Förhandling pågår: Så påverkas din hyra av coronapandemin
Hur kommer corona att påverka min hyra?
Varje år förhandlas hyrorna på nytt och 2021 blir inget undantag. Hyresgästföreningen har visserligen ställt frågan om det är ”rätt läge att höja hyrorna just nu?” Lokalt har också Hyresgästföreningen begärt frysta hyror på vissa håll. Några exempel är Stockholm och Göteborg.
Men hyresvärdarna har inte haft samma inställning. Branschorganisationen Fastighetsägarna har yrkat på att det behövs en hyreshöjning på 2,5 procent och Sveriges allmännytta, som samlar de kommunala bostadsbolagen, har sagt att lokala förutsättningar måste få stor betydelse.
Hur har det sett ut tidigare år?
I våras landade den genomsnittliga hyreshöjningen på 1,9 procent. Då hade Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta yrkat på 3,5 respektive 2,5 procent. 2019 blev hyreshöjningen också 1,9 procent och de tre föregående åren var den betydligt lägre.
Diagram. Hyresförändringen i procent, 2011-2020
Källa: SCB.
Utifrån den statistiken är det inte sannolikt att det blir några nollhyror. Den genomsnittliga hyreshöjningen har däremot hamnat en bit under det hyresvärdarna yrkat på.
Hur går årets förhandling?
Minst en större hyresförhandling har redan avslutats. I Malmö är förhandlingarna mellan kommunala MKB och Hyresgästföreningen klara och hyreshöjningen, som är bestämd för två år, landar på 0,75 procent 2021 och 1,25 procent 2022. (För 2020 blev höjningen 1,85 procent.)
I Stockholm har Hyresgästföreningen vädjat till allmännyttan och privata värdar att stoppa hyreshöjningar 2021 och i Göteborg har Hyresgästföreningen krävt frysta hyror. Men i Göteborg vill de fyra kommunala bostadsbolagen höja hyrorna med 2,2 procent. I Stockholm har Fastighetsägarna gått ut med siffran 2,9 procent.
Finns det en risk att förhandlingarna blir försenade?
Tidigare har det låtit som att förhandlingarna ska löpa på enligt plan. Det är fortfarande målsättningen men Hyresgästföreningens biträdande förbundschef Erik Elmgren säger nu att det skulle kunna bli en längre process i år.
– Det är lite för tidigt att säga men jag kan konstatera att vi på vissa håll står väldigt långt ifrån varandra. Jag tycker inte att värdarna ska begära tre-fyra procent och det kommer vi aldrig att acceptera. Vi vill se en extrem återhållsamhet från fastighetsägarna. Utifrån pandemin som råder där folk förlorat sina jobb så kan medicinen inte vara höjda hyror. I år kan nog bli ett år som drar ut lite på tiden och då får det bli så, säger han.
Målsättningen är dock att så många hyresgäster som möjligt ska slippa retroaktiva hyreshöjningar.
Finns det en möjlighet till sänkta hyror?
Det finns enskilda exempel på hyresvärdar som tillfälligt sänkt hyran under corona och en hyresvärd har alltid den möjligheten. Det är dock inget som sker inom ramen för förhandlingssystemet. Den som är i behov av en hyreslättnad kan han en dialog om det med sin hyresvärd, säger Erik Elmgren.
– Det kan vara jobbigt som enskild hyresgäst att göra det, men det är något som vi hjälper våra medlemmar med.
Finns det några lättnader som hjälper mig som hyresgäst?
Bostadsbidraget har tillfälligt höjts för de barnfamiljer som redan har rätt till bostadsbidrag. Höjningen motsvarar 25 procent av det belopp man fått sedan tidigare och det är upp till 1 325 kronor per månad i tillägg, enligt Försäkringskassan. Tillägget är automatiskt.
Hyresgästföreningen driver frågan om en statlig ”hyresfond”, där en summa pengar ska märkas av för att hjälpa de som har svårt att betala hyran. Ett liknande upplägg har utformats för lokalhyresgäster sedan tidigare men än så länge finns ingen sådan lösning för vanliga hyresgäster.