Annons

Så mycket höjs hyrorna i Karlstad

Karlstad Vissa får ingen höjning. Andra 1,5 procent. Men genomsnittet blir 0,75 procent från och med januari för hyresgäster hos Karlstad bostads AB.

Karlstad bostads AB, KBAB, yrkade på en höjning om 1,9 procent. Bland annat med hänvisning till att man budgeterat nyanställning av fem plusbovärdar i Gruvlyckan/Bellevue och Kronoparken.

Höjningen kommer även an på att ägarna, Karlstad kommun, både ett avkastningskrav på KBAB som innebär att de måste göra en vinst på cirka 100 miljoner kronor under 2015. Plus att ägaren gör en värdeöverföring på 10 miljoner kronor som ska användas till, som det heter, ”bostadssociala ändamål”.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Efter förhandlingen landade hyrorna på i snitt 0,75 procent. Men hyresgästerna kommer att få olika höga höjningar för att anpassa hyrorna till den systematiska hyressättningen som håller på att införas och där hyrorna ska avspegla standard och läge.

Totalt 1575 hyresgästhushåll får ingen höjning alls, bland annat hyresgästerna i de flytande lägenheterna Sjögången. Resterande 4966 hushåll får höjningar i 0,4 till 1,5. I kronor betyder det höjningar på från 20 till 75 kronor per månad för den som idag har en hyra på 5000.

Enligt Hyresgästföreningen innebär förhandlingsresultatet att KBAB knappt kommer att nå upp till kommunens avkastningskrav. Trots det kommer bolaget att göra stor vinst, även 2015.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Mats Enmark som är vd på KBAB säger att det är oklart vad förhandlingsresultatet kommer att innebära för de planerade nyanställningarna och för hyresgästerna.

– Jag kan inte svara på om anställningarna kommer att påverkas än. Vi har styrelsemöte på torsdag och ska diskutera detta. Vi håller det helt öppet än så länge. Vi har ingen budget än för nästa år.

Annons

Hyresgästföreningen anser att stor del av hyreshöjning beror på kommunens avkastningskrav. Vad säger du om det?

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

– Det är ju en del av resultatet. Absolut. Men ägaren har att besluta om avkastningskrav och vi har att rätta oss efter det – men självklart för vi en dialog om vad som är en lämplig nivå på avkastning.

Det du säger är alltså att även ni för en diskussion med ägarna om nivån på kraven?

– Ja, kopplat till vad man ska räkna in i avkastningskravet. Hur ser ägarna på hela vårt sociala engagemang med alla grupper vi tar ansvar för och där vi hittar vinna-vinna lösningar som är till nytta för hela staden. Det måste vara värt något och det måste värderas utifrån affärsmässighet. Annars ska vi ju inte hålla på med det.

Så i frågan om avkastningskrav står ni som tjänstemän på KBAB inte så långt ifrån Hyresgästföreningen?

– Nej, det tycker jag inte. Där har vi ungefär samma syn. Just det att se till vad vi ska ha för roll som allmännytta och att det är angeläget att vi kan hitta lösningar där vi kan bygga för många – men ändå inte driva upp byggkostnaderna. Då måste vi också ha en rimlig nivå på avkastning för att klara av det.

Annons

Har du något riktmått på var avkastningskravet borde ligga som du ser det?

-Nej, jag kan inte säga något om någon nivå. Vi jämför oss med de mått som finns, och då ser vi att vi ÄR affärsmässiga i dag. Det kanske kan det vara okej att ha ett högre avkastningskrav, men då är det viktigt att räkna in den sociala delen vi jobbar med och då kanske det är något annat som kommer ut i kronor och ören. Vi ska inte spotta upp eller omöjliggöra vårt uppdrag, säger Mats Enmark.

Allt detta har Hyresgästföreningen kritiserat och dessutom bjudit in kommunens politiker till samtal.

– Vi kommer att fortsätta hävda att kommunen måste förändra avkastningskravet på KBAB. Det är inte rimligt att år efter år ha ett avkastningskrav som ligger högt över kraven på jämförbara bolag. Ge istället bolaget möjligheten att ta itu med framtidens utmaningar på bostadsmarknaden i Karlstad, säger Kurt Samuelsson som är ordförande i Hyresgästföreningen Karlstad.

Bolag

Yrkande för 2015

HÖJNING 2015*

Yrkande för 2014

Höjning 2014*

Forshaga 3,3 Ej klar 3 1,8
Årjäng 2,5 1,3 i snitt** 5 2
Torsby 2,4 Ej klar 2,5 i tvåårsuppgörelse
Kristinehamn 2 Ej klar 2,5 1,9
Grums 1,61 Ej klar 3,26 (1 % 1/1 och 2 % 1/7)
Karlstad 1,9 0,75 i snitt 1,95 1,3
Kil 1,2 Ej klar 3,2 1,9
Eda 1,8 Ej klar 2,2 1,75

*Höjningen efter förhandlingen med Hyresgästföreningen.
** De flesta hyresgäster får en höjning på 1,42 procent. Men då några fastigheter undantas från höjning blir bolagets snitthöjning 1,3 procent.

Läs också Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.