Annons

Så mycket kan du påverka som hyresgäst

Nyheter Nästan nio av tio kommunala hyresvärdar erbjuder sina boende någon form av inflytande i sitt boende. Dock är möjligheten att påverka begränsad, och Boverket vill se förbättringar.

I januari för tre år sedan skärptes lagen om boendeinflytande i allmännyttiga bostadsbolag. I stället för att ”sträva efter” att ge hyresgästerna eget boendeinflytande utöver sina grundläggande rättigheter ska numera de kommunala värdarna aktivt arbeta för att göra de boende delaktiga i vad som sker i bostadsområdet.

Inflytandet kan gälla både förändringar i den egna lägenheten samt i frågor som gäller hyresgästerna tillsammans. Tanken är att delaktighet och gemensamt ansvarstagande ska främja grannsämjan samt öka integrationen bland de boende.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

För att kontrollera hur väl värdarna sköter detta uppdrag har Boverket skickat ut en matig enkät till landets 235 allmännyttiga bostadsbolag. Totalt svarade bara knappt hälften av bostadsbolagen på enkäten.

Resultatet visar att de kommunala värdarna fortfarande har en bit kvar att vandra.

87 procent av de svarande uppgav att de erbjuder möjlighet till boendeinflytande i den löpande förvaltningen. Hos de 14 bolag som svarade nej på frågan hängde bristen samman med ett svagt intresse från antingen bolaget självt, hyresgästerna eller Hyresgästföreningen. Samtliga bolag utan ett fungerande boendeinflytande är verksamma i kommuner med färre än 25 000 invånare.

Annons
Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Bland de värdar där boendeinflytandet fungerar är de populäraste formerna att antingen hålla öppna möten på halvårs- eller årsbasis, att samarbeta med en lokal hyresgästförening eller att skicka ut enkäter till hyresgästerna. Ungefär hälften av bolagen använder sig även av arbetsgrupper med representanter från både värden och hyresgästerna för att diskutera boendet.

Att värden hälsar på hemma och enskilt samtalar med sina hyresgäster är desto ovanligare. Endast en dryg tiondel av bolagen tillämpar systematiska hembesök.

Två tredjedelar av de allmännyttiga bolagen uppger att de i olika mån ger hyresgästerna en chans att påverka sina boendekostnader. Vanligast är att använda sig av så kallat hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll, där den boende har möjlighet att påverka utseende och standard på sin enskilda bostad.

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Ungefär en tredjedel av de svarande erbjöd någon form av system för att mäta hyresgästens enskilda värme- eller vattenförbrukning. Endast en femtedel angav att de genom så kallad självförvaltning lämnar hyresrabatt i gengäld mot att de boende sköter till exempel trappstädning, utemiljö och enklare reparationer.

Annons

Som sista fråga undrar Boverket i vilken utsträckning hyresgästerna har inflytande i själva bostadsbolaget, genom exempelvis möjlighet att nominera ledamöter till styrelsen.

Där är svaren nedslående. Blott fyra bolag har boende representerade i styrelsen – och då enbart på grund av att styrelsemedlemmar av en händelse bor inom beståndet. Det vanligaste skälet för att inte ta in boende i styrelsen är att man inte vill föra in en intressekonflikt i styrelsen.

Fakta: Så stort är inflytandet hos allmännyttan

Har någon form av boendeinflytande: 87 procent
Låter hyresgäster påverka sina boendekostnader: 65 procent
Har ökat boendeinflytandet efter lagändring: 12 procent
Låter boende nominera ledamöter till styrelsen: 0 procent

Källa: Boverket

Läs också Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.