Så skapade lata träningsfreak ett gym i garaget
Hyresgästerna Maria och Tomas Elvi Alfredsson älskar att träna. Ändå är de som de flesta andra: ”Nej, jag orkar inte, hinner inte, ska bara, jag tar det i morgon…”
– Vi är bägge egenföretagare så när vi kommer hem från jobbet är det mycket pappersarbete som ska göras, förklarar Tomas.
Han jobbar som målare och kroppen tar stryk direkt om han inte håller träningen i gång. Detsamma gäller för Maria som är massör.
– Jag ger råd till andra om träning och har lett pass på Friskis & Svettis i flera år, så många tror nog att jag är en hurtbulle, men jag är en riktig latmask, säger hon.
”Det är ett gym”
De bytte ett hus på landet mot hyresrätt i stan. Tänkte att det skulle frigöra tid till träningen. Med bara 15 minuter till gymmet och utan restid till jobben i stan.
– Men när regnet slår mot rutan och vinden viner utanför, då kom vi ändå inte iväg, säger Tomas.
Av en slump såg Maria och Tomas hur en granne tömde ett av garagen på gården. De kontaktade sin hyresvärd, bad att få hyra garaget och skrev kontrakt utan att ha tittat på den.
– Men vad har vi gjort!? Det var min första tanke när jag klev in. Det var spindelnät överallt! Damm, betongväggar där någon skrivit ”Volvo”, minns Maria.
Men riktigt vad de skulle ha garaget till visste de inte då. Tomas funderade på mc – men det är dyrt och säsongen är kort.
– Jag är målare, så jag såg bara möjligheter. Det var när jag stod där och målade som jag kände att ”det här – det är ett gym”, säger Tomas.
Viktigare än någonsin
Enligt hyresgästen och forskaren Michail Tonkonogi vid Högskolan i Dalarna har man tränat i alla tider och kulturer – men nu och för oss är det viktigare än någonsin:
– Om vi tänker på medeltiden: de som tränade då var adelsmän och det var det enda de gjorde. De bara tränade och tränade: fäktning, ridning, simning. Medan bönder fick sin fysiska aktivitet när de jobbade på sina åkrar, säger han.
I dag är befolkningen för stillasittande. WHO har generella rekommendationer av hur mycket olika åldersgrupper ska röra sig.
– Rekommendationerna utgör golvet. Om du inte lever upp till dem är det ett kvitto: Du kommer att bli sjuk. Det är inte om – utan när, varnar han.
Begagnat och billigt
Och så fick det bli. Eftersom båda har träningsvana var de på det klara med att de skulle satsa på en ordentlig maskin som tar hela kroppen. De la 25 000 kronor på en kombinerad kabel- och smithmaskin.
Men annars har de satsat på billigare grejer. Totalt har de lagt ner 35 000 kronor på gymmet. Därtill kommer garagehyran på 773 kronor i månaden.
– Det behövs inte proffsgrejer när det bara är vi två. Vi har fått en del begagnade saker och köpt på Biltema och Clas Ohlson, säger Maria. Tomas fyller i:
– Ett kilo är ett kilo vare sig det är ett proffsmärke eller Biltema. Men de tyngre hantlarna är dyra överallt så sådana har vi inte. Kanske kan vi hitta begagnade på sikt.
”Muskler har inga ögon”
Forskaren Michail Tonkonogi menar att Maria och Tomas tänkt helt rätt. Träning ska gärna vara lättillgänglig för att bli av.
– Vi kan säga så här: muskler har inga ögon. Kroppen ser inte var eller vad du tränar: är det en jättedyr skivstång eller är det en säck med potatis? Har du märkeskläder på ett gym eller är mjukisbyxor hemma: kroppen har ingen aning. Den vill bara få röra sig!
Det finns enligt Michail Tonkonogi många studier som visar att träning är tajt kopplat till socioekonomiska förutsättningar. Hyresgäster har generellt sä
tt sämre socioekonomi än de som äger sitt boende och tränar därför mindre.
– Det är tråkigt att det är på det sättet. Men då ska man komma ihåg att träning inte måste kosta. För muskler har som sagt inga ögon. De ser inte vad som belastar dem, vilka byxor du har på dig. Man måste avdramatisera det hela. Och du hittar inget annat som är lika effektivt: ingen medicin eller något som kan skydda dig både mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, psykiska sjukdomar och allt möjligt på samma sätt som träning gör, säger Michail Tonkonogi.
Han påminner om att pet-flaskor med vatten eller en ryggsäck med böcker fungerar lika bra som vikter.
Skönt utan köer
I Maria och Tomas garagegym klånkar det till när metallvikterna i maskinen slår i varandra. Musklerna får vila en stund.
Tränar ni mer nu?
– Absolut. Tröskeln blir ju inte så hög, menar bägge.
– Innan tog ju träningen två till två och en halv timme med resa, omklädning, köande vid maskiner. Men nu är träningen mer effektiv, säger Tomas.
Många tyckte ju att det var skönt att få börja gå på gym igen, efter pandemin. Men inte ni?
– Jag tror det var under pandemin vi kom på att det var skönt att träna utan köer. Visst kan man sakna det sociala – men vi träffar så mycket folk i jobbet. På ett gym kan vissa prata mer än de tränar, säger Tomas.
– Nu är det bara jag som pratar. Tomas är bättre på att fokusera, säger Maria med ett skratt.
Enligt forskningen kan det ibland vara bra att träna tillsammans med andra.
– Det finns vissa fördelar med det. Till exempel när det gäller att förebygga problem som depression är det mer effektivt att träna i grupp än enskilt. Men det är fortfarande så att den bästa träningen är den som blir av, säger Michail Tonkonogi.
Öl eller träning – det är frågan?
Michail Tonkonogi säger att det finns ett knep när den där dagen då man inte vill träna kommer. För kommer – det gör den.
– Även elitidrottare använder det här knepet. Om du känner att i dag är det extra tungt och börjar leta bortförklaringar. Då tänker man så här: ”Okej, jag ska inte träna i dag. Men jag bara värmer upp lite grann, mjukar upp kroppen. Och sen får det vara nog”. I de allra flesta fall när man väl har värmt upp känner man att ”Ja, ja – jag gör första övningen.” Och så gör man det. Men sen gör man även andra. Och sen blir det tredje. Och så blir hela passet gjort i alla fall, säger han.
För latmasken biter fortfarande Maria och Tomas ibland, men nu kan träningen bli av ändå.
– I går när vi höll på med pappersarbetet efter jobbet, var tanken att vi skulle träna efteråt. Men så sa Tomas ”ska vi inte gå ut på gården sen och ta en öl i stället?”. Det nappade jag så klart på! Vilken bra idé!, säger Maria.
– Men när vi var klara sa Tomas ”ska vi inte ta och träna ändå?”. Jag blev lite besviken, men vi tränade och det kändes bra direkt vi kom i gång. Men i dag tar vi nog en öl efter träningen, eller hur?
- Så klart kan man träna hemma i lägenheten, utan vare sig gym eller maskiner.
- Med gummiband kan man träna hela kroppen.
- Som vikter kan man använda pet-flaskor eller en ryggsäck fylld med böcker.
- Det finns en uppsjö av billiga träningsredskap för hemmabruk på begagnatmarknaden.
- På nätet och i sociala medier finns tips om hemmaträning i olika nivåer.
- Fråga din hyresvärd efter ett utrymme du kan använda.
- Fråga efter träningsgrejer på gym. De byter ofta saker som är lite trasiga, men som funkar perfekt i ett hemmagym.
- Fråga gym och golvfirmor om stuvbitar för att skapa ett bra golv.