Annons

Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: ”Det blev så bra”

Vännäs Hyresgästerna på Prästgatan i Vännäs var med och utformade hur deras lägenheter skulle byggas och startade en egen kooperativ hyresrättsförening. I dag är de nöjda över resultatet – inte minst de veckovisa grillkvällarna.
Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.
Foto: Oscar Broström
Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena på Älvdala.

Korvar och hamburgare slängs på grillen. Den har inte riktigt tagit fart än, men de flesta i sällskapet verkar inte ­vilja vänta på bättre glöd utan kör på ändå.

Det är en pratsam, upp­sluppen och glad stämning när Älvdala ­Byggemenskap ­kooperativa hyresrättsförening har grillkväll.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det är väldigt trevligt att bo här. Och det är väl framför allt tack vare miljön och grannarna, säger Aina Sjögren.

Flera andra inflikar att läget är oslagbart.

De är alla boende i tre nybyggda ­lägenhetshus, på två plan, som står ett stenkast från Umeälven. Husen har uteplatser i söderläge och en stor grönyta som omgärdar platsen.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket
Grillkväll på allmänningen i Älvdala kooperativa hyresrättsförening.
Grillkväll på allmänningen.

Flera av hyresgästerna på Älvdala i Vännäs har varit med från ax till limpa när husen byggdes.

– Vi hade regelbundna träffar och ­diskuterade massor om hur det skulle utformas. Då lärde vi som skulle bo här känna varandra, säger Ola Dahlgren.

”Vi bidrog med en hel del”

Idén att hyreshusen skulle bli en del av ett hyreskooperativ föddes av politiker i Vännäs 2017. De som intresserade sig för att bo i husen blev inbjudna till en arbetsgrupp som regelbundet hade möten med byggföretaget och kommunen för att bestämma hur husen skulle utformas.

– Vi bidrog med en hel del, till exempel att det skulle vara hiss och att balkongerna skulle bli stora. Ursprungligen skulle de bara vara sex kvadratmeter, nu är de tio, säger Ola.

Annons

Dessutom kunde de påverka det invändiga och fick igenom att det skulle sättas in diskmaskin, torktumlare och golvvärme. Projektet stötte också på motgångar.

Tanken var att kooperativet skulle äga husen. Men när steget kom till att be om ett lån sa bankerna nej.

Läs ocksåVärden får ändra till kallhyra trots att Lottas lägenhet är ett blåshål: "Detta kommer att bli dyrt"

– Vi hade dialog med två banker men ingen av dem ställde upp. Och någon förklaring till det fick vi aldrig, säger Ola.

Blev ni förvånade?

– Ja, vi blev förvånade. Vi tyckte inte att bankerna behövde vara så rädda.

Kooperativ hyresrättsförening – men ägs av kommunen

Det hela slutade med att ­kommunens allmännytta gick in och tog över ­ägandet. Det innebär att hyresgästerna i dag har allmännyttan som sin hyresvärd, men det finns fortfarande kvar rester av den ursprungliga idén.

Föreningen har egen bostadskö och de boende betalar en något lägre hyra än vanliga hyresgäster inom Vännäs ­allmännytta.

För att få en hyresrätt i huset måste du betala en så kallad upplåtelseavgift. Hur stor den är skiljer sig beroende på lägenhetens storlek. För en trerummare får du betala 506 000 kronor, en summa som du sedan får tillbaka när du ­flyttar ut.

Annons

– Vi vet ju hur bostadsrätter gick en gång i tiden, upp och ner. Det här är ett spekulationsfritt boende. Det är den ­bärande idén, säger Åke Sandström.

Att inflationen skulle äta upp insatspengarna oroar han sig inte över. Inte heller att det inte går att tjäna sig en hacka när man flyttar ut, som när man bor i bostadsrätt.

– Det finns andra värden än pengar.

Husen på Älvdala i Vännäs.
De tre husen på Älvdala i Vännäs.

Alla boende i Älvdala kooperativa hyresrättsförening som Hem & Hyra pratar med säger att de trivs här. Aktiviteter som sommarens grill­kvällar och vinterns adventsfika bidrar till trivseln och gemenskapen.

– Byggprocessen tog mycket tid och ibland kände man en tyngd på grund av allt det där, men det var värt det, säger Anna Greta Holmgren.

Varför då?

– Det blev så bra alltihopa.

Fakta: Kooperativ hyresrätt?
  • En kooperativ hyresrätt är som ett mellanting mellan en hyres- och en bostadsrätt.
  • I en kooperativ hyresrättsförening äger i regel föreningen lägenheterna. Som hyresgäst är du medlem i föreningen och får inflytande över boendet.
  • Ofta betalar hyresgästen en insats för att få en hyresrätt. Insatsen får man igen när man flyttar.
Fakta: Fördelar och fallgropar

Tre fördelar med ­kooperativt boende…

  • Stor möjlighet att påverka, inte minst under byggfasen, då många viktiga beslut fattas.
  • Ökad gemenskap när alla hyresgäster också är medlemmar i föreningen.
  • Spekulationsfritt. Du mister inga pengar vid flytt.

… och tre fallgropar, enligt de boende på Älvdala

  • Byggprocessen kan bli lång och turbulent.
  • Att det finns lånelöfte från banken är ett måste om föreningen själv ska äga husen.
  • De boende hade önskat en gemensam lokal. Men det blev för dyrt, så lokalen fick bli en lägenhet i stället.
Läs också Hundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot" Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock" Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.