Annons

Så mycket vill värdar i Stockholm höja hyran 2025 – hela listan

Stockholm Årets hyresförhandlingar har startat tidigt med krav på rejäla hyreshöjningar. Hittills har Fastighetsägarna bland annat krävt höjningar med 14,90 procent i Södertälje och 15,20 procent i Stockholm. Kommunala Gotlandshem kräver en höjning med 16,4 procent. Hem & Hyra uppdaterar listan löpande – se om din värd finns med.
Hus, pengar och en röd stigande pil.
Foto: Getty
Hyresvärdarna kräver att få höja hyran med skyhöga 14 procent i flera stockholmskommuner.

Den som inte trodde det kunde bli värre får tänka om. Förra året krävde Fastighetsägarna Stockholm att privatvärdar skulle få höja hyran med cirka 12 procent i Stockholm stad, men förhandlingarna strandade och fick avgöras av en skiljeman.

När hyresförhandlingarna startade rekordtidigt i somras krävde Fastighetsägarna Stockholm att hyran ska höjas med uppemot 15,4 procent från första januari 2025. Kravet gällde cirka 60 000 hyresgäster i Stockholm och på Gotland.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Som jämförelse slutade Fastighetsägarnas krav på en höjning med 12 procent för 2024 med att en oberoende skiljeman beslutade att hyran i Stockholm skulle höjas med 5,8 procent från första april 2024.

Annons

I september kom det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem kom med ett yrkande på 16,4 procent. Samtidigt har privatvärdarna i Norrtälje sänkt sitt ursprungliga krav på en höjning med 14 procent till 12 procent.

Om parterna inte kommer överens kan de begära medling. Om medlingen inte hjälper strandar förhandlingen. I så fall kan parterna skicka avgörandet vidare, antingen till Hyresmarknadskommittén för hyror hos kommunala värdar eller till en särskild skiljeman som avgör hyror hos privata fastighetsägare.

Annons
Läs ocksåFamiljebostäder och Stockholmshem höjer hyran med 4,69 procent i snitt – tvåårig överenskommelse

Läs också Lägre räntor och inflation – därför kommer hyreshöjningen ändå bli rekordstor Hundratusentals hyror redan klara – kolla om din höjning är med på listan Strid om hyrorna i Norrtälje – Fastighetsägarna vill höja med tolv procent medan Hyresgästföreningen kontrar med nollbud Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.