Så mycket vill de höja hyran
Kommunägda Hyresbostäder vill höja hyrorna med 1,73 procent från den 1 januari. För en trerummare på 72 kvadratmeter skulle det innebära ett hyrespåslag på 107 kronor i månaden. Yrkandet ligger något högre än vid förra förhandlingen då bolaget begärde 1,56 procent.
– Det handlar om att vi vill ta höjd för generella kostnadsökningar och att vi vill göra en riktad satsning på underhåll, där vi vill vara mer proaktiva och sätta in åtgärder i ett tidigare skede, säger Jonathan Karlsson, förhandlare på Hyresbostäder.
Det nya yrkandet kommer bara fyra månader efter att den senaste hyreshöjningen blev klar. Först den 1 juli i år blev det klart att hyrorna fick höjas med 1,2 procent med en retroaktiv höjning under oktober, november och december.
– Jag kan förstå att man tycker att det är konstigt med en ny höjning nu, men det beror på att den förra hyresförhandlingen blev så utdragen. Det är något vi inte vill ska ske igen. Vi ska hitta former för ett bättre förhandlingsklimat nu, säger Jonathan Karlsson.
Både Hyresgästföreningen och Hyresbostäder säger sig vilja undvika konflikterna som präglade förra förhandlingen, då det tog nio månader att sätta den nya hyresnivån. En ny åtgärd är att förhandlingarna ska flyttas till hyresmarknadskommitéen om parterna inte är överens efter tre månader.
– Ingen vill ha det som det har varit, utan alla har en ambiton om att hitta en bra lösning, säger Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Förhandlingarna har precis inletts. Får Hyresbostäder genom sitt krav skulle det ge bolaget ett tillskott på cirka 11 miljoner kronor. Men Hyresgästföreningen tycker det är för mycket.
– Rent allmänt så är nivån för hög, men vi ska titta närmare på deras underlag. Den allmänna bedömningen är att det är samma gynnsamma förhållanden som i fjol, det är låga räntor, inga större kostnadsökningar och låg inflation, säger Håkan Dahlgren på Hyresgästföreningen.