Så mycket höjs hyrorna hos Bostadsbolaget i Mjölby
Överenskommelsen mellan kommunala Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen betyder att en trea på 68 kvadratmeter blir cirka 125 kronor dyrare per månad. Om bolaget fått igenom sitt ursprungliga yrkande på 3,5 procent hade höjningen i stället blivit drygt 200 kronor. Det hade också inneburit ett ekonomiskt tillskott på ytterligare knappt tre miljoner kronor under 2020 för Bostadsbolaget.
— Vi har fått jämka på vad vi begärde från början. Det är ju en del i förhandlingen så det är inget konstigt med det, säger Jonas Haage.
Vilka blir konsekvenserna av att höjningen blir lägre än ni begärt?
— I dag går vi till styrelsen med en budget där vi har minskat underhållet mot vad vi från början hade tänkt oss.
Exakt vilka åtgärder som inte blir av är för tidigt att svara på i dagsläget, enligt Jonas Haage.
— Vi har en diger lista med underhållsåtgärder, både stort och smått, men vi har inte prioriterat om den än så det är svårt att säga än så länge. Generellt kan man säga att det blir sådant som vi bedömer går att skjuta på utan att det skadar fastigheterna, säger Jonas Haage och nämner vissa ommålningsarbeten och energibesparingsåtgärder som exempel.
Förutom underhållsbehov lyfter Bostadsbolaget fram ökade kostnader för drift och fastighetsskatt som orsaker bakom hyreshöjningen.
Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg är inte särskilt orolig för att mindre pengar till underhåll ska gå ut över hyresgästerna.
— I princip skulle Bostadsbolaget kunna göra av med hur mycket pengar som helst på underhåll, men det gäller att hitta en nivå där man väger in både bolagets och hyresgästernas intressen. I det här läget är det viktigt att prioritera rätt så att man får bort så mycket som möjligt av akuta reparationer som kostar onödiga pengar, säger Erik Malmberg.
Han berättar att parterna träffades tre gånger innan man lyckades komma överens.
— Vi tyckte att de låg väldigt högt i sitt ursprungliga yrkande. Men till sist lossnade det. Sen vill vi ju alltid ha så låg höjning som möjligt naturligtvis.
För de flesta av hyresgästerna blir höjningen 22 kronor per kvadratmeter och år. Boende i nybyggda Statsrådet och Rosenkammaren, där hyrorna är högre än i det äldre beståndet, får en lägre höjning, 7,30 respektive 14,70 kronor per kvadratmeter och år. På Kungshöga trygghetsboende höjs hyrorna inte alls.
— Det var inflyttning där första oktober och vi tyckte att det var lite magstarkt att man då skrev på för en hyra och så ska den höjas redan ett par månader senare, säger Jonas Haage.
I kvarteret Hövitsmannen får hyresgästerna den ordinarie höjningen men samtidigt en sänkning på 25 kronor per lägenhet då Bostadsbolaget valt att ta bort en övernattningslägenhet som på sikt ska hyras ut som vanlig lägenhet i stället.
— Det har varit förhandlingar i konstruktiv anda. Jag tycker att det är positivt att vi kan komma överens på lokal nivå och att vi kan göra det i tid, så att vi kan få med höjningen på ordinarie avisering i januari och slipper hålla på med retroaktiva hyror och den biten, säger Jonas Haage.
Bostadsbolaget äger och förvaltar 2 600 lägenheter och är därmed Mjölbys största hyresvärd.