Annons

Så lyckades grannarna i fajten för boulebana och p-plats

Trollhättan Boule är perfekt i coronatider. Man träffas utomhus, rör på sig och har kul. Grannarna i kvarteret Björnen i Trollhättan har kämpat för en egen bana i flera år. Nu har den blivit verklighet.
Foto: Karin Gistedt
Grannarna Inger Johansson, Else-Britt Turnéus, Per Ekman, Lisbeth Eriksson, Gun Frykberg och Ing-Marie Bäckström möts gärna för ett parti boule på den nya banan mellan husen i kvarteret Björnen i centrala Trollhättan.

Else-Britt Turnéus har en mästartitel att försvara. Det var hon som kammade hem vinsten när grannarna gjorde upp om vem som är bäst på boule. Men det var innan de hade en riktig boulebana att spela på.

”Tidigare spelade vi på gräset, men där rullade kloten dåligt”, säger Else-Britt Tegnéus. Här tillsammans med Per Ekman.

– Vi har spelat på gräsmattan här mellan husen. Fast det var svårt. Kloten rullade dåligt, säger Else-Britt och plockar upp tre blanka silverklot ur väskan.

Ing-Marie Bäckström kastar iväg den lilla träkulan ”lillen” och spelet kan börja.

– Det märks att de har gjort ett bra jobb. Underlaget är fast och stabilt. Med ett djupt lager packat grus och fin sand på ytan, säger Inger Johansson och svingar iväg sitt första klot.

När grävarna väl kom gick det fort. Platsen för banan grävdes ut och grus lades på.

Kvarteret Björnen ligger mitt i Trollhättan. Här har hyresgästerna promenadavstånd till stans alla bekvämligheter samtidigt som den lummiga miljön mellan husen gör att det känns som om man befinner sig på landet.

– Vi har det bästa av allt. Och dessutom väldigt kul tillsammans. Nu under coronatiden är det ett gäng träffats här ute i vår pergola och fikat i stort sett dagligen, säger Per Ekman.

Att spela boule är ett bra sätt att umgås i coronatider.

Per har bott i området i femton år. Han är ordförande i den lokala hyresgästföreningen. Föreningen som sett till att området nu fått en egen boulebana och en ny parkering.

Annons

– Vi började tala om banan för så där en två, tre år sedan. Boule är ett bra sätt att umgås på. Man kommer ut, får röra på sig, alla kan vara med och så blir det ju lite tävling också, säger Per.

Läs ocksåHär finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

Önskemålet framfördes till hyresvärden Eidar, Trollhättans kommunala bostadsbolag.

– Vi försatte inte en chans att nämna det. Så fort vi hade samråd framförde vi vår idé. Och vi var noga med att det fördes till protokollet, säger Lisbeth Eriksson, som är sekreterare i föreningen.

”Se till att få med era önskemål i protokollet vid alla möten med bolaget”, säger Lisbeth Eriksson.

Hon säger att det är viktigt att rangordna sina önskemål så att man satsar på en sak i taget.

– Det bästa är om man kan få hyresvärden att förstå att även de ha något att vinna på investeringen. Att det får hyresgästerna att må bra, trivas och kanske bor kvar längre. Dessutom höjer det ju attraktionskraften på hela området, säger hon.

Vi lämnar boulebanan och promenerar bort till den nya parkeringen. Även den ett önskemål från hyresgästerna som Eidar nappade på.

Annons

Parkeringsfrågan har länge varit ett problem. Kön till att få en egen parkeringsplats är lång. Och det centrala läget gör att parkeringsfickorna på gatorna i området ofta är upptagna.

Läs ocksåChockhöjda parkeringsavgifter runtom i landet – hyresgäster rasar: "Bedrövligt"Bild med texten "Prischocken". En röd bil, tonad mot hyresgästen Valborg Hedlund

– Vi hade trygghetsvandringar med Eidar då vi framförde vår idé. Vi tog upp det på bomöten, samrådsmöten och mötena med boinflytandekommittén. Till slut sade Eidar ja. Men då var det ett överklagande som satte käppar i hjulen, säger Per Ekman.

Lisbeth Eriksson och Per Ekman från den lokala Hyresgästföreningen är nöjda med de fjorton nya parkeringsplatserna.

Det stoppade inte hyresgästerna, som uppmanade Eidar att ta upp frågan igen. Den här gången gick det vägen.

– De här fjorton nya platserna har kortat parkeringskön ordentligt. Det känns riktigt bra att vi kunnat vara med och påverka och förbättra vårt boende på det här sättet, säger Lisbeth Eriksson.

Läs ocksåUnik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifterHem & Hyras enkät visar att avgiften för parkeringsplatser har ökat kraftigt de senaste fem åren.
Fakta: Kvarteret Björnen
  • Ligger i ett lummigt grönområde mitt i centrala Trollhättan.
  • Består av både äldre trähus samt nyare hus med ljus putsfasad.
  • Hyresvärden är det kommunala bostadsbolaget Eidar.
  • Här finns 84 lägenheter och den lokala hyresgästföreningen har 35 medlemmar.
Fakta: Så får du värden dit du vill - Hyresgästernas bästa tips
  • Ge inte upp! Ta upp ert önskemål vid alla upptänkliga tillfällen.
  • Se till att ert önskemål förs till protokollet.
  • Visa vilka positiva följder er idé kommer att föra med sig. Nöjdare, friskare hyresgäster som trivs och stannar länge.
Fakta: Så får du fart på grannskapet
  • Sätt upp en lapp i trapphuset om gemensamma promenader. Gärna med stavar, så får även armarna jobba.
  • Anmäl er till ett motionslopp tillsammans. Med ett tydligt mål blir det lättare att hitta motivationen.
  • Bjud in till en stegtävling. Och glöm inte att få med kvarterets barn. Fira med en gårdsfest.
Fakta: Boule eller pétanque
  • Har sitt ursprung i Frankrike. Ordet boule är det franska ordet för klot.
  • Spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad ”lille”.
  • I Frankrike och i de flesta andra länder kallas spelet för pétanque.
Läs också Kändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje" Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.