Så ska fler flytta oftare
Rörlighet är Fastighetsägarnas tema för årets Almedalsvecka. Det handlar inte bara om att privatvärdarnas organisation ordnar yoga för morgonpigga seminariebesökare som känner ett behov av att sträcka på kroppen inför dagens sittningar.
Det handlar också om, eller kanske framför allt, om att Fastighetsägarna vill att hyresgäster ska flytta oftare. Mer bärande av soffor och sängar upp och ner för trappor, sätta upp och ta ner tavlor, och annat som det innebär att byta bostad, med andra ord.
En rapport som WSP tagit fram på uppdrag av Fastighetsägarna visar att en hyressättningsreform som syftar till mer marknadsmässig hyressättning är en av lösningarna för att få upp rörligheten.
Robert Hannah och Nooshi Dadgostar, bostadspolitiska talespersoner för Liberalerna respektive Vänsterpartiet är två av dem som står längst från varandra i frågan om en friare hyressättning ska införas, till en början i de nyproducerade hyreslägenheterna.
Efter den för bostadsseminarium i Almedalen snudd på standardiserade inledningen om varför de bostadspolitiska samtalen brakade samman, vems fel det var och vilka konsekvenser det får, så drabbade antagonisterna samman.
Robert Hannah var arg på att regeringen lämnat över hyressättningen till hyresmarknadens parter och att frågan inte fanns med i de bostadspolitiska samtalen.
– Allt talar för marknadshyror. Den bedömningen gör de allra flesta både i Sverige och utomlands, sa Robert Hannah.
Nooshi Dadgostar menade att vi i stället för att införa marknadshyror måste få ner kostnaderna för att bygga. Rörligheten är viktig men det finns en övertro på att fler flyttar löser bostadsbristen. Dessutom tycks skattefrågor inte spela så stor roll, eftersom rörligheten sett likadan ut i ungefär 15 år, trots förändrade skatter, enligt Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson.
Robert Hannah menade att skatter och ekonomiska förutsättningar visst har betydelse. Med fri hyressättning kan en till Sverige nyinflyttad indisk ingenjör få en hyresrätt, menade han.
– Klart att det är problem att få en hyresrätt när ni ombildad två tredjedelar till bostadsrätter, kontrade Nooshi Dadgostar och hänvisade till de massiva ombildningarna som skett i framför allt Stockholms innerstad.
Caroline Szyber (KD) som är ordförande i civilutskottet fick stå ensam på podiet. Varken Alliansens eller regeringens förslag är tillräckliga för att lösa bostadskrisen, enligt Caroline Szyber. Hon menar att just nu måste bostadspolitiken få kosta för staten, utan att precisera vart pengarna ska gå. Hon vill pröva marknadshyror i nyproduktion och menar att det inte att en fråga som hyresmarknadens parter kan lösa. Caroline Szyber skickade också med ett budskap från civilutskottets möte med byggbranschen tidigare under dagen.
– Byggföretagen var tydliga med att de inte kommer att kunna bygga för de 15 procent av befolkningen som har svagast ekonomi.
Caroline Szyber hoppas på en nystart för bostadssamtalen till hösten.
Kanske kan lite sommarledighet gjuta olja på vågorna och öka på kompromissviljan.