Annons

Så ska trenden vändas – Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda

Karlskrona Två procent av förtroendevalda i region Sydost är under 30 år. För få, menar Inger Borg som är ordförande för Hyresgästföreningen i region Sydost.
Inger Borg, regionordförande Sydost.
Foto: Tindra Englund
Inger Borg regionordförande för Hyresgästföreningen i Sydost, ser ett behov av att få in fler unga.

Antalet unga vuxna som blir förtroendevalda i Hyresgästföreningen har minskat. Bara 19 av 789 förtroendevalda är under 30 år i regionsydost. För fem år sedan fanns det 951 förtroendevalda varav 31  var unga.

Det är en minskning både i antal och procentuellt sett. Hyresgästföreningen försöker arbeta för att få in fler unga och vända trenden menar Inger Borg, som är ordförande för Hyresgästföreningen i region Sydost.

Läs ocksåRekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjningAlingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– I regionen har vi försökt olika satsningar, men om jag ska vara riktig ärlig tror jag inte vi vet vad vi ska göra. Ibland tenderar vi att sätta ihop ett verktyg och program och säger ”varsågod, nu kan ni engagera er”.

– Jag tycker man bör vända på det, man bör säga till dem ” vad behöver ni ifrån oss för att engagera er i en så viktig fråga som bostaden”.

Tycker du det är ett problem med att ni har så få unga förtroendevalda?

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

– Det tycker jag absolut. Det är nytänk som behövs på alla fronter för att kunna säga att vi är representativa.

Skapa rätt förutsättningar

Kristin Westlund, ung förtroendevald i Karlskrona, säger i en intervju med Hem & Hyra att hon upplever det som stundtals trögt och byråkratiskt för att få till förändringar i föreningen. Inger Borg tror att hon delvis har rätt.

Annons

– I vissa lägen är det byråkratin vi har att luta oss mot för att inte behöva uppfinna hjulet gång på gång. Men vi måste vara mer flexibla i hur man kan engagera sig. Nu har vi ett beslut från riksstämman som säger att det ska finnas möjlighet att engagera sig utifrån flera förutsättningar. Det öppnar upp för fler arbetssätt, säger hon.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Efter stämmans beslut ska man kunna starta enfrågegrupper. Så fort någon anmäler ett problem eller utvecklingsmöjlighet ska de kunna få hjälp på vägen.

Men Inger Borg ser också ett behov av att göra det lättare för småbarnsföräldrar att delta. Inte minst är det viktigt att hitta vilken fråga medlemmarna tycker är tillräckligt viktig att engagera sig i själva.

Tror du att det blir fler unga förtroendevalda på det sättet?

– Ja det tror jag. För att jag tror det är som Kristin säger att det känns så byråkratiskt och tungrott att man nog tröttnar på att vara engagerad och vänta på resultat. Jag tror detta gäller generellt för att öka engagemang.

Två procent förtroendevalda under 30 år

Bara två procent under 30 är förtroendevalda i regionen, vilket kan göra det svårt för yngre att känna igen sig eller känna sig hemma. Å andra sidan är det inte bara ett ungdomsproblem menar Inger Borg.

Annons

– Om man tittar på både stämman i Göteborg och fullmäktige i Nässjö så är det inte bara ungdomarna som saknas, det är invandrarna också. På vissa ställen är det enbart män som sitter i styrelsen och på andra håll bara kvinnor.

– Problemet är att få ihop en blandning av folk så vi är representativa för hyresgästerna i Sverige.

Vad kan ni göra åt det?

– Vända på det som jag sa tidigare, och jobba aktivt med våra etiska regler och värdegrund. Vi måste se till att folk känner att det finns ingen som ser ner på en. Att det är en organisation som är intresserade att höra vad jag som engagerad medlem säger och ger en möjlighet att engagera mig i de frågor som är viktiga för mig.

Fakta: Så blir du förtroendevald

Förtroendevalda väljs av medlemmarna och arbetar ideellt. Som förtroendevald kan man vara med och arrangera aktiviteter och engagera sig i lokala bostadsfrågor. Du kan också få olika uppdrag och bli till exempel husombud, styrelseledamot eller ordförande på olika nivåer.

Förtroendevalda har mandat att representera medlemmarna och föra deras talan. Nära 10 000 medlemmar i Hyresgästföreningen är förtroendevalda.

Läs också Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?" Missarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.