Så höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll”
Hyresförhandlingarna mellan kommunägda Ramunderstaden och Hyresgästföreningen blev nyligen klara. Överenskommelsen sträcker sig två år framåt och innebär att varmhyrorna höjs med 4,5 procent från 1 januari 2025 och 3,6 procent från 1 januari 2026.
Inför förhandlingen begärde bostadsbolaget att höja hyrorna med 9,8 procent. Bland annat utifrån ökade kostnader för el, värme, vatten och renhållning.
— Om vi tittar på alla kostnadsökningar vi har haft, då skulle vi behöva långt över 10 procent. De senaste tre åren så har vi kostnadsökningar på 21,9 procent. Så ser verkligheten ut, men det får vi inte nu, säger Caroline Ring, vd för Ramunderstaden.
Vad får det för konsekvenser?
— Ja, det blir i slutänden mindre pengar till underhåll på sikt. Eftersom vi inte får tillräckligt för de kostnadsökningar vi har haft. Vi ser inte heller några indikationer på att hyresgästerna inte skulle kunna betala lite mer. Vi har inga vakanser och ser ingen sämre betalningsförmåga, säger Caroline Ring.
Tufft för många
Höjningen på 4,5 procent innebär cirka 330–400 kronor mer per månad för en lägenhet på 78 kvadratmeter beroende på bostadsområde. För nybyggda lägenheter med presumtionshyror på Vikingavallen och södra Eriksvik blir höjningen 2,63 procent 2025 och 1,95 procent 2026.
— Våra argument har varit att titta på reallöneutvecklingen och att en större andel av hyresgästernas inkomst går till boende de senaste åren. Så det är fortfarande tufft för många, men det positiva är att det pekar åt rätt håll nu. Höjningarna blir lägre de kommande två åren, säger Malek Malke, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Minskat underhåll
2024 höjdes hyrorna med 5,3 procent, och framöver blir höjningen cirka en procent lägre för varje kommande år. Enligt Hyresgästföreningen hade hyresgästerna inte klarat de höjningar som Ramunderstaden ville ha från början.
— De tittar på Söderköping som hel kommun. Vi tittade lite mer i detalj på var deras hyresgäster finns och där var till exempel medelinkomsten lägre än rikssnittet.
Enligt Ramunderstaden kommer det påverka underhållet framöver. Hur ser du på det?
— Underhåll och förvaltningskvalitet ska förhandlas separat. Men om de ser en sådan konsekvens så får vi ju diskutera och titta på det. Men det är ju olyckligt om det blir så, säger Malek Malke.