Annons

Så kan du söka bostadstillägg för pensionärer – följ Hem & Hyras guide för snabbare beslut

Nyheter Har du låg pension och hög hyra? Du kan ha rätt till bostadstillägg för pensionärer. Följ Hem & Hyras guide för att se om du kan få del av stödet - och hur du söker för att få snabbast beslut.
sök bostadstillägg

I augusti 2022 höjdes bostadstillägget för pensionärer och fler kan ha rätt till mer pengar än förut. Lägg därtill att priserna på mat, el och mycket annat har skjutit i höjden – Pensionsmyndigheten väntar sig en ökning av pensionärer som söker bostadstillägg i höst.

Men handläggningstiderna kan vara mycket långa. Delvis beror det på att cirka 80 procent av ansökningarna behöver kompletteras och Pensionsmyndigheten hinner inte med som den ska. Berget av öppna ärenden har växt sig allt större och just nu väntar 80 000 ärenden på handläggning och beslut.

Läs också"Jag vill inte bli uteliggare igen" - Skarp JO-kritik efter många anmälningar om bostadstillägg

Bästa tipset för att ändå få snabbt besked är att antingen vara bombsäker på att du har alla uppgifter och gör allt rätt när du fyller i en digital ansökan – då kan det mesta av handläggningen ske automatiskt och beslut kan komma snabbt – eller att plocka fram telefonen och din bästa envishet.

Enligt arbetssättet Agera direkt ska nämligen handläggarna försöka hjälpa dem som ringer att få allt i ordning så att det går att fatta beslut samma dag.

Läs ocksåCharlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot PensionsmyndighetenCharlotte Wedérus fick vänta ett år på sina pengar

– Om man är osäker på något är det bättre att ringa. Då ser vi till att det blir rätt direkt och då går det snabbare, säger Karl-Magnus Nilsson, verksamhetsområdeschef på Pensionsmyndigheten.

Annons

Svårt att nå Pensionsmyndigheten

Problemet är att även telefonköerna är mycket långa. De flesta som vill samtala med Pensionsmyndigheten om bostadstillägg får inte ens plats i kön utan blir bortkopplade. Det bästa då är att försöka igen och igen.

Söka bostadstillägg. Telefonist: Tyvärr kan vi inte ta emot ditt samtal
En stor majoritet av dem som ringer Pensionsmyndigheten och vill prata om pensionstillägg blir bortkopplade.

– De flesta kommer inte fram första gången för trycket är så enormt, men vi är övertygade om att alla kommer fram om man försöker flera gånger, säger Karl-Magnus Nilsson.

Hem & Hyra provar. Efter 16 bortkopplade samtal kommer vi faktiskt fram till en telefonsvarare som säger att samtalet ska kopplas till en handläggare. Visserligen är beräknad kötid 40 minuter, men under tiden kan man kolla igenom alla sina papper en gång till.

För Pensionsmyndigheten behöver många och detaljerade uppgifter om din ekonomi och ditt boende för att kunna fatta beslut om bostadstillägg. Varje gång något fattas eller är oklart kan det leda till att handläggningstiden blir betydligt längre. Därför har vi gjort en checklista.

Annons
Läs också80 000 väntar på bostadstillägg - Pensionsmyndigheten: Vi hinner inte med80 000 väntar på bostadstillägg

Så kan du söka bostadstillägg

  1. Är du ålderspensionär, 65 år eller äldre?
  2. Tar du ut hel allmän pension inklusive premiepension? I så fall, gå vidare:
  3. Ta fram följande uppgifter: Hyra från hyresavin. Inkomster från till exempel tjänstepension och privat pension, som finns på dina senaste utbetalningsbesked. Tillgångar och skulder från dina senaste årsbesked från banker och försäkringsbolag.
  4. Gör en preliminär beräkning på pensionsmyndigheten.se/beraknabt. Ange inkomsterna i kronor per månad före skatt.
  5. Visar beräkningen att du inte har rätt till bostadstillägg – gå inte vidare. Ungefär 40 procent av ansökningarna leder till avslag, men tar tid från handläggarna och förlänger väntetiden för andra.
  6. Om beräkningen visar att du bör söka bostadstillägg eller du behöver hjälp – ring 0771-776 776. Telefonkön kan vara lång och många blir bortkopplade, men försök igen och igen tills du kommer fram.
  7. Det går också att söka digitalt på pensionsmyndigheten.se/ansokbt om du är säker på att du har alla uppgifter rätt. Du behöver e-legitimation, men även anhöriga kan i vissa fall ansöka åt dig.
  8. Du kan även ansöka på en blankett, som du laddar ner från pensionsmyndigheten.se. Var mycket noga med att svara på alla frågor. Det finns en hjälp för att fylla i ansökningsblanketten pensionsmyndigheten.se/blanketthjalp. Du kan också ringa för att få en blankett och samtidigt få hjälp med ansökan.
  9. Eller så kan du besöka ett statligt servicekontor för att hämta blanketter och få viss hjälp. Servicekontor finns på drygt 120 platser i landet.

Gör INTE så här när du ska söka bostadstillägg

Pensionsmyndigheten har listat ett antal fel, som många pensionärer gör när de söker bostadstillägg och som kan förlänga ansökningstiden. De vanligaste är att man anger:

  • Nettobelopp i stället för ­bruttobelopp.
  • Månadsbelopp i stället för årsbelopp.
  • Förra årets belopp i stället för aktuella.
  • Anger inte alla tjänstepensionsbolag som man har utbetalning från.

Efteråt: glöm inte att anmäla ändringar

Du som har bostadstillägg måste anmäla ifall du får ändrade inkomster eller tillgångar, om hyran förändras eller vem du delar bostad med. Annars riskerar du att gå miste om pengar eller att bli återbetalningsskyldig.

Pensionsmyndigheten får automatiskt in uppgifter om allmän pension, ändrad tjänstepension vid årsskiftet från de största tjänstepensionsbolagen, kapitalinkomst, med mera, men mycket annat måste du anmäla själv, till exempel:

  • ändrad hyra
  • om du har flyttat, eller någon du bor med har flyttat in eller ut
  • andra ändrade inkomster
  • tillgångar som har ökat eller minskat (arv eller gåva, värde på aktier och fonder m.m.)
  • skulder som har ökat eller minskat
  • Om du bor med någon som får ändrad ekonomi så måste ni båda anmäla det.

Ändringar kan du göra på pensionsmyndigheten.se/andringbt, genom att ringa eller skicka in pappersblankett.

Fakta: Bostadstillägg för pensionärer

Bostadstillägget är en del av grundskyddet inom pensionssystemet. Det är till för att alla ska kunna ha en god bostad trots låg pension.

Det beräknas utifrån personens inkomster, tillgångar, skulder och boendesituation.

Från augusti 2022 är högsta möjliga bostadstillägg 7 290 kronor för ensamstående och 3 645 kronor för sammanboende.

Drygt 290 000 pensionärer har bostadstillägg. Ytterligare cirka 100 000 kan ha rätt till det, men har inte ansökt.

 

Läs också Har du rätt till mer pengar? Varannan berättigad pensionär får för lite bostadstillägg Skalbolagskung får hjälp med hyran – och myndighet får JO-kritik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.