Annons

Så påverkas ditt hyreshus av nedsläckningen av 3G-nätet

Nyheter Nödtelefoner i hissar, porttelefoner och larm – det är några av de funktioner som behöver uppdateras när 3G- och 2G-nätet avvecklas i hela landet. Frågan är om hyresvärdarna kommer att hinna i tid.
Grafik som visar ett femvåningshus där en del av huset är i genomskärning. Röda bollar med siffror och röda skyltar markerar ut 1. Nödtelefoner i hissar. 2. Larm och brandlarm. 3. Temperaturgivare. 4. Porttelefoner. Avvecklingen av 3G-nätet och 2G-nätet påverkar flera olika funktioner i hyreshus. Kommer alla fastighetsägare hinna uppdatera tekniken i tid?
De här funktionerna kan behöva uppdateras, om de kräver de äldre mobilnäten 3G eller 2G. I vissa hus behöver fastighetsägaren göra flera åtgärder, i andra inga alls. Temperaturgivare mäter hur varmt det är i lägenheterna.

2G och 3G är något vi mest förknippar med våra mobiltelefoner, men visste du att mobilnäten också används av flera vanliga funktioner i hyreshus?

På vissa håll har porttelefoner redan börjat strula på grund av teknikskiftet. Det beror på att moderna mobiltelefoner ofta är förinställda på att välja 4G eller 5G om det finns, och hos till exempel Mimer i Västerås skickar vissa äldre porttelefoner analoga signaler, vilket de nya näten inte klarar av. Därför har Mimer gått ut med information om hur man som hyresgäst själv ändrar inställningarna i sin mobil så att den funkar ihop med porttelefonen, till dess att alla porttelefoner har bytts ut eller uppdaterats för att gå på 4G/5G.

Läs ocksåLarmade om att hissen stannat – kan tvingas betala 80 000 kronorKvinna som öppnar hissdörr

Avvecklingen av 3G-nätet ska vara klar nästa år

Som hyresgäst är det inte meningen att man ska behöva märka av avvecklingen av 3G-nätet och 2G-nätet så mycket, men i vissa fall kan man till exempel behöva lära sig ett nytt porttelefonsystem. Nästan alla mobiltelefoner idag är anpassade efter 4G och/eller 5G, eftersom 4G började byggas ut redan 2009, men har man en gammal mobil kan det hända att man behöver skaffa en ny.

Avvecklingen av 3G-nätet har redan påbörjats och beräknas vara helt klar i slutet av 2024. 2G-nätet, som bland annat används till olika funktioner inom industrin, ska enligt planen stängas ner i slutet av året därpå. Därför måste alla system som kräver något av de två mobilnäten nu bytas ut eller uppdateras till de nyare näten 4G och 5G.

– Det är ganska många sim-kort och ganska mycket teknik som behöver bytas ut bland alla fastighetsägare. Vi informerar, men hur fastighetsägarna ligger till i sina planer är svårt att veta. Frågan är om saker kommer sluta funka 2025? säger Carl Ståhle, digitaliseringsexpert på branschorganisationen Sveriges allmännytta.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Risk för komponentbrist

Han är mest oroad för att mindre fastighetsägare kommer på för sent att det är dags att börja uppdatera nödtelefoner, porttelefoner och andra funktioner som använder de äldre mobilnäten.

Annons

– När de väl bestämmer sig är det inte ett stort renoveringsprojekt. Så man tänker kanske att det här är inte superakut. Jag är rädd att när alla de små fastighetsägarna kommer i gång finns det risk för komponentbrist eller att det inte finns tillräcklig personal för att utföra jobbet, säger han.

Carl Ståhle tror dock att sannolikheten för strul i samband med avvecklingen av 3G-nätet och 2G-nätet är allra störst hos mindre bostadsrättsföreningar som har boende i styrelsen och förvaltar sina egna fastigheter.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

 

Halvkroppsporträttfoto på Carl Ståhle, digitaliseringsexpert på Sveriges allmännytta, i mörk tröja och vit skjortkrage mot en suddig bakgrund i kontorsmiljö. Avvecklingen av 3G-nätet och 2G-nätet kostar miljonbelopp för stora fastighetsägare, medan risken för mindre är att man kommer igång med uppdateringarna för sent.
Carl Ståhle, digitaliseringsexpert på Sveriges allmännytta, tror att det finns risk för komponentbrist och brist på arbetskraft om många små fastighetsägare kommer på samtidigt att de måste göra åtgärder i samband med avvecklingen av 3G- och 2G-nätet.

