Så mycket tjänar hyresgästtopparna
Förbundschef Jan Johnsson är högste tjänsteman och har en månadslön på 115 000 kronor. Han vill inte kommentera nivån, utan hänvisar till förbundsordförande Marie Linder.
Hon svarar på mejl att Jan Johnssons lön är rimlig med tanke på att han är högst ansvarig chef för 850 anställda och en verksamhet som omsluter 850 miljoner.
Är den rimlig i en idéburen medlemsorganisation?
– En medlemsorganisation måste alltid ha medlemmarnas bästa i fokus. För Hyresgästföreningen är det viktigt att ha kompetent personal och chefer. Förutom det måste löner och ersättningar spegla arbetskrav och ansvar och motsvarande befattningar i andra organisationer. När förbundschefens lön beslutades gjordes en sådan benchmarking, svarar Marie Linder.
Själv har hon 91 040 kronor i månadsarvode som förbundsordförande. Det vill hon inte kommentera, utan hänvisar till Hans Eklund i förbundsstyrelsen. Han säger:
– Vi behöver ha kompetenta företrädare för organisationen och med tanke på det ansvar hon har och den tid hon lägger på uppdraget är det en rimlig nivå. Vi har bedömt att arvodet är skäligt i förhållande till andra organisationer.
Kan nivån ändå kan vara provocerande för medlemmar?
– Ja, det är jag helt övertygad om. Många har svag ekonomi och allting över 30 000 kronor i månaden kan sticka i ögonen, det har jag full förståelse för. Men om man ska ha någon som kan företräda medlemmarna på bästa sätt så måste vi ha konkurrenskraftiga villkor, säger Hans Eklund.
Förut hade ordföranden högre ersättning än förbundschefen eftersom hon är den främsta företrädaren.
– Vi frångick den principen nu. Det är naturligt att Marie Linder som är ny har lägre arvode än Barbro Engman hade efter tolv år som ordförande, säger Hans Eklund.
Både Linder och Johnsson kan få 90 procent av två årslöner om de måste sluta i förtid.
Hem & Hyra har frågat alla vd:ar i kommunala bostadsbolag om deras lön och villkor den 1 oktober 2015. Samtliga har svarat, men i vissa bolag fanns vid den tidpunkten ingen vd. Resultaten bygger på 279 svar.
223 arbetade heltid i bostadsbolaget.
De hade en medellön på 74 000 kronor.
Var femte vd var kvinna.
Kvinnorna tjänade i snitt 7 600 kronor mer än männen.
Kvinnorna hade i snitt 1 500 fler lägenheter i sina bolag.
30 procent av alla hade förmånsbil.
Hela listan finns här.
Alla vd-svar finns här.