Så påverkar Coronasmittan Hyresgästföreningen i dagsläget
Hyresgästföreningen uppger att organisationen följer Folkhälsomyndighetens råd om att inte samla mer än max 500 personer. Men Gunilla Gahnström, boendeutvecklare i Luleå vid Hyresgästföreningen i Norrland, funderar ändå på att ställa in en utbildning som skulle äga rum i nästa månadsskifte i Piteå, Luleå och i Skellefteå.
– Vi planerar att ha en information och utbildning om trygghetsskapande åtgärder i bostadsområden. Det handlar om våldsprevention för att minska våldet i samhället och vad jag som enskild person kan göra.
Hyresgästföreningen Norrland är arrangör tillsammans med Borås folkhögskola och har bjudit in sina medlemmar, men också andra möjliga samverkanspartners som polis, länsstyrelse, socialtjänst och bostadsbolag.
Men den uppblossande Coronasmittan kan omöjliggöra arrangemanget, även om det inte skulle komma så många som 500 deltagare.
– Våra tänkta samarbetspartners har dragit sig ur och polisen har ställt frågan om vi verkligen ska göra det här.
I två månader har de arbetat med förberedelserna.
– Det blir en osäkerhet hos alla. Just nu lutar det mest åt att vi kommer att ställa in det, eftersom folk kanske ändå inte kommer. Om två veckor kan ju dessutom allt ha hunnit förändras.
Hon tänker att de som vill komma måste ta ett eget ansvar och inte dyka upp om de känner sig snuviga eller förkylda. Samtidigt känns det onödigt att lägga ner en massa tid, pengar och resurser när det kanske ändå inte kommer några.
– Det är jättejobbigt. Men bara vi kommer fram till ett beslut om hur vi ska göra så skulle det kännas bra.
Hyresgästföreningens Nina Hedlund, chef för region Mitt, har fått förbundschefen Jonas Nygrens uppdrag att formatera en nationell grupp med ansvar att följa läget löpande kring utbredningen av Coronaviruset och att förbereda organisationen för ett eventuellt större utbrott. Just nu rekommenderar de inte att ställa in arrangemang som medlemsmöten eller årsmöten med färre än 500 deltagare.
– Däremot bevakar vi utvecklingen och uppdaterar denna information om nya beslut fattas, säger Nina Hedlund.
Medarbetare som har besökt något av riskområdena i världen uppmanas att stanna hemma i 14 dagar och ta kontakt med sin arbetsgivare innan de återgår till jobbet.
– Annars bedrivs vår verksamhet som vanligt för närvarande, men vi kommer att genomföra så många möten som möjligt via Skype, video eller telefon.
I övrigt gäller Folkhälsomyndighetens råd om försiktighetsåtgärder, det vill säga att stanna hemma vid förkylningssymtom, tvätta händerna ofta, inte ta i ögonen och ansikte, att undvika att ta i hand och att nysa och hosta i armvecket.
– Vi vill att man visar hänsyn till riskgrupperna, säger Nina Hedlund.