Så mycket höjs hyran hos Kindahus

Kinda Kindahus begärde att få höja hyrorna med 2,02 procent men får nöja sig med 0,5. Kompromissen med Hyresgästföreningen innebär att närmare 200 hyresgäster förlorar sin hyresrabatt.

Efter ett par år med turbulenta hyresförhandlingar som slutat med att Hyresmarknadskommittén fått gå in och avgöra nivån så gick det betydligt smidigare den här gången. Trots att parterna inledningsvis stod långt från varandra så räckte det med ett förhandlingstillfälle för att komma överens.

Kommunala Stiftelsen Kindahus hade begärt att få höja hyrorna med 2,02 procent från 1 januari. Vd Jan Skarin motiverade kravet med ökade driftskostnader, bland annat taxehöjningar för fjärrvärme och el.

Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

Men från Hyresgästföreningens sida ansåg man att budet låg för högt.

– Även om kostnaderna ökar så går Kindahus oerhört bra. Vinsten och soliditeten har ökat jättemycket, säger Evelin Davidsson, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

I uppgörelsen på 0,5 procent ingår också att de rabatter som cirka 180 hyresgäster har haft sedan hyressättningssystemet ”Rätt hyra” infördes tas bort.

Läs ocksåNamninsamling: Hyresgäster i Mora kräver vd:ns avgång – "Många som tackar oss"Kvinna i grön täckjacka som står med händerna i byxfickan. Hon tittar ut från bilden. I bakgrunden en liten lekpark. Då var hon medlem i områdets lokala hyresgästföreningen. I dag är den nedlagd.

– Det var en prioriterad fråga för oss. Tanken med ”Rätt hyra” är ju att hyrorna ska vara rättvisa, men det är de inte om en del hyresgäster får rabatt, säger Jan Skarin.

Rabatten infördes för att skona de hyresgäster som fick högst höjning när systemet sjösattes.

– Men det borde ha trappats ut efter tre år. Nu har det gått sex år, säger Jan Skarin, som är mycket nöjd med att rabatten nu tas bort för nästan alla hyresgäster.

Läs ocksåEfter nya prishöjningar – medling väntar mellan bostadsbolaget och fjärrvärmejätten

Det innebär att några hyresgäster får en hyreshöjning på 300 kronor i månaden. Men för de flesta ligger höjningen runt 25 kronor.

Vilka blir konsekvenserna av att höjningen blir lägre än ni begärt?

– Att vi måste jobba med rationaliseringar. Bland annat har vi en anställd som nästan enbart kommer att jobba med energifrågor och försöka hitta energibesparingar, säger Jan Skarin.

Även Evelin Davidsson är nöjd med uppgörelsen.

– För de flesta blir det en ganska låg hyreshöjning, konstaterar hon.

Uppgörelsen omfattar sammanlagt cirka 1 000 lägenheter i Kinda kommun.

Läs också God stämning räckte inte – hyresförhandlingar strandade igen i Gnesta: ”Taktik” Nekades bidrag – besökte flickvännen för ofta och handlade mat i fel kvarter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.