Hissar kan få körförbud efter avvecklingen av 3G- och 2G-nätet

Om nödtelefoner inte uppdateras i tid kommer hissarna att få körförbud vid den årliga besiktningen – ifall inte problemet upptäcks tidigare till exempel för att någon trycker på larmknappen och märker att den inte fungerar.

– Det förekommer redan idag att hissar körs utan fungerande nödtelefon. Det är framför allt små fastighetsägare som ibland inte riktigt har koll på vem som har betalat abonnemanget och om det fortfarande fungerar. Vid något tillfälle var det några som hade använt kontantkort till nödtelefonen, och sen hade de inte fyllt på det, säger Carl Ståhle.

Annons

Moderna flerfamiljshus har ett lagstadgat krav på hiss om det är mer än två våningar, men det finns många trevåningshus från miljonprogramsåren som fortfarande saknar hiss. Totalt finns det ungefär 2,7 miljoner lägenheter i flerfamiljshus med tre eller fler lägenheter i Sverige – hyresrätter och bostadsrätter.

– Jag har inte räknat på det här, men jag skulle gissa att det säkert är hälften av hyresbeståndet som har hiss. Om vi bara tar allmännyttan, så handlar det i så fall om 500000 lägenheter som berörs. Det är ganska mycket teknik som ska bytas ut på ganska kort tid, säger Carl Ståhle.

Närbild på en porttelefon på en ljusbrun trävägg intill en port med en glasruta där grönska och asfalt speglar sig. Avvecklingen av 3G-nätet och 2G-nätet påverkar bland annat en mängd porttelefoner som kopplar till mobiltelefoner.
Mängder av porttelefoner behöver bytas ut eller uppgraderas, då de kräver 2G eller 3G.

Avvecklingen av 3G- och 2G-nätet kostar miljoner

Det är fastighetsägarnas ansvar att se till att byta ut och anpassa sina system till 4G/5G i tid – och för de stora hyresvärdarna kan det handla om miljonbelopp i kostnader för teknikskiftet. Pengar som kommit in via hyrorna och annars hade kunnat användas till annat.

Fakta: Därför byts mobilnäten ut
  • ”G” står för generation. 2G lanserades 1991 och 5G år 2020.
  • 4G och 5G är två olika tekniker, med olika egenskaper, som klarar högre data­­hastig­heter och har högre kapa­citet att hantera många använ­dare samtidigt än 2G/3G. Enligt operatörerna får samtal bättre ljudkvalitet med 4G än 2G/3G.
  • Mobiltelefoner kommunicerar med hjälp av radiovågor i olika frekvenser (svängnings­hastigheter). När 2G- och 3G-nätet släcks blir fler frekvens­band lediga till 4G och 5G.
  • Låga frekvensband ger större täck­­nings­område och tränger igenom byggnader bättre, höga frekvensband ger högre hastig­heter och kapacitet.
    Källa: PTS.se
Fakta: Fastighetsägarnas ansvar att allt funkar
  • Det är fastighetsägarnas ansvar att se till att allt i deras hyreshus fungerar som det ska även när 2G- och 3G-nätet har avvecklats.
  • Mobiloperatörerna har ansvar för själva avvecklingen av sina nät. Det är de som kommunicerar kring när olika delar av näten släcks ner.
  • Post- och telestyrelsen (PTS) har ansvar för att hålla koll på hur avvecklingen flyter på och informera om teknikskiftet. Om myndigheten ser behov av åtgärder ska de lämna förslag till regeringen. PTS har ett regeringsuppdrag att främja god mobiltäckning och tillgång till telefon och internet i hela landet.
Läs också Deras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.