Annons

Så mycket vill de höja hyrorna

Söderköping Från årsskiftet vill kommunägda Ramunderstaden höja hyrorna med 2,28 procent. Men Hyresgästföreningen anser att det är alldeles för mycket.
Foto: Jakob Kindesjö
Ramunderstaden hyr ut drygt 800 lägenheter i Söderköpings kommun.

Hyresförhandlingarna mellan Ramunderstaden och Hyregästföreningen inleds nu under veckan. Från den 1 januari vill det kommunala bostadsbolaget i Söderköping höja hyrorna med 2,28 procent.

Det är ett högre yrkande jämfört med förhandligen för 2016 års hyror då bolaget begärde en höjning med 1,8 procent. Förhandlingen slutade med en hyreshöjning på 0,79 procent. Men för 2017 vill Ramunderstaden öka hyresintäkterna ytterligare.

Läs ocksåSå höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll”

– Det är planerade underhållsinsatser, avskrivningar för nyproduktion, ökade kostnader för fjärrvärme och administration, förklarar Thomas Angström, vd för Ramunderstaden.

Årskiftet ligger bara några veckor bort. Kommer ni bli klara med hyrorna i tid?

Annons

– Det beror på hur samarbetsvilliga Hyresgästföreningen är, säger Thomas Angström.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.

Men Hyresgästföreningen anser att bolaget har dragit igång förhandligen försent för att bli klar till årsskiftet. Den begärda hyreshöjningen anses också vara alldeles för hög.

Enligt föreningens beräkning skulle en höjning med 2,28 procent innebära ett hyrespåslag på 125 kronor i månaden för en genomsnittlig tvårumslägenhet.

Annons

– Tittar man på vad ägarna sagt om vinsterna i företaget så är det ett högt yrkande, säger Linda Ljung, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Det Hyresgästföreningen refererar till är att ägarna, Söderköpings kommun, under hösten har reagerat på Ramunderstadens resultat. För 2016 beräknas bolaget redovisa en avkastning på 4,82 procent, vilket är cirka 1 procent eller 6 miljoner kronor mer i vinst än vad ägarna kräver.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nybygget som blev ett fuskbygge
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.