Expertguide till drömlägenheten: Så lyckas du med triangelbytet
![](/app/uploads/2020/04/triangelbyte-1080x675.jpg)
I triangelbytet är tre lägenheter inblandade. Exempel: Anton som bor i lägenhet A är intresserad av lägenhet B. Men Birgitta i lägenhet B är inte intresserad av lägenhet A. Alltså kan de inte byta med varandra. In träder då Cecilia som en räddande ängel med lägenhet C, som är perfekt för Birgitta. Så Anton flyttar till B, Birgitta flyttar till C och Cecilia flyttar till A. Så här gör du för att lyckas:
Var tålmodig
Om allting klaffar direkt så kan ett byte gå undan, men det är kanske vanligare att det tar lite tid. Det säger de bytesförmedlare som Hem & Hyra kontaktat. Alla som är ute efter att byta lägenhet har inte lika bråttom, och därför kan det dröja innan du hittar någon som verkligen är intresserad av att byta med dig. Räkna därför med några månader.
En sajt underlättar
Även om det i teorin går att hitta någon att byta lägenhet med i vänskapskretsen eller via exempelvis sociala medier så har du betydligt större chans att lyckas genom att använda en tjänst som är specialiserad på lägenhetsbyten. Det finns interna bytesköer hos flera hyresvärdar men om utbudet inte är tillräckligt stort där så finns ett antal sajter som du kan vända dig till. Några exempel är lägenhetsbyte.se, björnsbytare.se, bytbostad.se eller lossa.se.
Var drivande
Om du har bråttom så försök gärna att vara drivande i bytet. Det innebär att du själv kontaktar de andra inblandade i byteskedjan och föreslår tider att ses och ha visningar av varandras lägenheter. Många är passiva medlemmar på en bytessajt och söker kanske drömlägenheten. Då krävs lite övertalning.
Bli inte uppgiven
Du kommer att få många “nej” när du ger dig på att triangelbyta lägenhet. Någon som först verkar intresserad kan senare dra sig ur ett byte, precis när du trodde att det skulle gå i lås. Men låt dig inte nedslås av det, lägenhetsbyten är trots allt väldigt vanliga. Hos en värd som Hem & Hyra pratar med utgör lägenhetsbyten en tredjedel av alla nya hyresgäster.
Hitta egna alternativ
Många bytessajter föreslår lägenheter utifrån vissa kriterier du ställer upp. Du får sedan besked om någon är intresserad av din lägenhet, och förslag på triangelbyten utifrån dessa ”matchningar”. Men låt dig inte begränsas av det. En taktik kan vara att höra av sig till användare som inte specifikt matchat med ditt triangelbyte men som är intresserad av något snarlikt.
Så får du med värden
I ett triangelbyte måste hyresvärdarna gå med på bytet. Se därför till att följa de regler som finns. Det hyresvärdar i första hand vill undvika är otillåtna och olagliga byten, där de misstänker att någon form av betalning är inblandad. Sedan en lagändring förra året straffas den här typen av svarthandel ännu hårdare, även för köpare. Det kan skilja sig från värd till värd hur mycket information som samlas in men det handlar exempelvis om kreditupplysningar och lönespecifikationer.
Vill du veta mer om vad som gäller när man byter lägenhet? Läs här!
![](https://www.hemhyra.se/app/uploads/2020/04/experter-triangel.jpg)
Juristen: Om värden säger nej kan du ändå byta
Att din hyresvärd säger nej till bytet är inte nödvändigtvis ett hinder för att byta lägenhet. Det finns en möjlighet att ta ärendet till hyresnämnden som kan godkänna bytet om du uppfyller rätt kriterier.
– Hyresnämnden kan ge tillstånd till byte om det föreligger beaktansvärda skäl. Det kan till exempel vara att familjesituationen förändras eller att ekonomin förändras. Du kanske behöver flytta i arbete eller för studier, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Förmedlaren: Lägg tid på att ta bra annonsbilder
Även om din lägenhet skulle passa perfekt för många är det sannolikt att de ignorerar den om bilderna inte är tillräckligt bra. Det säger Fabian Mossberg, som grundat sajten Bytbostad.se.
– Städa undan alla grejer och ta foton i dagsljus. Folk är vana vid att sitta på Hemnet och drömma om fina bostadsrätter. Om det är jättemörkt och stökigt på bilderna så ser vi att annonserna får väldigt få intresseanmälningar även om lägenheten är schysst.
Hyresvärden: Byt helst inte under sommaren
För den som har bråttom med bytet kan det vara en god idé att undvika att genomföra det under sommaren.
– Många värdar, även vi, har mindre bemanning på sommaren. Då läggs oftast bytena vid sidan av annat arbete som behöver göras mer skyndsamt. Både privata värdar och kommunala brukar ha lite längre handläggningstid på sommaren, säger Sven Renström, vd för Olov Lindgren.