Annons

Så slipper ni bråka om stök när ni flyttar ihop: ”Spara in på egen tid”

Nyheter Nyförälskad och redo för gemensam bostad? Se upp! Stöket kan skapa stora problem för dig och din nya partner. Experten ger sina bästa tips för att få harmoni både i förhållandet och lägenheten.
Varning! Städa gör man bäst tillsammans. Särskilt är det bra att ägna en stund i slutet av dagen åt gemensam undanplockning där hemma, anser organisatören Brita Hahne.
Foto: Getty Images/Orlando G Boström
Varning! Städa gör man bäst tillsammans. Särskilt är det bra att ägna en stund i slutet av dagen åt gemensam undanplockning där hemma, anser organisatören Brita Hahne.

Ser du fram emot dagen då du och din nya partner slår era påsar ihop och skapar ett gemensamt hem i en ny lägenhet? Visst kan det vara härligt, men det finns också stora risker för bråk om stök och ordning i den nya bostaden. Särskilt om det börjar ligga gamla strumpor i soffan och äppelskruttar på nattduksbordet.

Enligt en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av företaget Elfa är det tydligt att ett nyblivet par mycket väl kan ryka ihop om ordningsfrågor i början av livet tillsammans. På frågan vad det var som främst skapade irritation under sambolivets första tid svarar flest städning (23 procent), disk (12 procent) och förvaring (12 procent).

Läs ocksåTiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia"
Lämna ditt kök så här och ditt förhållande är i fara.
Lämna ditt kök så här och ditt förhållande är i fara.

Stökighet skapar stress

43 procent av svenskarna uppger att de blir irriterade av oordning. Betydligt högre andel kvinnor (51 procent) än män (35 procent) upplever problemet. Stress är också en vanlig reaktion på stökighet. 30 procent känner stress på grund av stök.

Så hur slipper vi stressen och irritationen? Brita Hahne är organisatör och arbetsmiljökonsult och jobbar bland annat med att motivera folk att få bättre ordning i hemmet. Hon är inte förvånad över att så många irriterar sig på stök och städning i början på ett gemensamt liv ihop och att problemet är störst för kvinnor.

– Generellt kan det för män kan gå mycket längre innan de ser att det är stökigt. Kvinnor har en tendens att se det snabbare än männen, och då kan det bli irritation, säger Brita Hahne.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Utöver könsrollerna anser Brita Hahne att två personer kan ha helt olika uppfattningar om vad som är stökigt och att det därför är viktigt att prata ordentligt om ordning före flytten.

– Man bör absolut sätta lite gemensamma spelregler innan man har kommit på plats, för att då har man en neutral grund att stå på.

Efter ett projekt med sladdar måste de städas undan direkt.
Efter ett projekt med sladdar och bilder måste allt städas undan direkt.

Stökrisk i hallen, garderoben och köket

Hur skulle sådana regler kunna se ut?

Annons

– Det skulle kunna vara att man bestämmer att man diskar varannan vecka. Annars kan det bli ett irritationsmoment, när någon ska laga mat och det står disk överallt.

I vilka rum i en lägenhet finns störst risk för problem?

– Det brukar oftast fallera i utrymmena som man använder ofta, som hallen, garderoben och köket. Där rör det sig ofta många prylar.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

En pryl in – en pryl ut

Hur ska man tänka för att slippa stöket där?

– Generellt brukar jag säga att när du köper något nytt så måste du ta ut något annat. För ju mer prylar du samlar på dig, desto större chans till oordning blir det. Och om man börjar på ett projekt så plockar man undan efter sig när man är klar, oavsett om det är en trådrulle när man har sytt, eller disk.

– Med det sagt är det viktigt att lägga till att alla saker ska ha ett hem. För annars är det ju svårt att hålla den här ordningen. Prylar kan inte bara flyta runt och läggas lite överallt.

När det kommer in en ny pryl då?

– Då är det ok att den flyter omkring lite ett tag tills man hittar den där perfekta platsen för den.

Annons

Men om den nya partnern inte följer reglerna och det blir risk för bråk?

– Det är bra att varje vecka, till exempel på söndagar, ha ett samtal om ordningen. Då kan man prata en timme om hur har det gått i veckan. För då har man en väldigt neutral utgångspunkt. Då kan man lugnt berätta om att man till exempel hittade tvätt i maskinen som legat där och blivit sur. Det är bättre att ta det då, inte när man inte är arg och irriterad och det kan uppfattas fel.

Ta tid från telefon till städ

Men hur ska man tänka om man har en massa saker som man måste göra och inte riktigt hinner hålla ordning?

– Det första är väl att spara in på din egen tid, för tid finns. Titta på hur mycket tid du ägnar telefonen på kvällarna till exempel.

Finns det något ordningsknep för ett par som flyttar ihop och har barn och som kämpar för att få till aktiviteter, läxläsning, middag och andra saker?

– Börja involvera barnen i att skapa ordning. Från liten ålder kan man ha som rutin att innan vi går och lägger oss så plockar vi undan. För vissa vet jag att det är lättare sagt än gjort men barnen gör ju faktiskt som föräldrar gör. Så om man kan vara ett gott föredöme är det positivt.

Fakta: Brita Hahnes bästa tips för att slippa bråk om oordning

Veckosnack: Prata om ordning en gång i veckan, gärna en söndag. Det kan vara alltifrån en kvart till en timme, men det viktiga är att snacket blir av. Under samtalet kan man ta upp saker som man tänkt på i veckan utan att vara i affekt, till exempel bortglömd tvätt eller ett smuligt bord.

Kvällsplock: Ta tio minuter i slutet av varje dag och plocka undan prylar som spridits i lägenheten. Gör det tillsammans.

Prylars hem: Skaffa ett hem för alla saker, till exempel en specifik burk för pennor, så att de inte sprids över lägenheten.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.