Så mycket kostade fusket i bostadskön – den misstänkte insidern krävs på miljonbelopp

Malmö Han misstänks ligga bakom det tidigare köfusket hos Boplats Syd. Domstolen i Malmö har jagat mannen i månader för att delge honom åtalet för grovt dataintrång, men utan att lyckas.
Foto: Anders Paulsson

Den skånska bostadskön manipulerades så att ett sextiotal fuskare kunde gå före alla andra bostadssökande. 28 personer lyckades på så sätt komma fram till hyreskontrakt. Nu har Boplats Syd räknat i detalj på vad härvan har kostat förmedlingen och lämnat in ett yrkande till tingsrätten.

Om den misstänkte fälls i den framtida rättegången skulle det kunna innebära ett hårt slag för honom. Boplats Syd kräver den före detta anställde på över 1,2 miljoner kronor i skadestånd. Summan är kopplad till en rad separata kostnader, bland annat för en utredning utförd av ett säkerhetsföretag och inkallad extrapersonal.

Läs ocksåHårdare tag mot kriminella hyresgäster – knarkgömma hos 65-årig kvinna kan leda till vräkning

Skandalen avslöjades för fyra år sedan och det fanns tidigt uppgifter om betalningar, något som skulle kunna ha tolkats som mutor. Men när en före detta anställd på Boplats Syd åtalades i våras blev det istället för grovt dataintrång. Mannen ska ha ändrat i databasen 105 gånger och möjliggjort fusket. Mer än så gick inte att bevisa, enligt åklagaren.

– Det är skönt att det finns ett slutdatum nu. Det här har hängt över oss. Jag är fortfarande bekymrad över att det har tagit sån tid, säger vd Krister Hjelm.

Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

Den största enskilda utgiftsposten i skadeståndsanspråket, 644 495 kronor,  är klassad som ”marknadsföring”.

– Vi var tvungna att ta fram en helt ny profil, säger Krister Hjelm.

Enligt Boplats Syd rubbades förtroendet för förmedlingen så pass mycket när skandalen avslöjades att detta var nödvändigt. Allt för att återfå värdars och hyresgästers förtroende. 

– Vårt huvudbudskap var ”i vår kö blir ingen omkörd”. Det budskapet, som vi hade marknadsfört under lång tid och som fanns överallt, det slog vår anställde sönder. Det gick inte kommunicera på det sättet längre. Vi fick backa. Ta bort. Ligga still.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Rättsfallet är det enda i sitt slag någonsin i Sverige, av den här typen och av den här omfattningen. Rättegången i härvan är planerad till senare i höst men om den kommer kunna genomföras som planerat är oklart. Den förre detta lägenhetsförmedlaren, huvudpersonen, har länge hållit sig undan myndigheterna i Sverige. Kort efter avslöjandet flyttade han till Grekland för ett nytt arbete och gjorde sig onåbar. Och mönstret fortsätter; mannen åtalades i slutet av mars i år efter att ha förhörts av grekisk polis på plats, men Malmö tingsrätt har ännu inte lyckats delge honom stämningen.

– Vi försöker få fram uppgifter om var han kan befinna sig men vi har inte lyckats få honom delgiven än, säger Sara Jakobsson, domstolshandläggare på Malmö tingsrätt.

Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.

Vad innebär det här för domstolsprocessen?
– Han måste bli delgiven stämningen och kallelsen. Vi kommer att göra alla försök vi kan så att vi kan hålla förhandling som planerat. Men är han inte delgiven så kan man inte döma ut någon påföljd, säger hon.

Den åtalade har inte längre någon fungerande postadress i Sverige och svarar inte på telefon, det visar handlingarna i målet. Hem & Hyra har sökt honom men utan resultat . Han har tidigare nekat till brott och menar att han inte tagit betalt för någon kötid.

”Jag har inte gjort något av allt som jag anklagas för”, sade han till de grekiska poliserna som förhörde honom i höstas.

Fakta: 2,1 miljoner kronor för PR och juridik

  • 161 250 kronor, ”kriskommunikation” som avser en PR-konsults arbete.
  • 129 407 kronor, ”IT-konsulter”, kostnader för bland annat säkerhetsgenomgångar och riskanalyser kopplat till datasystemet.
  • 28 000 kronor, för HR-konsulter som har sett över den misstänktes anställningsförhållande.
  • 33 000 kronor, juridisk konsultation kopplat till den misstänktes anställning.
  • 644 495 kronor, ”marknadsföringsåtgärder” för att reparera den ”varumärkeskada” som uppstått då fusket blivit känt för allmänheten. Pengarna har gått till två kommunikationsbyråer.
  • 91 798 kronor, utökade kostnader kopplat till personal som kallades in för att hantera skandalen som blev offentlig i semestertider.
  • 127 325 kronor, ”semesterkompensation”, även detta kopplat till personal som kallats in.
Fakta: Vad är Boplats Syd?

 

Boplats syd är ett bolag som ägs av Malmö stad. Bostadsförmedlingen förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av kommuner i Skåne samt en rad privata fastighetsägare. Det senare gör att även Blekinge omfattas idag. Omkring 110 000 personer står inskrivna i kön.

För 300 kronor per år kan vem som helst ställa sig i kö för en hyresrätt. Tanken är att den som står bäst placerad i kön, med längst kötid, ska hamna längst fram. Utöver detta kan fastighetsägarna ställa andra typer av krav på de sökande.

Läs också Nytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskön Se upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.