en trygghet här, många som är gamla har faktiskt varit kriminella, säger Christer Fällman och syftar på att lagen som gjorde homosexualitet brottsligt inte ändrades förrän på 1940-talet.
I huset på Sandhamnsgatan, där Regnbågen har de tre översta våningarna, finns en restaurang och bekvämligheter som frisör, vårdcentral och fotvård. Bostadsbolaget Micasa hyr ut lägenheterna genom ett blockhyresavtal till Regnbågens hyresrättsförening, som sedan hyr ut lägenheterna i sin tur. De förmedlar lägenheterna via sin egen kö bland de nära 180 medlemmarna.
– Jag skulle önska att fler var aktiva i föreningsarbetet. Nu har vi en elitstyrelse, som består både av boende och andra medlemmar, säger Christer Fällman.
Att trygga boendet på ålderns höst blir kanske särskilt viktigt i en tid när barn och barnbarn sprids över världen. Christer Fällman är uppvuxen i Örnsköldsvik och har kvar sin mamma där.
– Hon ville absolut inte flytta. Det gick så långt att hon hittades i nattlinne mitt i natten vid motorvägen innan kommunen ordnade ett äldreboende. Det första korttidsboendet liknade ett fängelse med små celler. När de äldre borde få en kristallkrona i fejan, säger Christer Fällman.
På nästa boende inredde han med de möbler, mattor och tavlor hemifrån.
– Det gäller att ha ett bra skyddsnät, det har vi inte i dag.
Det är lång kö till de seniorboenden som finns. Genomsnittstiden på Stockholms Bostadsförmedling är drygt 9 år, alltså något längre än för en vanlig hyresrätt. Till trygghetsboenden är den kortare, cirka 4 år.
Det finns mycket att välja på för den som letar en stund. Seniorboenden kan vara hyresrätt, kooperativ hyresrätt eller bostadsrätt. De finns i höghus, radhus och ett och annat slott.
Äldreboenden finns för människor med olika modersmål, som finska, spanska eller persiska. Med språket kommer också kultur och traditioner, som bastu på äldreboendet Suomikoti och te och vattenpipa i Persikan.
- Regnbågens kooperativa hyresrättsförening bildades 2013. Den hyr tre våningar på Sandhamnsgatan 6 på Gärdet i Stockholm av det kommunala bostadsbolaget Micasa. 28 lägenheter, ettor mest, hyrs därefter ut till medlemmarna.
- Föreningen har 190 medlemmar från hela landet, både boende, köande och sympatisörer.
- Det finns cirka 120 kooperativa hyresrättsföreningar i landet. Flera av dem riktar sig till människor ”i livets andra halva”.
- Seniorboende är en tillgänglighetsanpassad lägenhet i ett annars vanligt hus, hyresrätt, bostadsrätt eller äganderätt. Andra namn är 55+, 60+ eller trivselhus.
- Trygghetsboende har gemensamma lokaler och aktiviteter för de boende. Åldersgränsen är ofta 70 år.
- Äldreboende är behovsprövat och kallas också demensboende, omsorgsboende eller sjukhem.
- Blomsterfonden och andra stiftelser har egna köer.
- Kollektivboende för 55+ hittar du på kollektivhus.se.
- Bostadsförmedlingen, bostad.stockholm.se, förstås. Det är 9 års kö till seniorboenden. Från årsskiftet prioriteras de som är över 85 år.
- Det byggs seniorbostäder som aldrig förr – oftare är det lättare att få lägenhet i ett nyproducerat hus.