Annons

Så mycket vill de höja hyran

Norrköping Från årsskiftet vill kommunägda Hyresbostäder höja hyrorna med 1,73 procent i Norrköping. Cirka 9 000 lägenheter berörs i förhandlingarna som inletts med Hyresgästföreningen.
Foto: Jakob Kindesjö

Kommunägda Hyresbostäder vill höja hyrorna med 1,73 procent från den 1 januari. För en trerummare på 72 kvadratmeter skulle det innebära ett hyrespåslag på 107 kronor i månaden. Yrkandet ligger något högre än vid förra förhandlingen då bolaget begärde 1,56 procent.

– Det handlar om att vi vill ta höjd för generella kostnadsökningar och att vi vill göra en riktad satsning på underhåll, där vi vill vara mer proaktiva och sätta in åtgärder i ett tidigare skede, säger Jonathan Karlsson, förhandlare på Hyresbostäder.

Läs ocksåMånga lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika”Skylt med öppen visning och bostadsökande.

Det nya yrkandet kommer bara fyra månader efter att den senaste hyreshöjningen blev klar. Först den 1 juli i år blev det klart att hyrorna fick höjas med 1,2 procent med en retroaktiv höjning under oktober, november och december.

– Jag kan förstå att man tycker att det är konstigt med en ny höjning nu, men det beror på att den förra hyresförhandlingen blev så utdragen. Det är något vi inte vill ska ske igen. Vi ska hitta former för ett bättre förhandlingsklimat nu, säger Jonathan Karlsson.

Annons

Både Hyresgästföreningen och Hyresbostäder säger sig vilja undvika konflikterna som präglade förra förhandlingen, då det tog nio månader att sätta den nya hyresnivån. En ny åtgärd är att förhandlingarna ska flyttas till hyresmarknadskommitéen om parterna inte är överens efter tre månader. 

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

– Ingen vill ha det som det har varit, utan alla har en ambiton om att hitta en bra lösning, säger Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Förhandlingarna har precis inletts. Får Hyresbostäder genom sitt krav skulle det ge bolaget ett tillskott på cirka 11 miljoner kronor. Men Hyresgästföreningen tycker det är för mycket.

Annons

– Rent allmänt så är nivån för hög, men vi ska titta närmare på deras underlag. Den allmänna bedömningen är att det är samma gynnsamma förhållanden som i fjol, det är låga räntor, inga större kostnadsökningar och låg inflation, säger Håkan Dahlgren på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping
Pengar i en portmonnä.
Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”

Så mycket vill de höja hyran

Nyheter Etthundrasju kommunala bostadsbolag har än så länge lämnat in sina yrkanden till Hyresgästföreningen om nästa års hyror. I snitt vill de höja hyrorna med 2,6 procent.​
Kraven har duggat tätt den senaste tiden hos Hyresgästföreningens förhandlare. Med en knapp månad kvar på året, har en tredjedel av de kommunala bostadsbolagen lämnat in sina yrkanden för nästa års hyreshöjningar.
I snitt vill bolagen höja hyrorna med 2,6 procent. Mest vill Munkforsbyggen i Värmland höja, sex procent.
De kommunala bostadsbolagens hyror är vägledande för de privata värdarna och de årliga höjningarna får därför effekt för samtliga hyresgäster i en kommun.
Av de 107 yrkanden som kommit in till föreningen har 18 resulterat i uppgörelser.
 
För två av bolagen har förhandlingarna lett till hyreshöjningar, Gotlandshem och Staffanstorpshus, medan hyresgästerna i Ale kommun kan se fram emot en hyressänkning på strax över en procent.
Övriga femton uppgörelser har resulterat i oförändrade hyror, främst beroende på den låga räntan.
Än så länge är det bara en förhandling som har strandat och det gäller hyrorna i Norrköping. Hyrorna ska nu sättas av den partsammansatta hyreskommittén.
 

Annons
Annons
Läs också Studenterna årets vinnare? Här är landets hittills lägsta hyreshöjning Hyreshöjningen klar hos Salabostäder – för tre år framåt: ”Viktigt att få en nedåtgående trend” Här har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrorna Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.