Annons

Värdarna mobiliserar i coronakrisen – så påverkas hyresgästerna

Halland Ingen större fara – än. Men nu mobiliserar hyresvärdarna i Halland sig för coronapademins eventuella effekter. Det visar Hem&Hyras rundringning.
Foto: Petra Martinsson/Pixabay

Än så länge har de kommunala bostadsbolagen i Halland inte påverkats i någon större grad av coronapandemin. Men samtliga distanserar sig fysiskt från sina hyresgäster och förbereder sig för olika scenarier. Det visar Hem&Hyras rundringning som gjordes i denna vecka och förra.

Det kommunala bostadsbolaget i Halmstad, HFAB, prioriterar om sitt arbete. Till exempel evakuerar man idag alla hyresgäster vid badrumsarbeten i lägenheter, bland annat för de ska slippa dela på hygienutrymmen.

Läs ocksåFågeltips fick hyresgäst i Falkenberg fälld för folkbokföringsbrottEn tvådelad bild som visar ett kraftigt nedsmutsat kök med en tunna med fågelfrön på golvet och diverse skräp, samt två smutsiga duvor i en mycket smutsig bur full med fågelträck och smutsigt vatten.

– Vi planerar för att kunna driva verksamheten med avsevärt mindre personal och prioriterar arbetsuppgifter. Vi förbereder ett värsta scenario, säger Catharina Rydberg Lilja, vd på HFAB.

Samtidigt tänker det kommunala bostadsbolaget på sina hyresgäster och har utomhusspelningar för äldre och samordnar aktiviteter för barn.

Enligt Catharina Rydberg Lilja har de redan märkt av att vissa ha fått det svårare att betala hyran.
– Här vill vi vara så tillmötesgående som möjligt och vårt mål är att ingen ska behöva bli uppsagd på grund av coronakrisen.
Ännu har bolaget inga generella förhållningsregler utan varje fall behandlas individuellt.

Läs ocksåHär har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrornaSofie Lindberg på Hyresgästföreningen och Per Arbin på Fastighetsägarna GFR.

På sina håll är sjukfrånvaron och vabb vanligare än normalt, men det orsakar ännu inga större problem. Bostadsbolagen gör också insatser för lokalhyresgäster och samarbetar med kommunerna. Till exempel Laholmshem har infört omsättningsbaserad lokalhyra för mindre privatägda företag och bolaget hyr ut lokaler på olika platser till kommunen som av säkerhetsskäl splittrar upp sin organisation.

Annons

Laholmshem erbjuder också frivilligorganisationer hyresfria lokaler att arbeta utifrån. Den hyresgäst som eventuella får problem med att betala hyran uppmanas att höra av sig så fort som möjligt. I övrigt avvaktar bostadsbolaget.
– Vi har redan ett omfattande system med avbetalningar och annat. Vi får se om det krävs någon annat längre fram och eventuellt ett samarbete med socialtjänsten, säger Laholmshems vd Stefan Lundström.

Eksta i Kungsbacka pausar underhållsrenoveringar inomhus, till exempel tapetseringar. Vidare åtgärdar man enbart akuta fel.
– Vi minimerar kontakten med hyresgäster och har till exempel kontraktsskrivningar och nyckelutdelningar utomhus, säger vd Christer Kilersjö.

Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

Enligt honom har de hittills enbart fått sporadiska frågor från hyresgäster som har svårt med hyran.
– Jag tror att frågan kan bli aktuell först om någon månad, säger han.

Hos Varbergs Bostad har man separerat olika personalgrupper för att skydda organisationen och ber hyresgäster att enbart göra anmälningar om akuta fel.
– I princip jobbar vi annars på som vanligt men tänker på att skydda hyresgästerna och oss själva, säger vd Ulf Hofstedt,.

Bostadsbolaget har bara fått någon enstaka fråga om sena hyresinbetalningar.
– Vi är alltid beredda att lösa det om situationen uppkommer.

Detsamma är läget hos Hyltebostäder. Här stängde man även i början av april receptionen för fysiska besök.

Annons

Det gjorde också Fabo i Falkenberg i veckan och numera hänvisar man till telefon och mejl. Här prioriterar man också vissa typer av felanmälan, vilket kan påverka annat som till exempel hur ofta gräsmattor klipps. I kontakter med hyresgäster tar man det försiktigt och tar till exempel inte i hand.
– Vi säkerställer alltid innan kontakt att hyresgästen inte har symptom och att inte vi heller har det, säger vd Christian Kylin.

Frågan om gemensamma tvättstugor som eventuella smittspridare har aktualiserats. Fabos svar på detta är att de följer Folkhälsomyndighetens råd och de skriver på sin hemsida:

”Det finns inga särskilda rekommendationer när det gäller gemensamma tvättstugor. Som vanligt är det viktig att tvätta händerna med mycket tvål och vatten och använd gärna handsprit. Det ställs i dagsläget inga särskilda krav på oss hyresvärdar att hantera detta annorlunda mot det normala. Vi följer de rekommendationer som ges från Folkhälsomyndigheten.”

I Halmstad är det kommunala bostadsbolaget HFAB:s råd om tvättstugor:
”Om ni är flera som bokat tvättid samtidigt, respektera varandra och var bara i tvättstugan när du behöver ta hand om din tvätt”.

Corona i Hyressverige
Läs också Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.