Så rundar Annie bostadskön – söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”
Det finns gott om siffror som kan användas för att beskriva bostadsmarknaden i Malmö. 5 000 unga vuxna i staden kan inte flytta hemifrån. 23 000 personer står registrerade hos Boplats Syd och vill ha lägenhet. 2 000 personer klassas som hemlösa. Samtidigt säger de inte speciellt mycket om hur det faktiskt är att jaga bostad.
Hyresvärdarnas krav kan vara höga och köerna långa, vilket Hem & Hyra har berättat om. Men för vissa som söker boende i Malmö spelar detta inte så stor roll och alla vänder sig heller inte till den regionala förmedlingen Boplats Syd eller har siktet satt på ett eget förstahandskontrakt.
27-åriga Annie Dahlberg jagar boende på marknaden som finns inuti marknaden. Hon letar andrahands- eller inneboendekontrakt och främst på nätet.
– Jag står inte i någon bostadskö och har aldrig gjort det. Jag tänker att det löser sig ändå och det har det gjort hittills för mig. Det har gått väldigt bra alla gånger, säger hon.
Maxkostnad, hundvänligt och stora fönster
Utbudet av lägenheter på andrahandsmarknaden är också större än efterfrågan, det visar statistik från Blocket bostad. Annie Dahlberg har rötterna i Vetlanda och kom till Malmö i höstas och för henne är inte förstahandskontrakt prio ett. Hon är osäker på hur länge hon blir kvar i staden och vill inte binda sig. Några dagar efter att vi träffar henne ska hon flytta in som inneboende hos en tjej vid Pildammsparken i centrala delarna av staden.
– Jag hittade det via Facebook och skriver kontrakt i helgen. Det känns som att det här kommer bli väldigt bra, säger hon.
Annie Dahlberg har en begränsad ekonomi. Hon studerar och arbetar extra på helgerna och är skeptisk till många av de stora värdarnas inkomstkrav, ibland så mycket som tre gånger hyran.
– Att ställa så höga krav känns helt orimligt för mig. Man kan ju ändå få ekonomin att gå ihop genom till exempel besparingar eller investeringar, säger hon.
Hon berättar om hur hennes egen kravlista ser ut.
– Totalkostnaden får vara max 6 000 kronor. Jag måste kunna ha hund. Nu bor jag inte så centralt men jag hade gärna velat göra det och mest för att det blir enklare när man söker jobb. Längst ner på min lista – stora fönster. Det kan kännas lite trångt annars, säger hon.
Läs mer: Här är allt du behöver veta om uthyrning i andra hand
Men även om hon inte ställs direkt inför fastighetsägarnas tuffa krav så har bostadsjakten ändå påverkat henne.
– Det är väldigt stressigt. Under de två och en halv veckor som jag letat nu har jag hunnit träffa tio personer som vill hyra ut i andra hand eller ha inneboende. Det kan kännas lite mörkt.
Udda krav för den som är inneboende
Ibland uppstår knepiga situationer. Vissa som hon varit i kontakt med har inte velat att den som flyttar in ska folkbokföra sig på adressen.
– Många vill inte skriva kontrakt och det ska vara väldigt hysch-hysch att man bor där, säger Annie Dahlberg.
Hon berättar om höga depositioner och andra mer udda krav från andrahands- och inneboendevärdar. En man ville ha 500 kronor extra betalt varje gång en kompis sov över i lägenheten.
– Det var mycket som jag ifrågasatte där och till slut slutade jag att svara för allt kändes allt för orimligt, säger hon.
En kvinna, som erbjöd inneboende i ett rum, stod inte själv på förstahandskontraktet visade det sig.
– Jag tänkte att hon inte riktigt visste vad som gällde. Om man hyr ett rum hos någon som själv hyr i andra hand så känns det inte som att man har så många rättigheter. Men jag förstår att vissa kanske är så desperata att de hade tagit erbjudandet. Det var inte ett alternativ för mig och det kändes som jag hade kunnat bli utslängd när som helst.
Flera av Malmös stora värdar ställer höga krav på blivande hyresgäster. Det gäller både typen av inkomst och storleken på den. Och den som är satt i skuld är i många fall helt stoppad från att få skriva ett hyreskontrakt för en lägenhet. Det visar Hem & Hyras genomgång av kraven som ställs från Malmös nio största hyresvärdar.
Läs mer här:
Värdarnas hårda krav – tufft för den som vill bo i Malmö
Hyresvärden som går mot strömmen – här är det lättare att få lägenhet
Boplats syd är ett bolag som ägs av Malmö stad. Bostadsförmedlingen förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av kommuner i Skåne samt en rad privata fastighetsägare. För 300 kronor per år kan vem som helst ställa sig i kö och under 2023 förmedlades drygt 10 000 lägenheter.
Tanken är att den som står bäst placerad i kön, med längst kötid, ska hamna längst fram. Utöver detta kan fastighetsägarna ställa andra typer av krav på de sökande. Bolagen som lämnar lägenheter till Boplats Syd kan även förmedla lägenheter i egna och slutna köer som är uppbyggda på andra sätt.