Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”
Det är måndag eftermiddag och sista lektionen på Sjöboskolan i Borås är slut. Ändå hänger ett gäng ungdomar på låset för att få komma in i Sjöbohallen.
– I dag kör vi pingis för alla åldrar fram till klockan fem. Vi vet inte i förväg hur många som kommer. Men det brukar vara många, säger Linnéa Larsson.
Hon låser upp och ungdomarna väller in. Linnea är samordnare för satsningen Skolan som arena och aktiviteterna som erbjuds områdets unga varje vardagseftermiddag samt på skolloven.
– Med skolan som nav och stöd av bland annat föreningar, bostadsbolag och bibliotek skapar vi aktiviteter när skoldagen är slut, säger Linnéa.
Att detta sker just här beror på att delar av Sjöbo präglas av hög socioekonomisk utsatthet, med låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet. Ett av skälen till det är att 53 procent av de drygt 1 000 som bor här har utländsk bakgrund och fortfarande är på väg in i samhället.
Vill inte hamna på polisens lista
– Vi har utmaningar. Men till skillnad från Hässleholmen och Norrby så är Sjöbo inte med på polisens lista över utsatta områden. För att inte hamna där jobbar vi förebyggande. Vi tar reda på vilka behov som finns och vad barnen vill göra. Och med skolan som utgångspunkt trampar upp stigar till föreningslivet, säger Linnéa Larsson.
För det är inte bara utbildningsnivån som är låg på Sjöbo. Även föreningsanslutningen och andelen unga som idrottar är låg. Enligt Riksidrottsförbundet är endast 14 av 100 unga i åldern 7 till 25 år på Sjöbo med i någon idrottsförening. Det kan jämföras med Borås mest idrottsaktiva område, Fristad, där 64 av 100 unga idrottar.
– Vi vill vända trenden och göra Sjöbo till en idrottsstark stadsdel och ser Skolan som arena en bra ingång, säger Agneta Johansson, projektledare för lokala projekt RF-SISU Västra Götaland, som ingår i samarbetet.
– Här får barnen ingå i ett tryggt och bra sammanhang med unga ledare som goda förebilder. Om det sedan leder till att de hittar en sport de vill utöva i en förening så är det ett stort plus.
I Sjöbohallen är pingisborden utrullade och näten satta på plats. Runt några av borden spelas det rundpingis. Vid ett annat har 8-åringarna Jac Daher och Sam Sejdi dragit i gång en match. På frågan om vad som är roligast med pingis svarar Jac direkt:
– Att bomba! och visar med en smash hur det går till.
Jac har testat att spela pingis förut och funderar nu på att börja igen. Och det passar ju bra för idrottsföreningen Borås GIF, som håller i passen i Sjöbohallen, funderar nu på att starta en pingissektion.
– Det är ju vårt mål med den här satsningen. Att komma hit till Sjöbohallen låta barnen prova på en idrott på deras villkor och deras hemmaplan. Och sen, om de blir intresserade, lotsa dem vidare in i föreningsvärlden, Mattias Gabro från Borås GIF.
”Bostadsbolagen kan området”
Även fastighetsägarna Bostäder i Borås och Victoriahem, med 711 respektive 223 hyresrätter på Sjöbo, är med och bidrar.
– Vi ser det här som bosocialt arbete. Och vid sidan av kundfokus och upprustning är det ett av de ben som vår verksamhet vilar på. När de unga på Sjöbo får en meningsfull fritid blir hela området en tryggare och trevligare plats att bo på, säger Therese Riise, områdeschef på Victoriahem.
Och bostadsbolagen är viktiga i sammanhanget.
– De känner till området, har kontaktvägar till de boende och kan gå in ekonomiskt och stötta när det behövs. Det är just den sortens samverkanspartner som vi behöver, säger Linnéa Larsson.
Skolan som arena är en del av initiativet Socialt hållbart Borås, vilket kan beskrivas som kommunens långsiktiga arbete för att skapa mer jämlika livsvillkor och bättre hälsa för Borås invånare. Och nu lutar det åt att satsningen ska gå på export.
– Andra stadsdelar är intresserade av arbetssättet och vill veta mer. Just det här, att använda skolan som ett nav för bra aktiviteter efter skoltid, är det fler som vill testa, säger Linnéa Larsson.
Cirkus och graffiti
Det är inte bara pingis som spelas i Sjöbohallen om eftermiddagarna. Andra dagar fylls hallen av mellan 40 och 50 unga som spelar fotboll, dansar eller går på cirkusskola.
– Just i dag har vi även graffitimålning för dom som vill testa på det i en sal nere i skolan, säger Linnéa.
Det är Joel Hjort, graffitikonstnär och fritidsledare från Fritsla, som håller i passet. Artemis Norozi och Amina Seydi från klass 2A är två av deltagarna.
– Jag gillar att rita och måla och brukar göra det hemma också. Vi målar våra motiv på papper nu. Men sen tror jag att vi ska få måla på en riktig vägg. Och då ska vi använda sprayburkar, säger Artemis och visar upp en färgsprakande teckning.
– Det stämmer. På Magasinsgatan 8 i Borås finns det sedan fem år tillbaka en öppen vägg där alla, både professionella och nybörjare, kan måla graffiti. Den är över 100 meter lång och förändras ständigt med nya motiv. Eventuellt åker vi dit med det här gänget längre fram, säger Joel Hjort.
LÄS ÄVEN:
, om hur en skola Lövgärdet i Göteborg jobbar på liknande sätt.39,6 procent av Sveriges unga är aktiva i en idrottsförening. Men skillnaden mellan olika bostadsområden är stor. I välbärgade områden idrottar fler än hälften av de unga. I resurssvaga färre än vart fjärde.
Så här många åldrarna 7-25 år idrottar i olika områden i region BohusÄlvsborg-Skaraborgs största kommuner:
Borås
Sjöbo-Johannelund, 14 procent
Hässleholmen väst, 22 procent
Norrby, 21 procent
Fristad-Asklanda, 62 procent
Skövde
Ryds centrum, 15 procent
Skultorp-Skultorpsbygden, 56 procent
Trollhättan
Kronogårds Torg-Frälsegården, 18 procent
Halvorstorp, 65 procent
Uddevalla
Tureborg-Stenbacken, 16 procent
Norra Dalaberg-Norra Hovhult, 19 procent
Herrestad-Sunningen-Utby, 56 procent
Källa: Riksidrottsförbundet. Statistik över LOK-stöd, aktivitetsstöd till idrottsföreningar för barn- och ungdomsverksamhet.